Hirdetés

Új Intel processzorok, 2 MB cache-sel

Az Intel hétfőn bejelentette, hogy szállítja az új Xeon MP processzorait, melyek a Gallatin magra épülnek. Ezek megegyeznek a korábbi Xeon MP processzorokkal, leszámítva a 0.13 μm-es gyártástechnológiát és az ennek köszönhető igen komoly méretű L3-as cache-t.

A 2 GHz-es változaton kívül debütált egy 1.9, illetve 1.5 GHz-en futó változat is. Ez utóbbiak 1 MB L3-as gyorsítótárat kaptak, míg a 2 GHz-es modell igazi "luxustermék" a maga 2 MB harmadszintű cache-ével.

Talán nem lepünk meg senkit, ha leszögezzük, hogy ezeket a procikat az Intel nem az otthon Quake-ezőknek szánja. A négy, vagy több processzorral rendelkező szerverekbe készült Xeon MP igazi high-end termék, és immáron az a kritika sem állja meg a helyét, hogy a kis méretű cache miatt a régebbi, óriási cache-ekkel szerelt Intel szerver procik gyorsabbak. Hogy egy klasszikust idézzük (némi módosítással): "512 KB L2-es és 2 MB L3-as cache mindenkinek elég."

... ami az árakon is látszik. Ha valaki közvetlenül az Inteltől rendel legalább 1.000 darabot az új CPU-kból, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a 2 GHz-es modell 3.692, az 1,9 GHz-es 1.980, illetve az 1,5 GHz-es 1.177 USD-t kóstál, processzoronként.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés