Univerzális kék lézeresek: az ellenállás értelmetlen?

Több potenciális vásárlónak okozhat csalódást a Samsung Electronics szórakoztatóelektronikai termékeket gyártó részlegének nemrég világossá tett termékstratégiája, mely szerint a koreai vállalat korábbi elképzeléseivel ellentétben mégsem készít HD DVD és Blu-ray korongok olvasására egyaránt képes asztali lejátszókészüléket. Elemzőcégek egyöntetű álláspontja szerint egy ilyen multinormás olvasót a jelenlegi megoldásoknál jóval könnyebben bizalmába fogadna a vásárlóközönség, ugyanis egyelőre önmagában sem a HD DVD, sem a Blu-ray tábor nem rendelkezik meggyőző technológiai vagy piaci fölénnyel, és kérdéses, hogy a két szabvány létezhet-e egymás mellett hosszabb távon.

A piacelsőnél nem közösködnek

A Samsung a világon elsőként dobott piacra asztali Blu-ray olvasót, egyben az első olyan jelentős piaci ráhatással bíró nagyvállalat is volt, mely előrevetítette; kész kifejleszteni olyan kombó egységeket, melyek a két eltérő rendszerű kék lézeres szabvánnyal egyaránt kompatibilisek. A vállalat vezetése ugyan már korábban kizárta annak a lehetőségét, hogy a Samsung választékában megjelenjenek kizárólag HD DVD-k olvasására alkalmas lejátszók, a cég képviselői nem zárkóztak el az multinormás megoldásoktól. A mindkét szabványt ismerő készülék vagy készülékek lehetséges piaci premierjeként akkor ez év végét, legkésőbb a jövő év elejét jelölték ki.

Ezt a lehetőséget vetette most el David Steel, a vállalat egyik alelnöke egy a Korea Timesnak adott interjújában. A cégvezető szerint a Samsung továbbra is a Blu-ray szabvány elkötelezett híve marad, és szó nincs arról, hogy a koreai cég kombó olvasót dobna piacra a közeli jövőben. Az univerzális lejátszó megszületését megvétózó döntést Steel nem indokolta.

Nincs veszve minden

Bár a hír valamelyest kijózanítóan hathat a multinormás megoldásokra váró vásárlók számára, egyelőre korántsincs veszve minden remény. Az optikai egységekhez fejlesztett komponenseket gyártó vállalatok közül egyre többen jelentenek be olyan alkatrészeket – vezérlő- és dekódolóchipeket, lézerdiódákat –, melyek mindkét kék lézeres szabvány kezelésére fel vannak készítve. Ilyen cég többek közt a Samsungnak, illetve a rivális HD DVD tábort erősítő Toshibának egyaránt szállító Broadcom, vagy a szintén dekóderchipekben utazó STMicroelectonics.

A dekóderek mellett lassan a többi komponens is felnő a feladathoz: Blu-ray és HD DVD nyersanyagok írására képes asztali készülékek vagy PC-s optikai egységek alapja lehet az NEC Electronics nemrég bejelentett chipsetje, mindemellett a Ricoh-nál a tervek szerint még az idén elkészül az első olyan lézerfej, mely egy speciális technológa révén Blu-ray és HD DVD korongokat egyaránt képes olvasni, valamint írni. A komponensgyártásban érdekelt cégek – melyek legtöbbször értelemszerűen egyik oldal iránt sem kötelezik el magukat – egyöntetűen az univerzális készülékek jelentős piaci térnyerését prognosztizálják az elkövetkezendő egy-két évben. A fenti beszállítók úgy tudják, hogy az első multinormás lejátszó már jövőre a boltok polcaira kerül, jóllehet a gyártó(k) kilétét egyelőre üzleti titokra hivatkozva nem fedték fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés