Windows blog: kipróbáltuk az Internet Explorer 10-et Windows 7 alatt

A Windows 8 egyik jelentős újítása az alaposan áttervezett Internet Explorer 10. Néhány napja tudjuk már, hogy még ebben a hónapban (várhatóan a végén) megjelenik Windows 7-re is, de a korábbi verziókra (Vista és XP) nem fejlesztik. Mától letölthető a Windows 7-es verzió nem végleges, bemutató változata, amit egy kis mérésnek vetettünk alá, hogy lássuk, miként teljesít elődjéhez, az Internet Explorer 9-hez képest. Ehhez egy nem túl friss, Core 2 Duo processzorra és DirectX 10-es GeForce 9800 GT-re alapozó rendszert, illetve a WebVizBench és Peacekeeper teszteket használtuk. Utóbbi érdekessége, hogy lényegében bármilyen internetezésre képes eszközön, akár okostelefonokon vagy tableteken is lefut, és a kapott eredmények összevethetőek más platformokkal.

Core 2 Duo 2 GHz
GeForce 9800 GT
Internet Explorer 10 bemutató Internet Explorer 9
Peacekeeper 1206 694
WebVizBench (fps) 26,2 12,6

Bizony, az új Explorer szinte állva hagyta elődjét, mindkét tesztprogrammal nagyjából a duplájára gyorsult a böngészés, amit elsősorban a komplex oldalaknál érezni. A legfontosabb újítások a HTML5-támogatást érintik, de CSS3 terén is sok javulást ígérnek, továbbá sok egyéb mellett csiszolták a webprogramozás lehetőségeit. A Windows 7-es verzió nem rendelkezik a Windows 8-as minden képességével, az érintéses kezelés szerényebb, illetve hiányzik a Modern felülethez készített, érintős kezelőfelület. Külsőre nem sok minden változott az Internet Explorer 9-hez képest, maradt  a konkurenseknél szélesebb, de kevésbé gazdaságosan kihasznált felső sáv.

Aki kedvet érez a bemutató változat kipróbálásához, azt figyelmeztetjük, hogy az Internet Explorer 10 rátelepszik a korábbi Explorer verzióra, amit csak rendszer-visszaállítással kaphatunk vissza. A hosszú perceket – és esetünkben egy újraindítást – megkövetelő telepítési folyamat után az első startnál a WebVizBench betöltésekor lefagyott, teljes képernyős módban pedig nem akart eltűnni a felső böngészősáv, de ezen felül más működési rendellenességet nem fedeztünk fel.

Rudi

Azóta történt

Előzmények