Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


olbaidhun
(őstag)
Blog

Egy protos Zila, esetleg Terminator figura befigyelhetne az asztalon, de ezt gondolom egyszerűbb megrendelni valahonnan..

szerk:
meg is van 5K közelében a dolog..
#1
#2

[ Szerkesztve ]


Goldberg03
(tag)

:C


ati3x
(senior tag)

Hát nem tom..

Engem annyira nem fog meg ez a 3D nyomtatás. Legalábbis ez a otthoni változat. NEm igazán látom értelmét, hogy mit is lehetne vele csinálni. Na jó, egy-két apróságnál jól jönne, de összehasonlítva a költségekkel... Pedig 3D-ben bármit lemodellezek ( ugye CAD-el dolgozom) A melóhelyen van több tiz milliós 3D nyomtató amit gyakran igénybe is veszek (prototípusokhoz) de kb ennyi. Véleményem szerint a fröccsöntést, főleg ipari méretekben nem fogja kiváltani. (pontosság, sebesség, anyag minőség, processz stabilítás). Bohóckodni viszont jó. Lehet veszek majd vmikor egyet, a kölköknek... Karácsonyra vettem ebayen 2db 3D tollat, valami gagyi kínai másolatot, ami pár perc után eltömődött. Konstrukciós hibás volt... Háát elég nagy csalódás volt...


Messen
(újonc)

Már lassan két éve foglalkozom 3D nyomtatással, és az otthoni gépparkom is felduzzadt háromra, de a mai napig tanulok új trükköket. Ezt a cikket is érdemes volt elolvasnom, mert pl. erről a két filament gyártóról még csak nem is hallottam :)
Hogy mire érdemes használni? Ha ezt a kérdést felteszed, akkor nem neked való. Ha úgy teszed fel a kérdést, hogy ezt és ezt könnyebb-e 3D nyomtatással megoldani, akkor igen.
Pl. ez a project egy Airsoft éjjellátó lesz, egy bumszli orosz katonai éjjellátó átalakításával. A vázat teljes egészében nyomtattuk, csak az elektronika pótolhatatlan részeit emeltük át. A tömege így ötöde lett az eredetinek, ami egy airsoftosnak fontos érték ;)
Prototípus. Pont erre való ez az egész. Gyorsabban tudod kipróbálni az ötleteidet.
Youtube link az első tesztelésről


ati3x
(senior tag)

Nagyon jó példa! Így már van értelme! Biztosan izgalmas projekt lehet!


azbest
(PH! nagyúr)
Blog

A neten, ha jól láttam, akkor 300-500 forint körül van a műanyag granulátum kilónkénti ára. Persze általában ezek nagyobb mennyiségről vetített kilónkénti árak. Kellene olyan gépek készíteni, ami tekercs helyett granulátummal is tud dolgozni.

Hogy is készül a granulátum? Szálakat húznak a kikervert műanyag alapból, amit ledarabolnak? Ugye nem akarja valaki azt mondani, hogy a dobon árult műanyagot esetleg granulátumból olvasztják újra, hogy megint szálat húzzanak? :D Gondolom eleve az anyag kikeverése után a szálhúzáskor dobra tekerik darabolás helyett. Szóval ha a darabolt szál pár száz forint, akkor lehet némi haszon a dobra tekert 5-10 ezer forintos fajtán :)

[ Szerkesztve ]


Sinisi
(őstag)

Jó összefoglaló, köszönet érte! :R


!Agyaggalamb
(újonc)

Az általános granulátum többnyire nincs színre keverve. A hozzávaló mesterkeverék kilója 5-10k átlagosan, különlegesebb színek (világítós porok, stb) esetén nem nagyon van fölső határ. Ahogy látom, ezek eleve színes szálak, gondolom az is megdobja az árát, de jól látod, eléggé túlárazottnak tűnik. Majd utánakérdezek damilos ismerősöknél, hogy mennyire lehúzás ez, és hogy meg lehet e olcsóbban oldani.

[ Szerkesztve ]


azbest
(PH! nagyúr)
Blog

gondolom rendelési mennyiségtől is függ. A kisebbek lehet tényleg granulátumból kevernek ki és húznak új szálat. Aki nagyban csinálja, gondolom az eleve rendelheti a műanyaggyárból a megfelelő keveréket és formátumot :)

Szerintem egyébként a szín teljesen mindegy, míg monokróm a nyomtatott tárgy. Meg persze a nagyon spéci keverékeknél is hihető lehet, hogy külön munka van vele. A sima fapados anyagnál érzem főleg a túlzást :)

Kíváncsi leszek ismerősöd válaszára

[ Szerkesztve ]


izisz
(senior tag)

Szerintem azt ne vegyük ki a képletből, hogy a nyomtatáshoz - pl. 1.75-ös fila - nagyon pontosan tartani kell a szálvastagságot. Házi körülmények között igen nehéz megvalósítani, hogy a törmelék műagyagból konziztens, légbuborékmentes, 1.75 +-0.5% (PLA esetén láttam már +-0.05% precíziót) pontosságú szálat lehessen húzni.
Ez azért nem olyan, mint hurkát tölteni, hogy tök mindegy, ha bizonyos részeken 1.8 máshol meg 1.6 a vastagsága, már 0.05mm tartós eltérés is okozhat látható over/under extrusion-t.


kymera
(senior tag)

Ne érts félre , szép munka de ezt egy 2000 Ft-os lombfűrésszel is meg lehet oldani :D

üzenetek