Vélemény: valóban a tesztek ellen kellene most beszélnie az Intelnek?

A vállalat vezetője szerint a létrehozott technológia előnyei és hatásai fontosabbak a méréseknél.

Bár a Computex a kedvezőtlen körülmények miatt sajnos elmaradt, azért virtuális formában zajlik egy kisebb esemény a Computex Taipei YouTube csatornáján, és ezt Bob Swan, az Intel elnök-vezérigazgatója nyitotta meg egy videóval.

A kezdés meglehetősen erősre sikeredett, ugyanis az Intel vezére az új koronavírus-járvány okozta megváltozott helyzetet egy lehetőségnek látja, amelyben a tesztprogramok mérései helyett a létrehozott technológia előnyeire és hatásaira koncentrálhatna az iparág.

Az üzenet világos, és nyilvánvaló a háttere is az, hiszen az Intel látja, hogy az iparági tesztprogramokban egyáltalán nem versenyképesek az AMD fejlesztéseivel szemben. Ugyanakkor a valóságtagadás nem lehet megoldás erre. Hasonló krízisen már átment az Intel a történelme során, elvégre nem először kínál jobb termékeket az AMD, de a 2000-es évek elején Paul Otellini nem arról beszélt, hogy a tesztprogramok mérései helyett mivel lehetne eladni a processzorokat, hanem dolgozott a háttérben a fejlesztéseken, az új generációkon, és persze "rábeszélte" a gyártókat, hogy azért annyira sok AMD CPU-t ne vegyenek. Utóbbiért el is marasztalták az Intelt, de ez az ügy még mindig nem ért véget. Bármennyire is szomorú ez, a jelenlegi jogi kiskapuk lehetőséget adnak a hasonló ügyekben az időhúzásra, ami nyilván a nagyobb cégeknek kedvez. De persze volt ez a helyzet fordítva is, amikor az AMD kullogott az Intel után, tehát mindkét cég megtapasztalta már, hogy milyen elől és hátul lenni – ez a kétszereplős piacok jellegzetessége.

A szövegelés feladata ugyanakkor nem véletlenül a marketing reszortja. Ez a részleg amúgy sem élvez feltétlen bizalmat, hiszen mindenki tudja, hogy a termékek eladásán kívül nincs más feladatuk. Ennek érdekében pedig úgy torzítják a valóságot, ahogy az éppen kézenfekvő. Ha a marketing mondja ki, hogy a tesztprogramok mérései helyett a létrehozott technológia előnyeire és hatásaira koncentrálhatna az iparág, akkor az üzenetet átadta a cég. Mindezt üzleti szinten nem veszik komolyan, mert a marketing csak a dolgát végzi, ezért fizetik a részlegen dolgozó embereket. Persze más szempontból sem változik semmi, ugyanúgy a teszteredmények képzik majd a döntő tényezőt az egyes piacokon. Bob Swan viszont nem marketinges, a szakember konkrétan az Intel vezetője, és ha az említett monológot elmondja, akkor az másképp csapódik le. No persze nem piaci szinten, ettől még ugyanúgy tesztelni fog a világ, elvégre mindenki tudja, hogy miért nyilatkozta ezt. A befektetőkben viszont felmerülhet a kérdés, hogy ha már személyesen az Intel elnök-vezérigazgatója közvetíti ezt az üzenetet, akkor mikor jöhet leghamarabb egy versenyképes processzor? Emiatt nem túl szerencsés a marketing feladatát ennyire átvennie egy cég vezetőjének, mert amíg egy marketingest nem vesz komolyan egy befektető, vagy akár el sem jut ezekbe a körökbe az üzenet, addig az elnök-vezérigazgató kijelentéseit bizonyosan hallani fogják. És mi másért mondaná egy cégvezető, hogy a tesztprogramok méréseivel nem kellene annyit foglalkozni, hacsak nem azért, mert nem bízik eléggé a készülő processzorok teljesítményében.

Azt egyébként érdemes megjegyezni, hogy az Intel jelenlegi helyzete nehezen varrható Bob Swan nyakába. Nyilván egy kapott anyagból dolgozik, és ha megfeszül is, akkor sem tud jobbat kihozni belőle, mert amilyen döntéseket mostanában meghozott, azoknak legkorábban 2023-ban lesz valós eredménye. A jelenlegi és a közeljövőben érkező Intel termékskála tehát még a korábbi elnök-vezérigazgató, Brian Krzanich munkájának gyümölcse. Bob Swan keze egyelőre addig ér el, hogy eladhat szükségtelen vagy zátonyra futott részlegeket, ahogy azt egyébként teszi is, illetve bizonyos, nagyon versenyképtelennek ítélt termékeket még a start előtt lelő, például az új, nagy teljesítményű Xeonokat. Készülő processzorokat viszont nem tud előrehozni, ahhoz valóságos csoda kellene, ami meglehetősen ritka jelenség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés