Automatikusan is képes lesz frissítéseket visszavonni a Windows 10

A Microsoft az újítást a javításaival kapcsolatos, egyre csak szaporodó gondok kezelésére dolgozta ki. – írta: Abu85, 4 hónapja

A Microsoft érdekes szolgáltatással egészíti ki a Windows Update-et. Ez a modul felel azért, hogy a Windows 10 automatikusan megkapja a legújabb frissítéseket, de esetenként, illetve manapság egyre sűrűbben olyan gondok lépnek fel, amelyek után el sem indul a frissített operációs rendszer. Ez roppant kellemetlen, elvégre a zavartalan működés lenne az automatikus frissítés egyik lényege, mégis homokszemek kerülnek a gépezetbe.

Hirdetés

Ezután persze a felhasználó lázasan keresi a megoldást, akár kapcsolatba is lép a Microsoft terméktámogatási részlegével, majd valahogy sikerül elérni a legutóbbi csomag törlését, így az adott rendszer újra működik. A redmondi óriáscég rájött, hogy ez nem annyira kedvező modell, hiszen ezzel a saját erőforrásaikat is eléggé leterhelik az egyedi bejelentések feltérképezésével, így bevezetnek egy újítást, amely alapján a Windows 10 egy frissítés után megpróbálja helyrehozni magát, ha az operációs rendszer a következő indításnál nem bootol be. Ez a megoldás lényegében annyiból áll, hogy a hiba érzékelése után a Windows elindul egy hibaelhárítási módban, amikor is a rendszer letörli a legutóbb telepített frissítést, és remélhetőleg ez megoldja az indítási gondokat.

A szolgáltatásnak két előnye van. Egyrészt a terméktámogatási részleg kevésbé lesz leterhelve, hiszen a Windows 10 a problémák egy részét magától is helyrehozza, másrészt a Microsoft nyer magának 30 napot, hogy kiderítsék mi volt a hiba oka, addig ugyanis blokkolni fogják a frissítés automatikus települését. Ha a felhasználó ezzel esetleg nem ért egyet, akkor természetesen a manuális telepítés megmarad opcióként.

Fontos megjegyezni, hogy az újítás csak az indítási hibákra reagál, tehát azt már nem korrigálja, ha egy új frissítéssel bizonyos alkalmazások nem indulnak el, lefagynak, vagy lassabban futnak. Például a legújabb csomag ettől a gondtól függ, leginkább a játékok tekintetében, de ilyen esetben az érintett felhasználóknak a manuális törlést kell választani.