Hamarosan kicsinálja a Windows 8.1-et a Microsoft

Csak felfelé lehet menekülni, mivel nem lesz ESU-terv sem.

A Microsoft már javában a Windows 11 operációs rendszerre figyel, noha azért még a Windows 10 is kap kellemes szintet képviselő terméktámogatást. Volt azonban korábban is élet a redmondiak megoldásain, elég csak az egyel korábbi Windows 8.1-et megemlíteni, amely még ma is hozzájut biztonsági frissítésekhez. Ennek azonban hamarosan vége, ugyanis a vállalat figyelmeztette a piacot, hogy 2023. január 10-én végleg elássák az öregedő Windowst, és még a rá telepített Microsoft 365 sem fog kapni szoftvercsomagokat.

A Microsoft jellemzően fel szokta kínálni az úgynevezett ESU-tervet (Extended Security Updates) a mennyiségi licencet vásárló ügyfelek számára, ami gyakorlatilag azt teszi lehetővé, hogy a hivatalos terméktámogatás lejárta után is lehessen kérni gépenkénti alapon további biztonsági javításokat, de a Windows 8.1 esetében ilyen nem lesz. Ezáltal az említett operációs rendszert használó cégeknek mindenképpen minimum Windows 10-re kell váltaniuk, ha nem akarják biztonsági kockázatoknak kitenni a kiépített számítógépeket.

A redmondiak döntése valószínűleg abból ered, hogy Windows 8.1 és a Windows 10 hardverigénye nagyon hasonló, és az is jellemző, hogy amelyik hardverhez van Windows 8.1-es meghajtó, ahhoz elérhető minimum egy Windows 10-es is. Emiatt most az előrelépés jóval egyszerűbb a korábban lelőtt elődökhöz viszonyítva. Nem elhanyagolható módon az életciklusa utolsó heteit taposó operációs rendszer nem számít elterjedtnek a piacon, tehát nem lenne túl célszerű a kevés ügyfél miatt kiterjesztett terméktámogatást biztosítani hozzá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés