Hirdetés

Újabb pletykák az új generációs Radeonokról

Az utóbbi időben az új generációs Radeonokról szóló pletykák megszaporodtak, így pár hete előtérbe került egy hamis kép az állítólagos Hawaii kódnevű Volcanic Islands családba tartozó megoldásról. Ezt részletesen elemeztük, hogy miért hamisítvány, ahogy a több hete terjengő Gaming Evolved útiterv is az. A pletykagyár viszont nagyon nem akar leállni, így friss részletek kerültek elő az új termékekről. A ChipHell fórumában leírt adatok zömében hamisak, egyedül a két kódnév, azaz a Hainan és a Curacao igaz, illetve lesz egy harmadik, Aruba kódnevű fejlesztés is. Sőt, a Hainan képességei tulajdonképpen ismertek, hiszen nemrég írtuk meg, hogy a mobil piacra szánt Sun kódnév alatt futó asztali társa. Ennek megfelelően egy alacsony teljesítményű és fogyasztású lapkáról van szó, vagyis köze nincs ahhoz a szörnyeteghez, amiről a keleti fórumon pletykálnak.

A pletykák kapcsán az az érzésünk, hogy logikát a kitalálójuk nem visz bele, pedig igen csekély utánajárással ki lehetett volna deríteni, hogy a Hainan a Sea Islands sorozat legkisebb tagja, tehát szó sincs izomkolosszusról. A Curacao nyilván helytálló, hogy a felsőház tagja lesz, míg az Aruba kódnév még nem igazán ismert – mi is csak az év elején halottunk róla először. Remélhetőleg ennek megemlítésével nem indítunk el egy újabb pletykalavinát.

Mivel az AMD is nagyon megkeverte a kártyákat, így érdemes tisztába rakni, hogy melyik új cGPU milyen családba tartozik. A Southern Islands sorozatba technikailag nem érkezik új lapka, míg a Sea Islands generáció tulajdonképpen már létezik, csak nem mindenhol Radeon HD 8000-es jelzéssel. Ebbe a termékcsaládba tartozik az OEM-ek számára már elérhető Oland, és a Radeon HD 7790-ben otthonra találó Bonaire kódnevű fejlesztés, és a nyáron ezt a duót egészíti ki a belépőszintre nevező Hainan. A mobil Solar Systems megoldások esetében az Oland tulajdonképpen megegyezik a Mars kódnevű fejlesztéssel, a Sun a Hainan alacsonyabb fogyasztású megfelelője, míg a már elérhető Venus és Neptune gyakorlatilag felújított Cape Verde és Pitcairn cGPU-k. A Solar Systems tehát eddig egy kevert termékcsalád, vagyis két Sea Islands és két Southern Islands sorozatú lapka tartozik ide. A Sea Islands generációba a jelenlegi adatok alapján még a Curacao és az Aruba kódnevű fejlesztés érkezik, de csak az év második felében. Technikai értelemben ezek váltják le a Pitcairn és a Tahiti kódnevű megoldásokat, de nem feltétlenül ebben a sorrendben. Itt megjegyezzük, hogy a Cape Verde cGPU-t a kategóriájában már leváltotta a Bonaire, csak az AMD ezeket egymás mellett futtatja, hiszen elég nagy a teljesítménykülönbség ahhoz, hogy ne kelljen az újabb lapkát túl olcsón kínálni – ez tisztán üzleti döntés.

A Sea Islands termékcsalád utolsó tagjainak startját a gyártóktól kapott hírek szerint őszre tervezi az AMD, méghozzá a Battlefield 4 megjelenésével párhuzamosan. Ez szintén egy üzleti megfontolás, mivel a vállalat rengeteg erőforrást fektet az érkező DirectX 11.1-es játék fejlesztésébe, így ennek az előnyeit a kasszáknál és a reklám szempontjából is szeretnék kihasználni. A teljesítménnyel és a fejlesztésekkel kapcsolatban nincs pontos adat az új jövevényekről, de radikális változásokra nem kell számítani, mivel a GCN architektúra adja itt is az erőt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés