Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

A 4k@144Hz-es modelleket tolják már végre...


Tyrel
(senior tag)

Ideje volt már, várom szeretettel... :K
(Q3-ra ígérték)

[ Szerkesztve ]


jedis
(senior tag)

Oszt mi hajcsa ki ? :D


BiP
(PH! nagyúr)

Azt várom én is.
4K-ról nem szeretnék felbontásban visszalépni, viszont jó lenne a nagy képfrissítés is.
Nem tudom, érdemes-e meghozni ezért az 1440p-s kompromisszumot.


koxx
(MODERÁTOR)
Blog

First World problem :)


Lacok
(őstag)

Reméljük lassan felnőnek a feladathoz a vga gyártók is. ;]


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

A GTX 1050ti-m. A Diablo III valszleg 100+FPS-el hasítana rajta, és 4k-n gyönyörű. De üssekavics, lehet beruháznék egy 1070-be is akár, ha nem jönne össze a 100fps...

[ Szerkesztve ]


Wyco
(tag)

Istenert nem gyart senki 32-34 colos, nem-ultrawide, nem-ivelt 144hz-s QHD monitort....

[ Szerkesztve ]


Soulles
(tag)

Ez a talp akkor is valami undorító... Saját vélemény.


Picco
(PH! addikt)
Blog

hat nemigazan.
AOC AG322QCX a hajlitast leszamitva jonak tunik szamodra, en benyeltem, szerencsere nem zavaro szamomra, de £450-et siman megert UK Amazonrol.


Wyco
(tag)

Egyelore az uj AOC -t rendeltem meg (Q3279VWF), nem 144-es, de legalabb flat es Freesync. Meg eleg olcso is. [£270] - aztan majd szemmel tartom a piacot, hatha valaki gyart olyat amit szeretnek...

ps. nincs ekezetem munkahelyen (IE nem szereti...)

[ Szerkesztve ]


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Ja:) szeretnék egy olyan monitort, amit aztán az életben nem kell lecserélni. A fHD-től már szabadultam féligmeddig (melóban még az van:W), a 27"/QHD jó, de még nem tökéletes statikus témánál. 4k-n már tuti nem látnám a pixeleket.

A 144Hz oka meg egyszerű: semmi kedvem/helyem/pénzem különböző célokra különböző monitorokat venni, legyen egy monitor, ami tudja a magas FPS-t, kompatiblis a 3D visiönnel ÉS elég jó képminőséget ad fotó/videófeldolgozáshoz, olvasáshoz. 2017 végén sztem ez már kéne, h álomvilág legyen...

[ Szerkesztve ]


Balika911
(PH! nagyúr)

Pedig amit szeretnél az az, ami a jelenlegi technikába éppen belefér. Elvileg megoldható, gyakorlatilag meg nyögvenyelős lehet, különben már itt lenne az Asus és Acer 4K@144-es monitora.

Jövőre talán már tényleg jönnek, de biztosan komoly pénzt fognak kérni értük.

[ Szerkesztve ]


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Már hónapokkal ezelőtt beharangozták ezeket, de mégse jönnek. Az ok egyszerű: egy ilyet hosszú ideig nem kell cserélni, nem tudnának 10bőrt lehúzni a vásárlóról. A QHD köztes formátum, ráadásul még azért láthatók a pixelei ~60°-nál nagyobb FOV alatt nézve (=27"-os monitor 60 centiről). 4k fölé menni egy hagyományos monitorral nem tudom mi értelme lenne akkor is, ha már kvantumszámítógép számolná a pixeleit. 60Hz-esben ez ugye adott - ez viszont a játékosoknak, 3D-használóknak kevés.

[ Szerkesztve ]


Tyrel
(senior tag)

Azért ne általánosíts, nekem most is 32" 1440p van és a következő is ilyen lesz (csak 144Hz meg FreeSync hiányzik)...
A francnak kell a 4K azért hogy aztán a Windows DPI Scaling-el kelljen olvashatóvá tennem a szövegeket?!

Munka közben ugyan az a ~91-es PPI-je van neki mint egy szabvány 24" FHD monitornak, minden jól látható és olvasható, csak a munkaterület sokkal nagyobb, játék közben meg nem gyilkolja halálra a videokártyát 4K felbontással.

A WQHD nem egy "köztes formátum" hanem az arany középút. :U

[ Szerkesztve ]


Balika911
(PH! nagyúr)

Ez azért van, mert a skálázás a Windowsban még mindig elég szar. :)

Én szívesen vennék akár egy 4-500 PPI-s monitort is, amin kényem-kedvem szerint beállíthatom a kívánt skálázást, és tűéles marad a kép. (Csak ez jelenleg nem adott, így nekem is 91 PPI van, skálázás nélkül. Csak 4K-val, 49"-on. :) )


Tyrel
(senior tag)

Jah, persze ilyen 50" körül már "kell" a 4K, azzal nincs semmi gond... De ezt a sok százas PPI-t én nem tudom megérteni hogy mire kell, nem vagytok szemüvegesek?
Nekem eddig 2 olyan kollégám van/volt akik minden programban kizoomoltak ill. összenyomták a betűméretet hangyaf*sz méretűre, és mindketten szemüvegesek voltak, ami gondolom nagyít(hat)... :F


Wyco
(tag)

Persze de egy ~50 colos monitort nem fogsz az asztal vegerol nezni, ha csak nem ket meteres az asztalod, ahhoz meg hely is kellene...(igazabol mindegy h asztal vagy fal, a lenyeg h akkora monitort mar annyira messzirol kell nezni ami egy atlag lakasban bonyolultta teszi a helyzetet)


halowarsss
(újonc)

Már nem azért, de ha valami 32" vagy felette van, az már nem monitor hanem tv. Tv-ből meg van 4K és gondolom azok több mint 144hz esek. Sokkal több csatlakozó is van rajtuk. És ha árban ez is 200felett van akkor már kb tv-t is lehetne venni, még ha az valóban ugyan abban a kategóriában drágább mint egy monitor.

Amúgy nekem marhára tetszik ez a monitor.
De ha ekkora képernyő kell akkor ott van a fullhd 32" os 3D sony tv. Azon is minden nagyon szép, és a 3d is nagyon látványos. 160ezer volt vagy 4 éve és nem látom, hogy ne lenne elég jó és más kellene.

[ Szerkesztve ]


BiP
(PH! nagyúr)

Az előző monitorom 27" 4K volt. Imádtam, de közben azt éreztem, hogy szép-szép, de ebben a méretben az 1440p arányosabb lett volna. (főleg a Windows béna skálázása miatt, minden másban baromi szép volt a 4K).
Most 32" van, és skálázok is, de kevés lenne az 1440p, ide már igencsak jól jön a 4K.

(#19) halowarsss: Van 42"-os monitor.
Azt, hogy valami monitor vagy tévé, nem a mérete határozza meg.
Lehet tévét használni számítógépre kötve, de nem ideális. (kép/videó munkára használhatatlan, olvasni nem jó rajta, játékokban általában nagyobb az input lag).
Lehet, hogy ezeket a tévéket úgy reklámozzák, hogy 400Hz meg 800csillió Hz, de ha a bemeneten nem tud 60nál többet, akkor megette a fene.
Az azonos méretű tévé nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy monitor, nem véletlenül.

[ Szerkesztve ]


sb
(PH! kedvence)

A rövidlátó szemüveg kicsinyít. Sokkal kisebbek a pixelek és betűk is szemüvegben mint anélkül vagy pl. kontaktlencsében.

Ennek a pixelméret mizériának kétféle vetülete van és ezért oszlanak meg annyira a vélemények:
1. A skálázás nem megy jól Win alatt:
a, van amikor a GUI szétesik egyik része kicsi, a másik nagy, egymásba lógnak betűk, pixeles nagyítást kapnak, stb...
b, ill. a truetype nagyítás is néha homályos szart eredményez.
Emiatt aki nagyítani akar az alkalmatlannak véli rá a rendszert mivel az nem megy normálisan, a kis betűméret nagyítás nélkül meg használhatatlan.

2. Van aki pedig PPI alapon közelít: minél több a pixel annál finomabb a kép: nagyítani fog de ezt majd megoldják... sőt, a kisebb pixelméret és több pixel még inkább segíti a dolgot. Tehát az a jó, ha annyi van, hogy nem is látjuk a pixeleket. Ettől lesz tűéles kép. A méretezés meg egy különálló dolog...

Egyébként valahol a második nézet a normális... csak kár, hogy elméletben, mert a gyakorlatban a kettő között van az igazság a fentiek miatt. ha nem megy a skálázás akkor lesz amire szar a kis pixelméret. És elég durva árazása van, így amire nem vagy csak részben jó arra felesleges megvenni.

Ebből kiindulva én látok ugyan előnyét, de ár-értékben közel sem annyit mint amennyiért most adják.
Simán megértem azt akinek a nagyobb PPI nem hoz annyit mint 120Hz+. Vagy inkább elég a fele PPI cserébe ötödáron.


sb
(PH! kedvence)

Lehet tévét használni számítógépre kötve, de nem ideális. (kép/videó munkára használhatatlan, olvasni nem jó rajta, játékokban általában nagyobb az input lag).
Ebbe a részbe beleillene egy "lehet" szó. Egyáltalán nem biztos, hogy használhatatlanok.
Anno 8-9 éve kezdődött ez amikor nem volt 1:1 pixel mapping, meg full RGB vagy 4:4:4 bemenet kezelés.

Azóta azért egy valamirevaló TV-n régóta van 1:1 pixel mapping, 4:4:4 jel fogadása, mindenféle jelfeldolgozásra kikapcsolás lehetősége, így gyk érintetlenül jelenik meg a kép. Az egyetlen az input lag amiben még mindig nagyobb a szórás, de ott is jellemzőbb már egy 20-30ms, mint mondjuk 5-6 évvel ezelőtt.

Nem néztem ugyan, de gyanítom, hogy dE-ben is elég jól teljesítenek a TV-k. Nyilván nem egy profi monitorhoz képest, de az átlaghoz képest biztosan nem rosszabbak.

Aztán az utóbbi 1-2 évben meg itt a HDR. Monitorból alig van valami, TV-ből meg azért a teszteket nézve a színtér-lefedettségben volt előrelépés elég rendesen. Valós 10 bites panelek, stb...


Balika911
(PH! nagyúr)

Én speciel simán nézem egy méterről. De ez csak egy zárójeles megjegyzés volt, legyen az én dolgom. :)

A lényeg, hogy egyszer majd nagyon magas PPI-t szeretnék normális skálázással. Úgy akármekkora monitoron akármekkorára skálázhatnám a GUI-t, éles maradna a kép. Ez telefonon már nagyon szépen működik is egyébként, plusz állítólag Mac OS alatt is elég jó (közben az iMac Pro 27"-os 5K kijelzőjére gondolok). Linuxról semmit nem tudok, azt passzolom.

Windows alatt viszont érdemes lehet megnézni, hogy skálázás nélkül mekkora PPI a kényelmes, és ehhez igazítani a felbontást/kijelző méretét. Ez azért nem egy jövőbe mutató valami szerintem, ahogy sb is említette a #21-ben. Remélem, így érthető, én is mire akarok kilyukadni. :)

[ Szerkesztve ]


tecsu
(PH! addikt)

Azért tegyük hozzá, hogy Windows-t néz legkevesebbet a felhasználó. Adott program saját skálázódása lenne a lényeges, nem az OS-é.


Komplikato
(PH! kedvence)

Szabványosan megírt w7, w8, w10 programoknál a kettő egybe vágna, csak a T. fejlesztők ezt is szabotálják, vicces szerintem, hogy a "köztudottan rosszul (nem) skálázodó" programokat meg lehet hackelni és akkor jó is lehet. És ebben olyan cégek is sárosak, mint az Adobe.


GodGamer5
(senior tag)

Tiszta Krájzisz ez a dizájn. :)


sb
(PH! kedvence)

Nyilván itt magáról a windows skálázási rendszeréről van szó összességében, nem az egyes win elemek konkrét megjelenéséről.

A vicc az amúgy, hogy sokszor az MS cuccokkal van a több gond. Pl. Outlook, Live Mail és hasonlókban évek óta ott van alapból a directdraw helyetti skálázás ami alapesetben natívon is olvashatatlan szart eredményez sokszor. De a dpi skálázásra visszatérve: én pl. noti+monitor felállásban használom a céges gépet, 14"+22", mindkettő FHD. 14"-on 125%, a monitoron 100%. Ezt a mai napig nem tudja a win maga sem normálisan kezelni. Amelyik loginnél aktív elsődleges az használható a másik full homály jó pár programmal. Vagyis hol a 100%-os, hol a 125%-os kijelzőn fos 1-1 MS progi. Érdekes módon a Firefoxot akármelyik kijelzőre húzom át tűéles. De van jobb is, MS chatprogin belül a menü fontok mosottak a másik része nem. Sőt, az egyik font nagyított a másik nem. :)


tecsu
(PH! addikt)

Igen, mert például a zeneszerkesztő Cubase program GUI-ja (majdnem) minden felbontásban tökéletes.
Mondjuk, ilyen káoszról, amiről írsz, még nem hallottam. :)
Legalább egy évtizede gond van ezzel a skálázódással, de cs&sznek rá Redmontban... :(


BiP
(PH! nagyúr)

Túlzás, hogy csesznek rá, de nincs ez rendesen megoldva.
A Win10-ben már más a skálázás, mint a 7-8-8.1-ben. Ezen felül valamelyik updatebe, (talán az előző Creators-ba) tettek bele olyan feature-t, hogy felül lehet bírálni a program saját skálázását, [link] [link]
ill. sok belső elemnek is megcsinálták végre. (pl. Control Panel/Administrative Tools). Így 2017-ben ideje volt.
Mondanom se kell, így is messze van a tökéletestől, de sokkal jobb, mint korábban volt.
+ egyre több program megoldja magának, a régiekkel van gond, ebben segíthet a felülbírálás.

A legbosszantóbb, amikor a Win saját maga állítja el a scaling %-ot. És olyankor mindig logoffolni kell, hogy helyrerakja.

[ Szerkesztve ]


Balika911
(PH! nagyúr)

Az UWP alkalmazások már úgy tudom, szépen skűlázódnak például. Csak hát azok az alkalmazások is olyanok, amilyenek. (Mintha valami mobilos, agyonbutított vackot használnék.) :(


BiP
(PH! nagyúr)

Nem használok UWP alkalmazásokat. Pont az általad említett dolgok miatt.
De amúgy igen, elvileg a skálázás az UWP egyik előnye.

[ Szerkesztve ]


sb
(PH! kedvence)

Pedig ez egy elég alap és tök egyszerű probléma. Mondjuk két kijelzős, szóval azért nem annyira sűrűn fut bele átlagember.
Viszont tök natív felületen is ezt csinálja, tehát önmagában a win10 is szar.
Két monitor, eltérő dpi scaling és megnyitsz bármit, akár csak egy régi control panelt...
Valamelyik kijelzőn homályos lesz.
Ha elsődlegest váltasz és utána dpi-t (vagy sima ki-be logolás) akkor pedig fordítva, a másikon lesz onnantól homály.

Firefox menüsor meg érdekes módon GDI-ban sima bármelyiken és mégis át van skálázva.

[ Szerkesztve ]


RafaelEKH
(újonc)

Ez már majdnem az ami nekem kéne: QHD 144Hz+ VA panel de nekem ív nélkül kéne. Ami még tökéletesebbé tenné a dolgot, az 27" lenne. már beérném a 32"-al is, de nem találok. Na meg persze G-syncnek nagyobb hasznát venném, de az nem számít annyira. Ha minden marad így akkor acer predator lesz ips panellel, csak a glow zavar nagyon :(

üzenetek