Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Peter13
(senior tag)

2025 még nagyon messze van... :U

Én szeretem a "korongos" tárolást (mondjuk úgy hogy megszoktam az elmúlt 25 évben :C ), de lehet hogy ennek hamarosan vége. Értem hogy a HDD gyártók próbálnak előre menekülni, de én most ebben a bejelentésben nem látom a nagy lehetőséget...


Balika911
(PH! nagyúr)

2025-re 40 TB? Érdekes, de komolyan venni nem érdemes. 8 év egy "örökkévalóság" ezen a területen, egész iparágak alakulnak át ennyi idő alatt. Mit tudja bárki is, mi lesz 8 év múlva.


atike
(PH! nagyúr)

....csakhogy nem lesz már túl késő addigra...? Amilyen ütemben fejlődnek az SSD-k.... :U


Manbal
(senior tag)

szerintem pedig leginkább arra kellene gyúrni hogy a HDD-k ne adjanak csak max. 5-6 dba hangot, és akkor mindenki venné őket, aki nagy és biztos tárkapacitást akar...


bteebi
(PH! addikt)

Épp ezt akartam mondani. Szép az a 40 tera, de 2025 az nagyon-nagyon-nagyon messze van még... Érdemes megnézni, hogy milyen hardverek, milyen SSD-k voltak 8 éve. Erősen meglepődnénk :). 8 éve még szinte SSD-k se voltak, és akkor a 32 GB valószínűleg konkrétan nagynak számított. Ma meg már 60 terás is van :Y. 2009 végén már talán voltak 2 terás HDD-k (2010-ben már biztosan voltak), ma meg a legnagyobb 14 terás. Van némi eltérés a növekedés ütemében :DDD. Szerintem előbb lesz PB-os SSD, mint 40 terás HDD. Szurkolok a WD-nek, de szerintem 2025-re a 40 tera már bőven "kevés" lesz. Ha meg a 2025-ből mondjuk 2027 vagy 2028 lesz csak... :U


borg25
(fanatikus tag)

Azért az SSD fejlődését is korlátozzák a fizika törvényei.
Annyi előnyük van, hogy 3d-ben képesek egymásra rakni rétegeket, de gondolom az se mehet a végtelenségig. Pár éve még fújoltunk az MLC chipekre, most meg már itt a TLC. Az se lenne jó, ha egy cella egy byteot tárolna, úgy hogy egy cellára befér kb 300 elektron a méretcsökkenés miatt :S
Szóval előbb-utóbb ott is beleütköznek a határba.

Inkább az lesz az érdekes, ha a 2TB SSD ára beesik 30eFt alá. Akkor az átlag felhasználónak az bőven elég lesz: OS, játék, képek, egy-két video, összes eddig megírt házi, doksi stb. Akkor már elgondolkodik rajta az ember, hogy 2TB HDD 10-15eFt vs. 2 TB SSD 30eFt
A 40TB megmarad az adatközpontoknak és a NAS-oknak, otthoni bakcup rendszernek. Ott az SSD nehezen tud azzal labdába rúgni, hogy míg működök tudsz olvasni, aztán minden adat elszállt.

Nem vagyok jártas az adatmentésben, de gondolom ha a chip sérül, és mondjuk 512 rétegen kell mókolni kihívás lehet szemben a nagy sűrűségű HDD lemez 2 rétegével...


Balika911
(PH! nagyúr)

Visszanéztem az előbb, miket árultam az aprón 8 éve, hát, meglepődtem. HDD-ből például 9 éve adtam el a 150 GB-os Raptoromat, de a Samsung F3 500 + 1000 GB-os F3 HDD-imet is már 4 éve.

Hol vannak már ezek... WD (Veloci)Raptor sincs már, ha jól tudom, a Samsung meg teljesen kivonult közben a HDD-piacról.

[ Szerkesztve ]


rii
(PH! nagyúr)

60 terás SSD? .-O

a kérdés az mire kijön a WD a 40 TB-al, akkora mennyire esik le a 60 TB-os SSD ára.


atus72
(senior tag)

AZ SSD-ből ha akarnak bármekkorát tudnak csinálni. Amiről te írsz az az EGY chipben megvalósítható kapacitás határa, amúgy semmilyen korlát nincs arra nézve hogy x darab ic-t összekössenek egy vezérlővel.
Egy "korlátja" van csak a dolognak, a pénz :)


aelod
(PH! kedvence)

Samsung nem vásárolt részesedést a seagate-ben? :U

Én nem bíznám az adatmentést/adat tárolást az ssd-kre. Van egy a gépben 120gb-os és szarra sem elég. A másik kérdés az élettartam. Egy HDD még mindig több ciklust kibír mint egy ssd. Bár lesz*rom ugyanúgy torrentezek vele mintha HDD-lenne :DDD


Balika911
(PH! nagyúr)

Fordítva volt, a Seagate vette meg a Samsung HDD-üzletágát.


aelod
(PH! kedvence)

Na úgy igen. Bocs.
Hát a seagate-el nincsenek jó élményeim... :(((

[ Szerkesztve ]


wolfman
(PH! kedvence)

bátran nevezhető a HDD-piac Szent Gráljának, hiszen olcsó, megbízható és nagy tárkapacitású merevlemezek építhetők rá

drága lesz az már csak azért is

Persze az első példányok nem kínálnak majd extrém tárkapacitást

Már ha 10tb-os méretet elérik olcsóbban mint jelenleg, akkor már megfelelő.

[ Szerkesztve ]


Balika911
(PH! nagyúr)

Nekem se. Az első Samsung F3-akat cseréltettem két héten belül, a második eresztés később lett gyenge szektoros. Az utána érkező terás Seagate Barracudák meg baromi hangosak voltak az én fülemnek, pedig azt írták, halkak.

Azóta SSD + külső HDD mentéseknek, utóbbi helyett meg jön majd egy NAS RAID1-be kötött HDD-kkel, olyan helyre téve, ahol nem hallom a hangját.

[ Szerkesztve ]


-FreaK-
(PH! kedvence)
Blog

Szerintem a felhasználók nagy részének nincs szüksége ilyen nagy tárhelyre. A csendességre, sebességre inkább, ezért szerintem ennek nem sok realitása lesz, főleg 2025-re.

Az átlag felhasználónak bőven elég lehet 1-2-4Tb, ezt meg lehet, hogy az SSD-k hamarabb elérik megfizethető áron, mint a 40Tb-ot a HDD-k.

A tárhely és árnövekedési ütemek mellett érdekes lenne azt is megnézni, hogy a HDD-k sebessége hogy fejlődött az évek során... vagyis leginkább, hogy mennyire nem. Mellette viszont minden egyéb komponens sebessége erősen fejlődik, legyen szó DDR memóriáról vagy processzorról.

[ Szerkesztve ]


.LnB
(PH! félisten)
Blog

"640 kByte memória mindenre elegendő." - Bill Gates

:D


fordfairlane
(PH! kedvence)

40TB, az szép. Eszembe jutott a 80MB-os WD Caviarom. :D


-FreaK-
(PH! kedvence)
Blog

Persze, nőnek a tárhely igények is, de nem olyan ütemben szerintem. Hamarabb lesz jó áron olyan SSD ami már elég sokaknak, mint hogy kijön ez a nagy HDD, ami feleslegesen sok is lesz, meg továbbra is lassú, hangos és mechanikus.

Persze tudom, hogy a csúcs variánsokat az adatközpontoknak szánják, és a kisebb verziók is előnyt élveznek a technológiából, de akkor is elhaladt már most a technika mellettük. Otthonra csak az ára miatt jelent alternatívát, de szerintem 2025-re ez eltűnik, vagy minimálisra csökken a legtöbb otthoni felhasználónak, és akkor nem igazán lesz érv mellette.
Azt se felejtsük el, hogy közben az SSD gyártók sem ülnek tétlenül, hanem ezerrel fejlesztenek..


DonaldJames
(tag)

Nem lesz már túl későn 2025? K ét három évet és lesz. :K


RareParrot
(senior tag)

Felfejlesztették az árakat a duplájára :DDD


Ribi
(PH! nagyúr)

Szalagos tárolók is voltak eleinte otthoni felhasználásban is. Kipusztult onnan, de backupra még mindig használják. Lehet winyóval is ez lesz. Meg lesz a helye, de nem otthoni eszközökben.
Nem árt elfelejteni, hogy az SSD alapja sem olcsó dolog. Az sincs ingyé és amíg nem gyártják elég nagy ütemben (és nem kartelezik szét) addig csak szép lassan megy lefele az ára.
Winyót mondjuk nagyban drágítja a mechannikus rész. Ehhez képest SSD csak nyákra pakolt pár chip.

[ Szerkesztve ]


ttt
(fanatikus tag)

Jah. :(((
Tavaly előtt úgy gondoltam, hogy kb. mostanra lesz meg a jó ár/GiB arány. Erre több mint egy éve csak nő az áruk, a tárhely meg marad. Az um. megfizethető kategória ~120GiB nagyságú, de ez már rendszernek is csak éppen elég, az ára meg piszkosul nincs arányban :W

Persze minden hardver ára elszaladt. Ráadásul az árak úgy emelkednek, ahogy inkább a teljesítményeknek kellene :U


vzsryl
(PH! nagyúr)
Blog

Nem szoktam panaszkodni túl sokat, de minden szavad igaz. Én 3 éve vettem egy 120-as 840 EVO-t, és úgy gondoltam, hogy talán ennyi idő elteltével már lesz valami árcsökkenés, és veszek majd egy 1TB-os SSD-t ~30k-ért... Na ebből az lett, hogy kellett vennem megint egy vinyót, mert tulajdonképpen az SSD piac semmit nem fejlődött. Maguk az SSD-k fejlődtek, de a piac semmit, az árak továbbra is az egekben...


Balika911
(PH! nagyúr)

Teljesen irreális várakozásaid voltak. Három éve 130-140 ezer forint körül volt egy terabájtos SSD, és akkorra már végetért az az időszak, amikor évente feleződtek az árak. Hogyan csökkent volna ez ennyi idő után 30 ezerre?


lexter00
(őstag)

Igen volt 2009-ben 2 terrás HDD,én akkor egy 1 terrás külsőt vettem kb 15 ezerért

[ Szerkesztve ]


.mf
(PH! kedvence)

"Persze, nőnek a tárhely igények is, de nem olyan ütemben szerintem."

Lóf@xt. 10 éve még SD DVD-rip filmek dívtak 1.5GB-tal, és a 720p 4GB már eléggé toppon volt; most meg már itt a 4k, 50GB-nál nagyobb sem ritka, s a HDR10 meg 8k még csak jönnek. 15 éve a játékokat 1-2 CD-n adták ki, és feltelepítettek párszáz megát. Mai játékokkal eléggé le vagyok maradva, de úgy hallom a 20-30GB gyakori. 10 éve voltak 6-10-12 Mpx-es fényképezőgépek, 2-9 MB-os jpg/raw képekkel. Most egy 42 Mpx-es A7R2 tömörítetlen raw-ja 84 MB. A kommersz videókamerák anno 720p-t tudtak elég alacsony bitrátával. Most már sok kamerából, fényképezőgépből, de még telefonból is olyan 4k-t kapsz, hogy egy-két perc is már gigabájtos. Stb.


wolfman
(PH! kedvence)

Minden a thaiföldön és a HDDkkel kezdődött. Nem nem még előtte a memóriák árai kezdtek emelkedni, utána jött az árvíz.


Balika911
(PH! nagyúr)

Ha valaki AAA játékokat és BD image-eket tart a gépén, akkor bőven el lehet szállni a tárhellyel. Ugyanakkor ha valaki nem játszik (vagy inkább csak indie-vel például), streamel, Isten ments felhős szolgáltatásokat használ, annak meg nem valószínű, hogy több kell, mint évekkel ezelőtt.

Igényektől/szokásoktól függően nagyon nagy szórása van, hogy kinek mekkora tárhely az elég.

[ Szerkesztve ]


-FreaK-
(PH! kedvence)
Blog

Így van. Nyilván van ilyen is, akinek a sok 4k film, meg nagy játék miatt 20Tb a tárhely igénye, ő azonban szerintem az elenyésző kisebbséghez tartozik. A userek maradék 98%-ának meg elég az 1-2-4Tb jelenleg.


Lauda
(PH! félisten)
Blog

Várjuk szeretettel! :R


Peter13
(senior tag)

Hja, aki ilyen burzsuj volt :)
(én 40 megás Seagate-tel kezdtem, ami olyan hangot adott ki mintha papírt szaggatnának - egyébként semmi bajom nem volt vele sosem, mint kiderült, ez ilyen..."it's not a bug, it's a feature :D )

Visszatérve a hírhez: említette egy kolléga a SSD fizikai korlátot. Nos, emiatt én azért sem aggódok, mert ma egy 1tb is elfér egy m.2-es "csíkon", amiből simán be lehetne pakolni 6-8 darabot egy mezei 2,5-es (!) hdd dobozba. Normál 3.5"-es dobozba meg akár 20-at is, vagyis mai, boltban található technológia mellett nincs technikai akadálya egy 20TB-os SSD-nek. Az megint más kérdés hogy kerülne vagy másfél millió fornitba szóval lehet hogy nem tolonganának érte... :)

Innen kezdve viszont nem technikai, hanem gazdasági természetű a kihívás (hogyan lehet a gyártási költségeket annyira lefaragni hogy megérje a nagyobb SSD-k piacra dobása), ami nagyon más pálya mint a "most próbáljuk meg kitalálni hogy hogyan növeljük az adatsűrűséget" típusú tevékenység.

Drukkolok a WD-nek, de ennél "kicsit" többre lesz szükség...


Lauda
(PH! félisten)
Blog

Nincs minek átalakulni. A jelenlegi technológiák kifújtak tárhely ügyben. Az ssd sehol sincs a hdd-hez képest sem tárhelyben, sem ár/érték arányban. Annyi, hogy gyorsak és kész. A merevlemezekre szükség van.


ttt
(fanatikus tag)

Igen, emlékszem. Viszont ahogy el kezdett normalizálódni a helyzet az árak is csökkenni kezdtek- A Hdd árak ugye azóta a helyére is kerültek. Viszont az ilyen-olyan memóriák ára csak nő.

Persze mondják, hogy a megnövekedett igényt nem tudják kielégíteni - ezt úgy-ahogy meg is értem, de azt nem, hogy ha tényleg olyan nagy az igény, akkor miért nem építenek gyárakat. (A valóságban értem én, hogy inkább egy modernebb gyárba rakják/nák a pénzt a következő generációkra. A megemelt árakkal meg jól elvannak :U )


józsi9995
(lelkes újonc)

Aha, volt anno egy párt aki vezetékes sört igért ha megválasztják. Abból se lett semmi. Prognó, 2025, normális?
Én meg kvantumot építek a pecuban, 2024-re kész lesz, ki akar befektetni?


Balika911
(PH! nagyúr)

Az SSD-k már túlléptek azon, amit írtál róluk. :)

2 TB is ráfér egy M.2-es lapkára, ráadásul mostanában lesz időszerű, hogy a Samsung bejelentse a következő generációt. Nekik van már 2,5"-os méretben 16 TB-os (vállalati) SSD-jük, kapható is. Igaz, ez vastagabb a szokásosnál, ha nem tévedek.

3,5"-osban pedig a Seagate egy 60 TB-ost is bemutatott tavaly, de szerintem az csak techdemo volt, nem kapható.

[ Szerkesztve ]


snecy20
(PH! addikt)
Blog

Nem az lenne a cél, hogy pár év alatt kivezetésre kerüljenek a HDD-k?


Lauda
(PH! félisten)
Blog

Nincs semmi ami átvehetné a helyét.


g@bo
(PH! nagyúr)

ahogy elnézem, aki memóriából akar tárazni, az felkötheti a gatyát,
de relatív olcsóért most lehet hdd-t fiókba tenni, mielött a wd felgyújt pár gyárat tájföldön.. :U


Balika911
(PH! nagyúr)

"A merevlemezekre szükség van."

Már ahol. Aztán hogy 8 év múlva mi lesz, meg hogy tényleg lesz-e 40 terás HDD, arra térjünk vissza 8 év múlva.


jobesz
(tag)

1 lemezre 3tb ot kellene végre elérni,és 2 lemezes 6 terrás hdd ket kihozni, vagy 2.5" ban 1 lemez 2 terra 2 lemez 4 terra.

Az ssd-k 5 év alatt semmit sem mentek le árban ga mobdjuk a 128gb átlag kapacitást nézzük. Tárolásra még 5 évig biztosan nem ssd-ben érdemes gobdolkodni, kizárólag rendszerre..


viharhozo
(PH! addikt)

Pont a multkor neztem a regi szamlakat. 8 evvel ezelott 25k-ert vettem 1,5 teras vinyot, ami akkor szuk 140 dollar volt (~90 dollar/TB). 4,5 evvel ezelott ugyanez az ertek ~50 dollar/TB volt, most a budget kategoriaban 30-35 korul van. Lassu a fejlodes, oligolpol a piac, nincs verseny.


bteebi
(PH! addikt)

Na ez az. A kapacitás meg szépen lassan duplázódgat, és a 60 terától meg már nincs nagyon messze az 1 PB se - gyakorlatilag négy duplázás. Na jó, egy kicsit több :). Négy duplázást 8 év alatt szerintem össze tudnak hozni, szóval szinte biztos, hogy mire a 40 terás HDD elvileg a piacra kerülne, technikai akadálya nem lenne a PB-os SSD-nek. Az más kérdés, hogy akar-e majd olyat bárki gyártani, és pláne venni... Mivel elég jól hangzana, hogy 1 PB-os háttértár, ezért szerintem előbb-utóbb meg fogják csinálni, ha másnak nem, hát techdemónak, a cég hype-olására mindenképp jó lesz.

Ráadásul még mindig "csak" 3,5"-os méretről beszélünk (igaz, a HDD-knél is), 5,25"-on valamelyest több chip is elférne. Mondjuk azt nem tudom, hogy a vezérlő mennyire szabhat korlátot az esetleges további radikális kapacitásnövekedésnek, de valószínűleg semennyire se.


Geri Bátyó
(senior tag)
Blog

Úgy látom, hogy azt nem figyelte senki, hogy ez az eljárás is hőtermeléssel jár, csak nem akkorával, mint a HAMR. Ez pedig azt jelenti, hogy valószínűleg itt sem tudnak héliumot használni, tehát az azonos tárkapacitás kevesebb tányérból lesz megvalósítva, ami egyértelműen sebességnövekedést fog jelenteni (a nagyobb adatsűrűség miatt), valamint kisebb vibrációt és kevesebb zajt (a kevesebb tányér miatt). Ezáltal olcsóbb lesz előállítani is, mint a mostani 8 tányéros héliumosokat.

Akinek (viszonylag) nagy tárkapacitás kell, az még most is HDD-t vesz, mert az SSD nagyon drága. Egy 1 TB-os SSD ára kb, egy 6-8 TB-os HDD, ami nagyon nem mindegy és a memóriapiac árainak alakulása sem bíztat azzal, hogy ez jelentősen javulni fog.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tömörítetlen zene (FLAC) is egyre jobban terjed és a filmek felbontása is egyre nagyobb. Otthoni felhasználásra is egyre több tárhely kell.


snecy20
(PH! addikt)
Blog

Én legkésőbb 2 év múlva lecserélem a HDD-imet SSD-re. :)
Lehet, sőt biztos hogy be kell érnem kisebb tárkapacitással a mostani a SSD (rendszer) + 3x3TB HDD-s háttértárhoz képest, de mint ahogy szépen lassan elhagyjuk/elhagytuk a hagyományos analóg VGA csatlakozót, úgy idővel jó lenne a HDD-ket is a múlttá tenni.


Lauda
(PH! félisten)
Blog

Hol olvastad, hogy ez is hőtermeléssel jár?


Geri Bátyó
(senior tag)
Blog

" a MAMR szimplán nem igényli a felület extrém hőmérsékletőre történő melegítését."

Ez nálam azt jelenti, hogy ez is melegít, de sokkal kevésbé. Amúgy meg eléggé egyértelmű, mert ez is lézer, csak valamit buherálnak vele.
"Az elgondolás alapját egy úgynevezett STO, azaz spintorque oszcillátor adja, ez biztosít egy olyan mikrohullámú frekvenciát a lézernek..."

Szóval az elv ugyan az, csak finomítottak rajta, de ez is melegítésen alapul.


kormoskandur
(lelkes újonc)

várom


Lauda
(PH! félisten)
Blog

Ott a képen, hogy ugyanaz a hőmérséklet, mint a pmr-nél.


bteebi
(PH! addikt)

Oké, de ez a hőmérséklet pillanatszerű, és csak az adott szektort érinti. Meg ez szerintem csak az írásra vonatkozik. Speckó, de semmi igazi extra. Nincs itt semmi látnivaló kérem...

Amúgy meg pont nem érdekel, hogy hogy oldják meg a nagyobb adatsűrűséget, amíg a termék megbízható és relatíve gyors, és nem kerül csillagászati összegekbe...


Geri Bátyó
(senior tag)
Blog

Na, szerintem az volt a reklámszöveg. Akármit is csinálnak a lézerrel, ha eléri a felületet, az fel fog melegedni. Ha esetleg ez nem lézer, hanem egy mikrohullámú sugárzás, akkor is fel fog melegedni a felület. A különbség az, hogy nem izzik, mint a HAMR. => Olyan mint a PMR.

Persze az is lehet, hogy a tanulmányaim óta megváltozott a fizika és tévedek, vagy valamit kamuznak a technológiáról.

üzenetek