Hamarosan nehéz lesz a nem jóváhagyott játékvezérlők helyzete az Xboxon

A Microsoft nem részletezte pontosan az érintett eszközöket, de megerősítették, hogy november közepétől licencelt gamepad kell.

A Microsoft Xbox konzolok egyik nem igazán reklámozott funkciója volt, hogy nem jóváhagyott játékvezérlőkkel is képesek voltak működni, vagyis olyan USB-s gamepadet is használhatott a felhasználó, amelyeket a redmondi óriáscég hivatalosan nem hagyott jóvá a konzolhoz.

Bár alapvetően nem ajánlott ezzel élni, mivel jóváhagyás nélkül nem garantált, hogy a konzol összes funkciója elérhető lesz az adott játékvezérlőről, de voltak cégek, amelyek így is vállalták a rendszer kiszolgálását. Többek között a Brook Gaming olyan eszközzel állt elő régebben, ami száznál is több eltérő kontrollert tesz kompatibilissé az Xboxokkal, de a XIM vagy a Chronus is érdekes opciókat biztosított a szabadabb lehetőségekre vágyóknak.

A Microsoft az új rendszerfrissítéssel ezeknek vet véget, ugyanis a nem jóváhagyott játékvezérlőt használók észrevehették, hogy az Xbox egy hibaüzenettel hívja fel arra a figyelmet, hogy váltani kell egy hivatalosan licencelt opcióra, amelyhez az alábbi link nyújt segítséget. A redmondi óriáscég ad némi türelmi időt, ugyanis november 12-ig még működhetnek a nem hivatalos eszközök is.

A Windows Central forrásai szerint a Microsoft azért változtathat, mert általánosan is jóváhagyják a vezeték nélküli kapcsolat használatát a harmadik fél által tervezett kontrollereknek, ami némi változást jelenthet a bemeneti adatok ellenőrzését tekintve.

A felhasználók számára a helyzet relatíve egyszerű. Ha valaki nem gyári játékvezérlőt használ, de a nyüstölt termék alapvetően hivatalosan licencelt, akkor nem kell tartani attól, hogy működésképtelenné válik. Nem licencelt, és egyben nem is jóváhagyott játékvezérlőknél viszont ez a lehetőség sajnos fennáll, és reális a fenti hibaüzenet megjelenésének esélye.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés