Hirdetés

Könnyű és vékony játékos Acer notebook

Acer Aspire TimelineX 4820T

Milyen az ideális notebook? Sokféle válasz van erre a kérdésre, igénytől függően. Sok esetben az ideális ilyen vagy olyan technikai okokból nem is létezik. Ha például az az elvárás, hogy ne legyen túl nehéz, bírja sokáig akkuról, és a legújabb játékokat is lazán futtassa, akkor lényegében lehetetlent kértünk. Vannak ugyan könnyű és vékony laptopok, és vannak komoly játékosok, a két halmaz metszete viszont üres, legalábbis egyelőre. A processzorok gyártási technológiájának fejlődésével viszont ez a helyzet változhat. Mai tesztalanyunk, az Acer Aspire TimelineX sorozatának legelső képviselője mindkét szempontból nagyon ígéretes. Könnyű és vékony gépnek látszik, akárcsak elődje, a Timeline széria, de benne Core i3 (vagy i5) processzorok és Radoen HD 5650 dolgozik. Külsőre a masina nagyon kellemes, vékony, letisztult, fedelét szálcsiszolt alumíniumból készítették. Nekünk a középső méret, a 14,1 hüvelykes jutott, de létezik 13,3"-os és 15,6-os modell is, sőt 11,1 hüvelykesre is számíthatunk. Ebben a 14,1"-os méretben 66 Wh-s akkuval 2,2 kilogrammot nyom a gép.

Elején a kártyaolvasón kívül semmi érdekeset nem láttunk. Jó hírnek is fel lehet fogni ezt, mert következik belőle, hogy a hangszórók nem elöl, hanem valami kevésbé leárnyékolt helyen vannak. A farrészt a méretes akku tölti ki. Ebből a hatcellás 66 Wh-s ráadásul a kisebb, van még 90 Wh-s verzió is. Az kissé megemeli a laptop fenekét, de egyharmaddal megnöveli elektromos hálózat nélküli életképességét.

Oldalt korrekt, bár nem éppen dicséretes elosztású csatlakozóarzenált találtunk. A négy USB eggyel több a megszokott minimumnál, de kár, hogy hármat a potenciálisan egeret tartó, jobb kezünk oldalára tettek. Mögéjük került az optikai meghajtó, melynek első látásra nincs nyitógombja. Jobbra ott virít a HDMI, de a D-Sub és Ethernet aljzattal egyetemben helyet cserélhettek volna a méretes szellőzőnyílással. Amit a legtöbb vékony gépen hiába keresünk, az az ExpressCard bővítőnyílás. Mondjuk nélküle is elleszünk, mert 3G modemet opcionálisan a laptop belsejébe is kérhetünk.

Egyedi jelleget kölcsönzött az előző Timeline szériának a zsanér mellett lehajló fedél. Most ezt a trükköt elhagyták, talán azért, hogy ne hasonlítsanak a konkurens Asus UL sorozathoz. Eredményül egy egyszerű, de letisztult kialakítást kaptunk. Az átlagosan masszív pántok átlagosan – tehát némi billegéses holtjátékkal – tartják a felső panelt. Ezt csak az üzleti világba szánt laptopokon szokták igényesebben megoldani.

Kinyitva a TimelineX-et az elődhöz hasonló, még egy kicsit letisztultabb formaterv köszöntött ránk. Az oldalt látott, világosabb sáv a csuklótámaszon és a billentyűzet mellett folytatódik, de a klaviatúrának ezen felül még egy mutatós, fekete kerete is van. Vékony, szerintünk éppen oda való, krómhatású vonal keretezi a tapipadot, felül pedig a szokásos, 16:9 oldalarányú, fényes felületű kijelzőt találjuk.

Sallangmentes zsanéros kialakításának köszönhetően a TimelineX szinte 180 fokban kinyitható. Maximális szöge minden bizonnyal kielégíti az összes felhasználót. Általánosságban úgy éreztük, hogy a laptop korrekten össze van rakva. Billentyűzete csak erős nyomásra süllyed egy kicsit, fedelét sem lehetett vészesen behorpasztani, illesztései korrektek, a masina nem nyekereg egy kis csavargatástól. Fekete, szálcsiszolt fémből készült fedele elegáns, vékonysága még formásabbá teszi. Nem olyan iparművészeti remek, mint az almás gépek, de egy mezei notebook mellé téve minden ismerősünknek az „X-es” tetszett jobban.

Alul egy méretes ajtó mögött találtuk a cserélhető alkatrészeket. Nevezetesen a merevlemezt, a memóriamodulokat és a Wi-Fi adaptert. A két memóriaaljzat mellett látható egy nem kiépített mini PCI Express hely, felül pedig az alaplapra forrasztott grafikus mag hűtését csodálhatjuk meg. Kár, hogy a vékony gép merevlemezét nem védi fémfedél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés