Ezúttal csak kiterjesztésekkel bővült a Vulkan API

A Khronos Group nem készült nagy reformmal az idei GDC-re, de az újítások így is nagyon hasznosak.

A Khronos Group egy éve jelentette be a Vulkan API 1.1-es verzióját, de az idei GDC-n most nem jött nagyobb frissítés, viszont hasznos kiterjesztésekre azért futotta, így azt sem lehet mondani, hogy az API nem fejlődik.

Az 1.1.104-es specifikáció konkrétan öt kiterjesztéssel is bővíti a rendszert:

  • VK_EXT_full_screen_exclusive: A nevének megfelelően lehetővé teszi az exkluzív teljes képernyős mód alkalmazását, megkerülve ezzel az adott operációs rendszer alapértelmezett kompozitorának használatát.
  • VK_EXT_host_query_reset: Egy új függvényt biztosít, amely lehetővé teszi a queries mechanizmusok helyreállítását a host oldaláról.
  • VK_EXT_pipeline_creation_feedback: Ez a kiterjesztés egy új mechanizmust vezet be, amely visszajelzést biztosít az alkalmazásnak a pipeline kreálással kapcsolatban. Ennek a célja a hatékonyabb pipeline gyorsítótárak biztosítása lehet a felhasználók felé.
  • VK_KHR_surface_protected_capabilities: Ez a szabványos kiterjesztés a Vulkan 1.1-ben bevezetett, védett tartalom támogatására vonatkozó képességet egészíti ki a kijelző felé, így védett swapchain kreálható, amivel nagyobb biztonságban játszhatók le a másolásvédelemmel rendelkező videotartalmak. Ezzel sokkal nehezebbé válik a védett anyagok kimentése.
  • VK_AMD_display_native_hdr: Az AMD kiterjesztése, amelynek segítségével Vulkan API alól is kihasználható a FreeSync 2 HDR technológia, így a fejlesztők az ezt támogató konfigurációkon képesek lesznek a program oldalán számolt tone mapping eredményét direkten megjeleníteni, illetve a tetszőlegesen kontrollálható a local dimming is.

A kiterjesztések közül az első négy gyártófüggetlen, így bárki képes támogatni, míg az utolsó a FreeSync 2 HDR-hez való kötöttség miatt csak AMD Radeon GPU-kon tud működni, természetesen a megfelelő monitor társaságában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés