Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog

A hírhedt szoftveres támogatási idők vajon javulni fognak?

Úgy érzem a hátuk közepére se kívánnak gpu-t, de a kényszer nagy úr...


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Megveszik az AMD-t?


T_Stark
(őstag)

Mármint addigra érik be a mostani AMD GPU-kat? :DDD


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog

Először én is erre gondoltam, de nem akartam rögtön troll poszttal kezdeni. ;]


Pete55555
(PH! kedvence)

Csak a címet olvastam el, de azon hangosan felnevettem :DD ;]


Aprósólyom
(őstag)
Blog

Tessék elolvasni a cikket kis "fogatlan"... :) A cpu-ba vagy a CPU lapkára épített VGA-ról van szó és nem is terveznek egyelőre különálló VGA-t. Persze én erre nem vennék mérget Intel esetében. Ha terveznek egy nagyon jó alapot, akkor biztosra veszem, hogy nem fogják hagyni, hogy valami potenciális piaci szegmensről lemaradjanak. Nem erről híres egy cég sem.


Shing
(őstag)

Kíváncsi vagyok addigra mi lesz a videokártyákból. Jól hangzik a fejlődés, de eddig sem tudták a gyártók a nagy víziókat kiépíteni. AMD szinten már rég dübörögnie kellen az APU-nak, ahol a processzorba integrált GPU-t már alapfeladatoktól a komolyabbakig bekellene fogni. De végül nem lett belőle semi.

A fejlődés is lelassult, 2 éve nincs pl. új nv-s GPU széria, egyre nehezebb alacsonyabb csíkszélességre váltani vagy ha váltanak is, igazából ennek a pár nm lépésnek köze nincs a régi időkhöz... Szerintem még nagyon sokáig maradnak a megszokott videokártyák és ezek a processzorba/mellé készített megoldások nem bírják majd felvenni a versenyt a komolyabb társaikkal.

A mostani Vega APU-k is talán a HD5870 teljesítményét hozzák, de az egy 9 éves széria, annyira nem lennék oda, az elvártat hozzák. Szóval óvatosan ezekkel a jóslásokkal, én mindenesetre szívesen látnék 100W-os Intel videokártya csodákat, érdekes lenne.


Duracellm...
(PH! kedvence)
Blog

Addigra szünteti meg AMD ezt a szegmenst. :U

Annyi pénzük van hogy akár képesek is lennének rá, de 6 év alatt 5x meggondolhatják magukat.

[ Szerkesztve ]


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Mármint 2024-re lesz versenyképes egy low-end 2017-es AMD-vel? :D


Gróf...
(fanatikus tag)

Szólhattatok volna, hogy ne olvassam végig a cikket! Elég lett volna csak az utolsó mondatot.
Kezdtem örülni, hogy lesz még egy VGA gyártó. (Még ha csak száz év múlva is...)


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Jó ez, notiba kell leginkább ilyesmi, oda meg máshogy nem nagyon jut be. Szal hajrá Intel, bele kéne húzni, de a szoftvertámogatásba is!


Televan
(PH! kedvence)

Csak az RTG -t,adnák el részvényesek ha tehetnék.Bár akkor meg gondban lennének a konzolok miatt! :DDD

Majd alakul ez mint púpos gyerek a prés alatt. De mi lesz velünk VGA kártya nélkül, én a jövőben is szeretnék magam építeni a gépemet.Nem szeretnék konzol méretű egybe PC -t. ;]


TeeJay
(PH! nagyúr)

szerintem sosem fogják utólérni sem AMD-t sem nVidia-t mert közben azok is fejlődni fognak durván :K


Fred23
(PH! kedvence)

"a regiszterek pokolian eszik a tranzisztorokat"

10 vagy majd még kevesebb nanométeren ez tényleg olyan nagy ügy?


Feruendios
(fanatikus tag)
Blog

Addigra gondolják, hogy eljönn az a pont ami a CPU piacon egy 5-6 éve bekövetkezett, belasult a fejlödés.


stimre
(tag)

Az a cím XD

Miért most nincs versenyképes grafikája az ájemdé ellen?

clickbait 3.0


Wuzy
(újonc)

Hát akkor teljen az idő.⌚️


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog

Melyik van versenyben? :F Most ahol számít a sebesség, ott az AMD-től vettek GPU-t a proci mellé.


ftc
(PH! nagyúr)
Blog

Megveszik az XGI-t? :D vagy Imignation PowerVR részlegét?


leviske
(PH! nagyúr)

Én arra tippelnék, hogy szép apránként a Windows-on is igyekszenek majd a közösségre pakolni a támogatást.

A munka nagy részét már úgysem a driver végzi, nincs okuk arra, hogy bezárják az alkalmazásfejlesztők elől.

Amennyiben sikerült tényleg növekvési pályára állniuk teljesítményben, amúgysem hiszem, hogy szükségük lesz a mesterséges elavulás biztosítására.


Tidus
(PH! addikt)
Blog

Az még rendben is van, hogy addigra beérik. Illene beérni.
De akkor az AMD-t valamiféle csipkerózsika álomba kellene szenderíteni, hogy addig ne lépjen tovább.
Tehát a többszörös lépés előny továbbra is fent marad.
Ezt úgy írom hogy Intel CPU, AMD VGA.

[ Szerkesztve ]


Pete55555
(PH! kedvence)

Az milyen verseny, ahol a gagyi AMD minimum 2x lehagyja (kettéhugyozza) az intelt?


Chaser
(Jómunkásember)
Blog

helyes, de a kérdés - látom mások is feltették -, addigra érik utpl pl a 2200g-t?:) mert ha amd-nél nem hülyék, gőzerővel rárepülnek az igp fejlesztésre, és most már lesz bevétel fejlesztésekre is


Frawly
(PH! addikt)

Viccen kívül, szerintem így gondolkodnak, csak azzal nem tudom mennyire számolnak, hogy hat év alatt az AMD sem fog a babérjain ülni, hanem fejlesztenek ők is ezerrel.


Petykemano
(PH! addikt)

Meg a mobil piacon is. Meg a blokkchain piacon. Idővel talán a szerverpiacon is(Ml)

[ Szerkesztve ]


Petykemano
(PH! addikt)

Gagyi amdnek egész jó architektúrája van, csak nem skálázódik fölfelé.


Chaser
(Jómunkásember)
Blog

sztem onnantól lenne érdekes, ha megvennék az nv-t, mint anno amd az ati-t, ők sem lennének ott ahol most vannak, nagy falat volt nekik, intelnek még nagyobb lenne az nv, no de az nv gárdájával és fejlesztéseivel csaphatnának nagyot, két piaci szereplő cpu-vga fronton, lenne szép kombi verseny - ha az egyik kidőlne akkor meg csúnya világ a vevőkre ( : -


vicze1
(PH! nagyúr)

Hát akkor ketyeg az óra, tick-tock-tock-tock-refresh-optimizations-process-architecture...


csongi
(PH! kedvence)
Blog

Ellopjak az AMD cuccait? :D


Tigerclaw
(PH! nagyúr)
Blog

Az AMD oldalán azt látom problémának, hogy hiába gyorsabb az APU-ban lévő GPU, mert irodai, átlag otthoni használatra elég az Intel megoldása, játékra meg csak komoly kompromisszummal alkalmas. A tesztek alapján a DRAM lassúsága betonfalat állít az AMD elé, ráadásul sokkal magasabb ár társul a megoldásaikhoz, mint korábban. Ár/érték arányban nagyon jók, csak nem elég nagy a marketing költségvetésük arra, hogy ezt bemutassák a piacnak.

A forgalomban lévő notebookok 90%-a Intelre épül továbbra is. A decemberben beharangozott 3 ryzen APU-s noti mellé azóta sem jött több. Emellett hiányzik a szokásos value/budget kategória a Ryzen szériából. A DIY szegmenst viszik, de abban nincs pénz. A mérnökeik jól dolgoznak, de a marketing csapatuk továbbra is alul teljesít.

A Ryzen 3 2200/2300U modellekre nem épült még noti. Remélem, van még valami nagy üzlet kilátásban, mert eddig ez nagyon sovány.


pengwin
(PH! addikt)
Blog

Felesleges ezen kattogni... ;]


0P1
(fanatikus tag)

Szép gondolat, de semmi realitása nincs, hogy az Intel megvegye az nV-t.
Több okból kifolyólag:

1. az nV majdnem akkora, mint az Intel, így egy egyoldalú felvásárlás elképzelhetetlen, maximum fúzió merger (ami viszont az Intelnek nem tetszene annyira, dehát az nV lassan értékesebb, mint az Intel).
2. Az Intel számára sokkal kisebb költséggel járna kifejleszteni egy ütőképes dGPU-t (amit amúgy el is kezdtek) , mint felvásárolni az nV-t.
3. Ha egy ilyen felvásárlás mégis megtörténne, az kapásból 95% feletti részesedést jelentene a konszolidált GPU piacon, (dGPU+IGP) , amivel kapcsolatban azért az amerikai versenyhivatalnak (meg egyéb piacokon is az illetékes versenyhivatalnak) is lenne némi ellenvetése..

AMD - Ati akvizíció teljesen más történet, ott és akkor egy underdog CPU gyártó vett meg egy szintén underdog GPU gyártó céget, ebbe versenyhivatal nemigen pofázhatott bele.
Se az AMD-nek nem voltak komoly GPU tervei (sőt, nem is létezett az AMD-n belül grafikus részleg) , se az Ati-nak nem volt semmi x86 CPU--s terve. Piaci átvedés nuku volt, nem voltak egymás versenytársai semmilyen szempontból,
Ja és azt se felejtsük el, hogy akkor a felvásárló AMD kábé 6-8-szor akkora cég volt , mint a felvásárló Ati.
Most meg kábé kiegyenlített a parti az nV és az Intel között.
De a legfőbb érv ez ellen akkor is az, hogy egy ilyen merger se az Intelnek, se az nV-nek nem áll érdekében.

[ Szerkesztve ]


leviske
(PH! nagyúr)

Hosszú távon biztosra merem venni, hogy az AMD befogja vetni a HBM-et L4 cache alapon. Csak amíg $200-250 árazású videokártyákra sem éri meg pakolni, addig CPU mellé sem fogják ragasztani.

[ Szerkesztve ]


Pinky Demon
(PH! addikt)

1. az nV majdnem akkora, mint az Intel, így egy egyoldalú felvásárlás elképzelhetetlen, maximum fúzió merger (ami viszont az Intelnek nem tetszene annyira, dehát az nV lassan értékesebb, mint az Intel).

Marmint arra gondolsz, hogy a jelenleg elszallt es a valosagtol elrugaszkodott reszvenyarfolyamon az nV market capja kozelit* az intel fele? Mert amugy a ket ceg kozott nagysagrendi kulonbsegek vannak, az intel javara (100 000 alkalmazott vs 10 000, 62.8 mrd bevetel vs 6.91, intelnek sajat gyarai vannak, nVidia bergyartat, stb), a ket ceg nem igazan emlitheto egy lapon

*kozelit: kicsit tobb, mint az intel fele


[CsuCsu]
(senior tag)

Az nV-t a novekedesi potencial miatt arazzak igy, mivel ok szallitanak kb minden AI hardvert, es az AI piac rohamtempoban no. Peldaul az autogyartok is az nV fejlesztesere epitenek az onvezeto autokhoz.


Pinky Demon
(PH! addikt)

Teljesen mindegy miert arazzak igy, a Teslat is csak a potencialja adja ennyiert, de akar a bitcoint is idesorohatjuk. A teny viszont, hogy ket olyan ceget vett egy kalap ala az uriember, ahol 10x-es kulonbseg van. Az nVidia jelen allapotaban kb 1/10-et erheti annak, mint amenyit a reszvenyei jeleznek. Aztan lehet 5 vagy 10 ev mulva meghalalja a bizalmat es valoban olyan hatalmas ceg lesz, ezt most nem akarom vitatni.


derive
(senior tag)

Es mikor erik be az Nvidiat?


derive
(senior tag)

Nem csak a meretet kell nezni, hanem a produktivitast is, hiaba nagy, ha nincs lathato eredmenye. Egyelore ugy tunik, hogy az Intel az IBM palyajat koveti, mig az NV jo esellyel indul a kovetkezo evtized vezeto technologiai fele.

Az igazi tervezo munkat 30-100 fos csapatok vegzik, a maradek 99 000 gyakorlatilag csak a korites. Az Intelre mar reg ledobtak a bozo-bombat, hiaba 100 000 alkalmazott, ha kontraszelekcio miatt gyakorlatilag eluztek a legjobb mernokeiket. A versenytarsak meg osszefogdostak oket, aztan joval kissebb eroforrasbol elozik beelozik a bohocokat. A hagyomanyos monopoliumaik (csipgyartas, x86 uarch) omladoznak, es bar veszettul probalkoznak betorni uj teruletekre egyelore nem sok sikerrel. Ezzel szemben az Nvidia (es az Apple) kb. masterrace szinten van: naluk nem szegyen kiemelkedoen jonak lenni, sot elvart. Nem veletlenul ajaln a google 2-3M$t egy-egy NVs mernoknek a valtasert...


tegbashar
(tag)

A hurráoptimizmusom azt mondatja velem, hogy lehet, hogy 6 év alatt az AMD is előrukkol valami újdonsággal. Úgy értem, hogy hardveres újdonsággal és nem megint az átnevező teamre marad a munka java. :)


ddekany
(PH! kedvence)

Lehet, hogy ebben benne van az, hogy az AMD pont csak DIY területen tud labdába rúgni, mert notebook területen az Intel túl keményen fogja (zsarolja) a notebook gyártókat. És épp ezért fókuszálnak DIY-re.

Ami az erősebb IGP-t illeti, jelenleg tényleg jobbára csak mellékes ajándék, amit az Intel IGP-je fölött ad, de ha attól eltekintve is kb. megállja a helyét az Intel APU-jával szemben, akkor talán maga felé billenti a mérleget a döntésnél... Persze az ilyen erejű IGP elterjedtebb lenne, akkor biztos több cause game is számítana rá, de így, hogy 9X%-ban Intel IGP van az embereknek, fejlesztő oldalon úgy is olyanra kell csinálni az alkalmazást, hogy azzal is jól menjen (vagy diszkrétet igényelsz, de az meg más kategória)... ördögi kör. Szóval igazából nem tudom van-e félnivalója az Intelnek, vagy úgy is ő határozza meg az elvárható szintet a szoftver oldalnak.

[ Szerkesztve ]


szmörlock007
(tag)

Üdv :)

Én azért nem látnám ilyen borúsan a helyzetet. Cpu piacot uralják, gyártástechnológiában bár lassultak de egyáltalán nincsenek hátrányban, gpu piacot majd letámadják, és ai piacon sincs nagyon félnivalójuk ugyanis készül a knight crest ami AI szempontból megeszi a gpu-kat ugyanis célhardver lesz ráadául beépített x86 maggal.

[ Szerkesztve ]


Jim Tonic
(PH! nagyúr)
Blog

Az Intel piaci értéke 243mrd dollár, az Nvidia 148mrd. Még az Intelnek is túl nagy falat. Ezen felül a versenyhivatal nem menne bele, hogy a két legnagyobb GPU szállító egyesüljön.

szerk.: ja, most látom, hogy valaki már kifejtette.

[ Szerkesztve ]


sh4d0w
(PH! nagyúr)
Blog

6-7 év alatt Krzanich 3x vágja nyakon ezt...


zoltanz
(PH! nagyúr)
Blog

Nem a vállalat tervezi a hardvereket és írja a szoftvereket, meghajtókat. Pár vezető programozónak, fejlesztő csapatnak, mérnöknek, felajánlana egy csábító összeget mennének. (van az a pénz mint mondják)
Én inkább nem látok következetes stratégiát, egyik nap fejlesszük ebbe az irányban, másiknap másikba. Attól függ az igazgatótanács milyen bugyit vett reggel. :DDD

[ Szerkesztve ]


Tigerclaw
(PH! nagyúr)
Blog

Biztos hogy az Intel keze van abban, hogy ilyen kiemelkedő AMD processzorok mellett is ritkán választják az OEM gyártók. Simán megtehetik, hogy piszkos módszerekkel játszanak, hiszen legutóbb is megúszták olcsón. Nincs értelme a raktári polcnak gyártani. A DIY piac nagyon kicsi, azzal csak vegetálni fognak. Be kell ismerni, hogy saját termékcsalád kell, saját néven bérgyártásban, amibe nem szólhat bele az Intel.

Az APU sokkal jobban sikerült ahhoz képest ahogy a piacon szerepel. Kellenek a cool referenciamodellek, és egy komolyabb marketing kampány, hogy az átlagember is lássa, hogy mire képesek ultrabook méretben fogyasztásban, illetve szerintem az áron is engedni kellene, akár csak kampány jelleggel, hogy bekerüljenek az iskolai padokba, otthonokba, hogy lássák azokat. Tudom, hogy a "hét szűk esztendő" után már éhesek, de nem kell azonnal az Intelhez árazniuk. Ezzel az OEM-eket és a vásárlókat is megfognák.

Amúgy a három noti egész jól sikerült, csak több kellene (Dell, Asus, MSI, Toshiba, Fujitsu,Gigabyte, stb.) és lehetőleg felejtsék el a single channel RAM kezelést, legalább a 2500U/2700U esetén (ha az komoly többletköltséget okoz és nem csak 10 dollárról van szó) Jöhetnének már belépő R3-as 2200/2300-as APU-k az olcsó notikba, amik jelenleg még csak a paperlaunch fázisában vannak. Sőt - visszatérve a saját termék gondolathoz - piacra dobhatnának mobil APU-val szerelt mini és egybegépeket, ami az Apple-nek elég jól bejött. (Mac Mini, iMac) Persze nem kell Apple szintű dizájnra és árcédulára gondolni.


szmörlock007
(tag)

Kicsit off, de az intelnek a nervana már tiszta érdekes dolgokban is nagy hasznára van.

Itt egy cikkrészlet tavaly novemberből:
"Végül pedig saját magán is alkalmazza az MI lehetőségeit az Intel: a Nervanát chipfejlesztő részlegébe bevonva igyekszik optimalizálni a processzorgyártást. Napi szinten milliószámra állítják elő a lapkákat a vállalat üzemeiben, amiről 1,6 millió kép készül, ahogy áthaladnak a gyártósoron. A sérült, hibás példányokat most már mesterséges intelligencia segítségével szűrik ki. Míg ez korábban három hétig tartó feladat volt, napjainkban pár óra alatt végeznek vele, mondta Krzanich."

Akármi lesz, már megérte :D
Egyébként ez tiszta jó dolog, kíváncsi vagyok, hogy a többi bérgyártó hogy áll ilyen téren, mert elég hasznos dolog ez.

[ Szerkesztve ]


noPublicFG
(senior tag)

"többek között az eDRAM ki lesz végezve"

Akkor, nem is érdemes megvásárolni ezeket az AMD - Intel hibrideket?


ribizly
(PH! kedvence)
Blog

Bizonyára mindeközben az AMD csak ülni fog a babérjain... :D


MZsoltee
(PH! kedvence)
Blog

Az a szomorú, hogy annyira belassult a fejlődés, hogy el is tudom képzelni. Az RX470/570/480/580 mennyi idős is? A 1050Ti/1060 mikor jött ki? Van hír az utódokról?


Lokii
(lelkes újonc)

Ez nem vicces, szánalmas kijelentés/blöff volt.

Egy monopólium aztán tényleg kéne mindenkinek...

üzenetek