Hirdetés

Ütni sem lehetne nagyobb rést a VGA-piac kulcsfontosságú árszintjén

A VGA-piacon aktuálisan elérhető Radeon és GeForce termékskálán jelenleg létezik egy elképesztően nagy rés, amely stratégiailag kulcsfontosságú az érintett cégek számára. Nevezetesen arról van szó, hogy a középkategóriát képviselő AMD Radeon R9 380 és NVIDIA GeForce GTX 960 ugyan hazavihető 199 dollárért, de a következő szintet már az AMD Radeon R9 390 és NVIDIA GeForce GTX 970 képviseli 329 dolláros áron.

A cégek tapasztalatai szerint a legtöbb játékos jellemzően a 250 dolláros árszinten néz magának új VGA-t, ide ugyanis olyan termékek kerülnek, amelyek az ár/teljesítmény arány tekintetében jellemzően a termékskálák legjobbjai. Jelen pillanatban egyedük a Radeon R9 290-et lehet hazavinni ennyiért, és nagyon érdekes, hogy az AMD partnerei ezt a terméket még mindig szállítják, ugyanis a cég szeretné, ha az NVIDIA hamarabb jelentené be a saját megoldását, hogy arra megfelelő választ tudjanak kínálni.

Az NVIDIA azonban azért nem mutatta még be a régóta várt GeForce GTX 960 Ti modellt, mert arra várnak, hogy az AMD kiadja a saját VGA-ját a 250 dolláros árszintre. Szerencsére a gyártóknak már annyira nem tetszik ez a várakozás, így előbb utóbb, valamelyik érintett beadja majd a derekát. Valószínűleg az NVIDIA lesz a kezdeményező, mivel az AMD tudja nyugtatni a partnereit a Radeon R9 290-nel, amely 250 dollárért elég jó teljesítményt kínál.

A legfőbb kérdés egyébként nem a kártya típusa. Ezek a termékek gyakorlatilag már léteznek, de az órajelek meghatározása már komoly probléma. Ha az órajelre vonatkozó beállítások túl jók, akkor aránytalanul jó vétel lesz a termék az adott kategóriában, ezzel csökkentve a termékskálán belüli jobb és rosszabb modell eladásait. Ha viszont az árszinthez optimális teljesítmény szerint lesz belőve a VGA, akkor a konkurens nagyon könnyen kontrázhat egy jobb modellel. Ez az a dilemma, amellyel borzalmasan nehéz mit kezdeni, és a kivárás stratégiája innen nézve már érthető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés