HP LaserJetté változtatta a nyomtatókat az új Windows frissítés

Ez viccesnek tűnik, de valójában nem az, mert a rendszer letölti a HP programjait a nem HP nyomtatókhoz.

Megmosolyogtató, de valójában igen súlyos hiba csúszott az új Windows 10 és 11 frissítésbe, amely miatt az operációs rendszer HP LaserJet M101-M106 eszközzé minősítheti a csatlakoztatott nyomtatókat. És ezt szó szerint kell érteni, valójában az sem számít, ha az adott terméket nem a HP gyártotta, az "átnevezés" logikai szinten megtörténhet.

Az okok nem nyilvánosak, de valószínűleg a HP legfrissebb metaadatai kapcsán történt valami gond, ami azt eredményezte, hogy a rendszer esetlegesen HP LaserJet M101-M106 eszközként értelmezze az adott nyomtatót.

A probléma ráadásul többszintű, ugyanis a Windows Update szolgáltatás törekszik a szükséges programokat is telepíteni, vagyis amint átnevezésre került egy nem HP nyomtató a Windows frissítése után, rögtön letöltésre kerül a HP szoftverkörnyezete. Utóbbi persze manuálisan törölhető, de a Windows Update gondoskodik arról, hogy a felhasználó akaratát felülbírálja, és újra megtörténjen a telepítés. Ironikus módon a meghajtó megmarad, tehát attól, hogy a nyomtató neve megváltozott, a funkcióját még el tudja látni.

A jó hír, hogy a Microsoft már javította a hibát, és a Windows Update-en keresztül el is érhető a szükséges frissítés, ami helyrehozza a rendellenes működést. Fontos ugyanakkor, hogy a települt szoftvereket manuálisan kell eltávolítani, és megfelelő a eszköznév mellett ezek nem is találnak visszautat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés