Új dimenzió az adattárolásban – 100 GB felett

A Constellation 3D nevű cég új adattárolási módszert dolgozott ki, amellyel megsokszorozható a mai hagyományos méretű lemezek kapacitása. A cég az egész piac átalakulását ígéri. Nézzük kicsit részletesebben, miről is van itt szó:

A kétdimenziós adattárolás hiányosságai nyilvánvalóak. A háromdimenziós módszereknek két nagyobb ága fejlődik párhuzamosan egymás mellett, a holografikus és többdimenziós technikák. Az első többrétegű fényvisszaverődésen alapuló optikai lemezek fejlesztése az IBM és a Philips nevéhez kötődik. Ennek az iránynak a nemes képviselője például a kétrétegű DVD. A lemez felületét lézerrel világítják meg, a visszaverődő fény az információ hordozója. A kapacitás növelésének egyik módja, hogy nem egy, hanem például kettő vagy három különböző színű lézerfénnyel pásztázzák a lemezt, a másik, hogy a rétegek számát növelik. Ennek a módszernek elérték a fizikai korlátait. A koherens lézersugár visszaverődésnél interferenciát okoz, ezért az információt nem lehet egyértelműen visszafejteni. Ennek köszönhetően ezek a fejlesztések vakvágányra futottak.

A Constellation 3D új technológiája az FMD (fluorescent multi-layer disk = fluoreszkáló többrétegű lemez), az előbb bemutatott módszer hiányosságait hivatott kiküszöbölni. A rétegeket átlátszó fluoreszkáló anyaggal vonják be, amikor a lézersugár eltalál egy réteget, a fluoreszkáló anyag fényt bocsát ki. A fluoreszcenciasugárzás összetétele (spektruma) jellemző az anyagra, és általában hosszabb hullámú, mint a gerjesztő fény, tehát a vörös felé tolódik. Olyan anyagot kísérleteztek ki, amelynél az emittált fény inkoherens lesz. Az olvasó eljárásnál a lézerfényt kiszűrik és csak a fluoreszcenciasugárzást veszik figyelembe. Különböző tanulmányok szerint a hagyományos visszaverődésen alapuló rendszerek esetén a feldolgozható jel minősége rendkívül gyorsan romlik a rétegek számának növelésével. Ezzel szemben a fluoreszcencián alapuló technológiánál ez a minőségromlás sokkal kisebb mértékű, aminek következtében akár 100 rétegű megoldások is elképzelhetőek, így több 100 gigabájtos lemezek válhatnak valósággá. Ha pedig kék lézert használnak a megvilágításhoz, elérhető az 1 terrabájtos kapacitás.

A jövőben tehát a C3D szerint több 100 GB tárkapacitású CD méretű lemezeket és 10 GB-os diákigazolvány méretű meghajtókat várhatunk. A dolog szépsége, hogy a technológia visszafelé kompatíbilis lesz az eddig használt diszkekkel, nem kell tehát kidobálnunk a kibontakozó DVD gyűjteményünket. Hogy a divatos marketingsallangot még véletlenül se hagyjam ki, a C3D szerint az új módszer forradalmasítja az adattárolást, ki fogják használni mobiltelcsikben, videokamerákban, digitális fényképezőgépekben, számítógépekben, és még amiben csak el tudjuk képzelni. Izgatottan várjuk, mit hoz az eljövendő.

További információk: Constellation 3D

Azóta történt

  • A Bit-től a Yottabyte-ig

    A tárolókapacitás folyamatos növekedése miatt jó ha a jövőbe nézünk, és megbarátkozunk a következő kifejezésekkel.

Hirdetés