Éles körülmények között is hozza az elvárt szintet a WebGL

A WebGL végre egy gyakorlati alkalmazás szintjén is elért arra a szintre, amit a Khronos Group gondolt el még a fejlesztés kezdetén. Az 1.0.2-es verziónál tartó szabvány elterjesztése igen körülményes volt, hiszen sokáig a Microsoft nem is akarta támogatni, de végül minden jól alakult.

Hirdetés

A Khronos Group az idei SIGGRAPH alkalmával el is árulta, hogy az év végén igen ütős példát fogunk majd látni a WebGL hasznosságára, amely most meg is érkezett. Az Urban Galaxy Online című MMORPG egy rendkívül komplex projekt volt, hiszen három programozó készítette öt éven keresztül. A Khronos Group most ezt a programot tekinti követendő példának.

Urban Galaxy Online teljes egészében a böngészőkből fut mindenféle beépülő modul nélkül. A program a HTML5-re épít, illetve a WebGL leképzőhöz a népszerű three.js motort használja. A futtatáshoz egészen pontosan a legfrissebb verziójú a Google Chrome, a Mozilla Firefox, az Apple Safari vagy a Microsoft Internet Explorer 11 böngésző szükséges, illetve probléma esetén ajánlott telepíteni az adott hardverhez elérhető legfrissebb grafikus meghajtót is.

A Khronos Group szerint a WebGL-lel és a HTML5-tel átívelhetők a platformok közötti határok, hiszen mindkét rendszer szabványos, és a támogatásuk idővel minden böngészőben megoldott lesz. Ezzel rendkívül nagy potenciális felhasználóbázis fedhető le anélkül, hogy az egyes platformokat direkten kellene támogatni.

Mindez még csak a webes forradalom kezdete, ugyanis a Khronos Group szerint jönni fog itt még a WebCL, illetve a WebGL 2.0 is készül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés