Hirdetés

Az európaiaknak nem tetszik az Ultrabook?

Az Ultrabookokról rengetegszer írtunk a PROHARDVER! hasábjain belül, sőt, teszteltünk is pár terméket. A termékkategóriát az Intel teremtette, de technikailag abszolút nem számít újnak, csupán a korábban ultravékony notebooknak nevezett megoldásokat új köntösbe bújtatták, amihez az ötletgazdák szigorúan specifikált követelményeket rendeltek. Ezek között alapvető igény a tárolt adatok gyors elérése, a strapabíró és vékony kialakítás, a hosszú üzemidő, illetve a dedikált VGA hiánya. Utóbbi az integrált HD Graphics megoldások erősen limitált képességei mellett komoly negatívum, de ettől még szabványszintű követelmény.

Az eladások aránylag jól alakulnak. Ugyan nem fogy annyi termék, mint amennyit az Intel rendkívül optimista előrejelzései prognosztizáltak, de a notebookgyártók jóval földhöz ragadtabb jóslatai, úgy ahogy megállják a helyüket. Persze egyelőre csak rövid időintervallumon belül lehet ezt vizsgálni, és azt sem tagadja senki, hogy igazán nagy invázióra az Ivy Bridge megjelenésével lehet számítani, amikor is a belépőszintű modellek árazása talán mérséklődik. Az aktuális megoldások tehát egyfajta bevezetőnek foghatók fel.

Az Intel szerint 2012-ben a notebookeladások 40%-a Ultrabook lesz, ami már korábban is nagyon optimista becslésnek hatott. Az elemzők és a partnerek is inkább 30%-ra lőtték be ezt az adatot, ám a DigiTimes úgy tudja, hogy a tajvani notebookgyártók szerint túl bizakodóak az előrejelzések, és nem számolnak az egyes kontinensek piacainak eltérő vásárlási szokásaival. Ezeket figyelembe véve az feltételezhető, hogy 2012-ben a notebookeladások 20%-a lesz Ultrabook, és mindez az európai vásárlók igényeire vezethető vissza. Az öreg kontinensen ugyanis főleg a 15 hüvelykes, vagy nagyobb notebookok iránt nagy a kereslet, és ez az Ultrabookok szempontjából baj, mivel ilyen méretben a kategória nem létezik. A HP Envy 14 Spectre és a Toshiba Satellite U840 nevű gépek számítanak a legnagyobb Ultrabookoknak a piacon, de ezek is 14 hüvelykesek, vagyis az európai vásárlók jelentős részének elvileg nem felelnek meg.

Ezen persze lehet változtatni, és a DigiTimes úgy tudja, hogy az Acer dolgozik is a 14, illetve a 15 colos Timeline Ultra szériás termékeken. Szintén érdekes adalék, hogy a vásárlók az árazással sem békültek ki teljesen. Ez nem meglepő, ugyanis a legtöbb Ultrabook ára 1000 dollárhoz közelít, ami finoman szólva is magas, főleg úgy, hogy a hagyományos ultravékony notebookok hasonló képességeket kínál olcsóbban. Igaz ezek enyhén vastagabb kialakítású megoldások, de ezt bőven ellensúlyozza a bővebb választék, és a dedikált VGA használatának lehetősége. Éppen ezért szó van arról, hogy a legolcsóbb Ultrabookok már 699 dollártól legyenek beszerezhetők. Az alacsonyabb árazás a Macbook Air elleni versenyt is megkönnyítheti, mivel a vásárlók hasonló árazás mellett inkább az Apple termékei felé veszik az irányt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés