Windows blog: megérkezett a Windows 8 Consumer Preview

A tavalyi fejlesztői változat bejelentéséhez képest újabb nagy mérföldkövet lépett a Microsoft operációs rendszerének nyolcadik változata. A szerda délutáni órákban ugyanis a Barcelonában megrendezésre került Mobile World Congress keretein belül hivatalosan is bejelentették a Windows 8 úgynevezett Consumer Preview, vagyis fogyasztói előzetes változatát, melyet konyhanyelven béta változatnak is lehet nevezni.

windows 8 logo

A Windows 8 bejelentése kapcsán Steven Sinofsky, a Windows és Windows Live üzletágának elnöke elmondta, hogy a Windows 8 fejlesztése során az új piaci igényeknek történő megfelelés mellett a magasabb szintű biztonsági megoldások, a jobb erőforrás-kezelés és a megnövelt sebesség is kitűzött cél, azonban a legfőbb irányvonal a különféle architektúrájú hardverek összekapcsolása volt, annak érdekében, hogy a felhasználók minél természetesebbnek érezzék eszközeik használatát. Ennek köszönhető, hogy a "cloud computing" mélyen beépül az új rendszerbe már a bejelentkezéstől kezdve – persze csak ha erre engedélyt adunk.

A tavaly bemutatott fejlesztői változat óta közel százezer kód változott a rendszerben, az előző bekezdésben említett területeken túl fejlesztették többek között a beviteli módszereket is, így mind érintőképernyővel, mind pedig hagyományosan, egérrel és billentyűzettel kényelmesebb lett a használat az előző verzióhoz képest. A szoftveres újdonságok közé tartozik még az Internet Explorer 10 Platform Preview 5 is, mely a már korábban taglalt módon a tartalmat előtérbe helyező, minimalista megjelenéssel és a 9-es verzióban megszokott, hagyományosabb felülettel is rendelkezik.


[+]

A Consumer Preview megjelenése mellett a tegnapi sajtótájékoztatóval egy időben egy másik nagy mérföldkő, a Windows Store béta változata is elérhetővé vált. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a Microsoft saját alkalmazásboltot nyitott a Metro stílusú alkalmazások számára, melyekből már most is találni jó néhány, a cég és harmadik felek által készített példányt. A Consumer Preview tesztidőszaka alatt valamennyi alkalmazást ingyenesen ki lehet próbálni, valamint a felhőalapú megoldásoknak és a Live azonosítónak köszönhetően ezek az alkalmazások – csakúgy, mint beállításaink – könnyedén hordozhatóak egy másik Windows 8 PC-re.


[+]

A bejelentéssorozatot kiegészítette az új, x86-os és ARM architektúrájú referenciahardvereket felvonultató bemutató is. Az ígérteknek megfelelően ezek a fejlesztők számára hamarosan elérhetők lesznek.

A Consumer Preview egyes újdonságaival, a Windows Store-ral, valamint a Metro stílusú alkalmazások fejlesztéseivel kapcsolatban a későbbiekben részletesen foglalkozunk. A következő bejegyzés egy frissített telepítési útmutató lesz a kíváncsi, de kevésbé jártas felhasználók számára, de addig is az érdeklődők a Windows 8 Consumer Preview változatát a http://preview.windows.com oldalon keresztül tölthetik le.

Inarus

Azóta történt

Előzmények