Acer blog: Megújuló Heliosok

Frissülő Helios 300-at és asztali gépeket, valamint egy ötletes, egyedi billentyűzettel rendelkező gamer notebookot is hozott az Acer tavaszi rendezvénye – írta: Wombath, 4 hónapja

Évek óta hagyomány az Acernél, hogy április közepe környékén New Yorkban jelenti be legújabb termékeit – ezek között pedig egyre fontosabb szerepet kapnak a játékosokat megcélzó modellek. Nincs ez másként idén sem, az aktuális, Predator sorozatba érkező újdonságok listáját pedig a már jól ismert Helios 300 nyitja, mely 2019-re kívülről és belülről is megújult.

A középkategóriát célzó gép a többi modellről ismerős kék betéteket és a billentyűzet RGB háttérvilágítását is megkapta, frissítettek a billentyűzeten, valamivel keskenyebbre vették a kijelző keretét, szóval tulajdonképpen X-eltek minden kötelező négyzetet a modern noteszgépek listáján.

RTX 2070 Max-Q és új generációs CPU-k kerültek a frissített Helios 300-ba
RTX 2070 Max-Q és új generációs CPU-k kerültek a frissített Helios 300-ba [+]

A belső esetében alighanem senkinek sem okozunk meglepetést azzal, hogy kilencedik generációs Core i7-re és RTX 2070 Max-Q-ra váltottak, melyeket a Turbo gombbal pörgethetünk némileg feljebb. Memóriából 32 GB a maximum, háttértárból pedig két NVMe SSD (RAID 0 tömbként konfigurálva) és egy merevlemez kerülhet a burkolat alá. A kijelző esetében maradt a 144 Hz-es opció, és 15,6 illetve 17,3 hüvelykes Full HD IPS panelek között választhatunk.

Hűtésre ott a megszokott dupla ventilátoros rendszer, ezen légkavarók közül az egyik a gyártó saját AeroBlade 3D modellje, egész pontosan annak negyedik generációs verziója, 0,1 mm vastag lapátokkal. A már említett RGB háttérvilágítású billentyűzet négyzónás, és némileg átdolgozott gombokat is kapott, nagyobb szóköz-billentyűvel, új PredatorSense és Turbo gombokkal.

Míg a Helios 300 „csak” frissült, addig a Helios 700 egy teljesen új modell, belsejében kilencedik generációs Core i7-tel, RTX 2070 vagy 2080 GPU-val, 64 GB-ig bővíthető memóriával. A kijelző egy 17,3 hüvelykes, 144 Hz-es FHD IPS panel, mely G-Sync kompatibilis, a gépházban pedig még öt hangszóró és egy mélynyomó is helyet kapott.

A Helios 700 egy igazi erőmű lett, RTX 2080-nal és Core i9-cel
A Helios 700 egy igazi erőmű lett, RTX 2080-nal és Core i9-cel [+]

A hardver tehát erős, de mitől a Helios 700 tényleg egyedi, az a HyperDrift fantázianevű billentyűzet, mely szerves részét képezi a hűtőrendszernek. Ez utóbbi középpontját egy dupla AeroBlade 3D ventilátoros megoldás áll, mely öt hővezető csövet és egy párakamrás egységet is tartalmaz, a klaviatúra pedig a gépházon előrecsúsztatható, amivel további légbeömlő nyílásokat szabadíthatunk fel.

A HyperDrift billentyűzetet lefelé tolva két extra szellőzőnyílás tárul fel, némi fényjátékkal és felsejlő hővezető csövekkel A HyperDrift billentyűzetet lefelé tolva két extra szellőzőnyílás tárul fel, némi fényjátékkal és felsejlő hővezető csövekkel
A HyperDrift billentyűzetet lefelé tolva két extra szellőzőnyílás tárul fel, némi fényjátékkal és felsejlő hővezető csövekkel [+]

A mechanika a kiállított darabokat próbálgatva elég kellemesen mozgott, a síneken lötyögés nélkül csúszott előre-hátra a billentyűzet, reméljük, hogy ez két-három év használat után is így marad. Egyelőre tesztek nélkül nem tudtuk kideríteni, hogy a plusz hűtés mennyire teszi majd könnyebbé a mobil RTX 2080-nak és a Core i9-nek, hogy elérje maximális teljesítményét, de a koncepció elég jónak tűnik.

A MagForce kapcsolók a lenyomás "erősségét" (vagyis a gombok elmozdulásának nagyságát) is érzékelik
A MagForce kapcsolók a lenyomás "erősségét" (vagyis a gombok elmozdulásának nagyságát) is érzékelik [+]

A HyperDrift előnye még, hogy az ergonómiát is növeli, hiszen közelebb kerülnek hozzánk a gombok, nem kell átnyúlnunk a játékok közben általában felesleges tapipad és csuklótámasz felett. Mondanunk sem kell, hogy a négyzónás RGB világítás itt is adott, a WASD gombok alatt pedig a MagForce kapcsolókat találjuk, melyek az elmozdulást gyakorlatilag folyamatosan érzékelik, így analóg joystickhez hasonló irányítást tesznek lehetővé.

Kérdés maradt eddig a megjelenés, és az ár: a tervek szerint a Helios 300 új verziója júniusban, a Helios 700 pedig júliusban várható régiónkban, az előbbi 1500, az utóbbi 2700 eurós induló árral.

Előzmények