Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


DraXoN
(őstag)
Blog

hmm..

akkor a Cannon Lake ha jól értem nem jön integrált IGP-vel, csak mellé csomagolt RX550-el?


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Attól függ, hogy gyüjtik-e az IGP-vel is működő lapkákat. Vagy csinálnak-e új steppinget.

[ Szerkesztve ]


Z_A_P
(őstag)

Nade akkor ez csak NUC-ba jon? :F
Vagy gyujtik a mukodo IGP-s darabokat es ha osszejott egy nagyobb, akkor azt kiadjak mashova is?


Dr. X
(fanatikus tag)

Eltudná valaki magyarázni, hogy hogyan lehet rossz a kihozatal és egyáltalán hogy történhet ilyen? Ha elkezdik gyártani, hogyan lehet x százalék hibás?


exedoc
(fanatikus tag)

Kárörvendés mode ON:
Szegény Intel.. Muhahaha (ördögivigyor!!négy)
Kárörvendés mode OFF


.LnB
(PH! félisten)
Blog

Ez már Raja műve? Mer' gyanús. ;]


Apollyon
(Korrektor)

Ez hatással lehet az AMD prockók áraira?

[ Szerkesztve ]


Zigur
(senior tag)

A Chinese retailer has started selling a laptop featuring Intel's first 10nm CPU the Intel Core i3 8121U. Intel promised to start producing 10nm CPUs in 2016 but the rollout has been postponed almost until the second half of 2018. It's worth noting that this CPU does not have integrated graphics enabled and features only two cores.

AnandTech opines: "This machine listed online means that we can confirm that Intel is indeed shipping 10nm components into the consumer market. Shipping a low-end dual core processor with disabled graphics doesn't inspire confidence, especially as it is labelled under the 8th gen designation, and not something new and shiny under the 9th gen -- although Intel did state in a recent earnings call that serious 10nm volume and revenue is now a 2019 target. These parts are, for better or worse, helping Intel generate some systems with the new technology. We've never before seen Intel commercially use low-end processors to introduce a new manufacturing process, although this might be the norm from now on."


Duracellm...
(PH! kedvence)
Blog

Ki kell vezetni tokozáson kívülre egy gombot, és egy kapcsolót, amivel valós időben meg lehet állítani a program futását és át lehet váltani a CPU és az IGP között.

[ Szerkesztve ]


daa-raa
(Jómunkásember)

Úgy érted, egy mikroszkópikus kétlemezes scratch-lemezjátszót kell csinálni belőle?

[ Szerkesztve ]


DraXoN
(őstag)
Blog

amennyi ideje szenvednek a 10nm-el.. ez már lehet azóta nem az első stepping..
kérdés, hogy milyen arányban jó a végső termék.. ha csak úgy 10% ami ténylegesen működik úgy ahogy kell (bár az nagyon brutálisan rossz kihozatal lenne.. bár amiket hallani, nem tudok lassan másra következtetni, hanem, hogy kritikusan rossz a kihozatal), de mondjuk 50-70% az a chip ami esetén "csak" a grafikus rész rossz, akkor lehet, hogy igen erős leválogatással születnek majd "mutatóba" 10nmes IGP-s laptopok... de akkor az olyan lesz majd mint a tavaly év végén megjelent mobile ryzenek... elvileg van, de kapni alig lehet.. nem tarolja majd le a piacot... bár az.. lehet már akkor se történne meg ha jó lenne a kihozatal, csak miután EUV is lesz és futtatják fel a gyártást teljesen (drága a berendezés ugyan, de lényegesen egyszerűbb és gyorsabb a gyártás a jelentősen kevesebb gyártási lépcső miatt).

a steppingre visszatérve.. kérdés intel újabb 2-3 hónapot beáldoz-e az újabb stepping miatt, vagy már kiadja így ahogy van, hogy rövid ideig övék legyen a legkisebb csíkszélességen gyártott chip (marketing értéke)... már ha ér valamit utóbbi...


Duracellm...
(PH! kedvence)
Blog

igen, és még a kávéd is melegen tartja, ha ügyesen időzítesz a váltásnál. :K


Manbal
(senior tag)

aham, már kellett erre a hétre is valami mindenféle forrást nélkülöző álhírecske Intel szapulásra! a lényeg hogy az AMD 7nm-en már jön és jön! és jön! nem értitek?, jön!!! és nagyon jó lesz nektek!... a csúnya intel meg majd csak jövőre kezdi meg a tömeggyártást a valódi 10nm-en, idén csak a cascade lake x jön rá, hisz az nem "tömeg" :)


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

A Cascade Lake 14 nm-es node-on készül.

A Cannon Lake valódi 10 nm. A következő az Ice Lake lesz, ami 10 nm-en jön, de mostanában nem jegyzik az útiterveken. Ez mondjuk nem azt jelenti, hogy nem jön, hanem inkább azt, hogy nem tudnak becsült időpontot rá.


DraXoN
(őstag)
Blog

amd-nél is csak jövője jön a 7nm mint "tömegtermék"..


Manbal
(senior tag)

szóval tuti a 14nm? mert én nem találom sehol hogy ezt megerősítette volna az Intel...
maradjunk annyiban hogy ez egyelőre egy rumor humor, októberig még sokminden változhat, simán beindulhat addigra a 10nm is...


Yutani
(PH! nagyúr)
Blog

Üldözési mánia Level 99

Ja és vegyél végre levegőt, kékül a fejed!

;]

[ Szerkesztve ]


Laraxior
(Jómunkásember)
Blog

Hahh, kutyaütő Intel. Évekig ültek a babérokon, most meg hogy megérkezett a konkurencia, jönnek a gondok, ha egy kicsit meg kell mozdulni, nem csak a tik-takot nyomatni. ;]


Z_A_P
(őstag)

Kettos ugynok? :K


Keldor papa
(Jómunkásember)

Ha jól emlékszem a Cascade Lake a Skylake-X utódja, ilyen nagyméretű, sok magvas chipek nem mostanában jönnek 10nm-en, 2020-ban esetleg. Ha ilyen kis méretű lapkák mint a Cannon Lake sem megy, akkor...


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Igen tuti. Ott vannak a gyártóknál a Xeon minták.
Jelen pillanatban az Intel sem számol azzal, hogy 2019 előtt be tudják indítani a 10 nm-es node esetében a tömeggyártást. Idén ezzel nem tudnak már mit kezdeni. Ezt a pénzügyi konferencián árulták el. Azt sem tudják megmondani, hogy 2019-ben mikor lesz tömeggyártás, mert csak évszámot adtak meg, de se negyedévre, se félévre vonatkozó előrejelzés nincs. Valószínűleg ők se tudják ezt biztosan.


Laraxior
(Jómunkásember)
Blog

Akkor a Z390-hez mikor jön a 8 magos CPU? :F
Idén ki sikerül még izzadni magukból vajon?


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

A Z390 elvileg ősszel jön, és az év végére jönnek hozzá a nyolcmagosok.


Egon
(PH! nagyúr)
Blog

Végeredményben a Cannon Lake-nek már úgyis mindegy, az elmúlt év végén is későn érkezett volna

Ezen azért besírtam. Szokásos Abu, 100% elfogultság, 0% tényszerűség... :C


dokanin
(újonc)

Nyilván ez arra vonatkozik, hogy mire kijön, már a következő esedékes.
Pont, mint anno a Broadwell esetén.


rodrigez
(senior tag)

Nagyon fájhat ez neked, de ettől még teljesen igaz. A most kiadott 2mag 4 szálas i3-as a maga 2.2ghz-ével és 3.1ghz-es turbójával, már tavaly is kevés lett volna. Ez max. arra jó, hogy jelezzék, hogy valami történik 10nm-en, még ha az kb. a semmivel egyenértékű is. 15w-on ezt kihozni nem művészet, mikor ekkora TDP-vel az Intelnek és az AMD-nek is vannak decens 4/8-as mobil processzorai, jóval nagyobb turbóval. Ez az i3 8121U egy igazi mehhhh.


Dandris
(fanatikus tag)

És mi lesz ha csak 2019-ben lesz 10 nanoja az intelnek?
A zen2 is akkor jön, az a 7 nano nem sokkal jobb az intel 10 nanonál. ;]

Remélhetőleg hőfokban beéri a zen2 a 14 nanós intelt, mert forrasztva 12 nanon kb 15 fokkal melegebb a pasztás 14 nanós intelnél. :P

Miért is nem volt a p! tesztben hőfok mérés? ;]

[ Szerkesztve ]


Clorf
(kvázi-tag)

Nekem inkább a 286 vagy 386 os korszakban látott "turbo" gomb jutott erről az eszembe, ahol egy gombnyomással "real-time" lehetett felezni a processzor sebességét XD
Volt valami program kompatibilitási probléma a futási sebességgel, így oldották meg.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Mert a Ryzennél már nincs klasszikus CPU-hőmérséklet. Egyedül a burkolati hőmérséklet van értelmezve, ami viszont nincs is egy asztali gépnél, vagyis ezt a BIOS szimulálja. Emiatt óriási lesz a különbség a valós hőmérséklet és a szoftver által kiolvasott adat között, mivel nem mindig kompenzálja a szoftver a burkolati hőmérsékletre vonatkozó adatot. Valóságban nem is lehet kompenzálni, maximum megpróbálni. Szóval a CPU-hőmérséklet szoftveres kiolvasása a Ryzennél nem lehetséges.

[ Szerkesztve ]


rodrigez
(senior tag)

Ahogy a Ryzen 1000-es sorozatnál, úgy a 2000-es széria egyes tagjainál is van temperature offset, amennyivel a szoftver a valósan mért értékeknél többet jelent. A 1800X és az 1700X esetében 20fok volt, a 2700X esetében 10 fok. Tehát ha a szoftver 75 fokot mutat, akkor elvileg a szenzor 65-öt mér.

[ Szerkesztve ]


szente
(őstag)
Blog

Abból 10 fok az offset tudtommal.


Dandris
(fanatikus tag)

Az ipon tesztnél úgy láttam a 2700x throttlingolt. Az mitől lehet? Forrasztva van, kisebb nanon készült.


Dandris
(fanatikus tag)

Érdekes.

[link]

[link]

[ Szerkesztve ]


MongolZ
(PH! addikt)
Blog

Ez hol jött le nektek, hogy ez szoftveres killvasás?


szente
(őstag)
Blog

Innen:[link]


dabadab
(Jómunkásember)
Blog

"Eltudná valaki magyarázni, hogy hogyan lehet rossz a kihozatal és egyáltalán hogy történhet ilyen?"

Nagyon Móricka-példával képzeld el azt, hogy csinálsz egy bélyegzőt és nekiállsz vele bélyegezni. Simán előfordulhat, hogy nem nyomod oda elég jól vagy nem festékezed be rendesen és emiatt a nyomat egyes részei haloványak lesznek vagy egyáltalán nem látszódnak, máshol meg túl sok a festék, az meg egy kicsit szétfolyik a papíron vagy kerül valami szösz a pecsét és a papír közé: és amelyik pecsét nem tökéletes, abból nem lesz működő processzor :)

Persze a valóságban nem pecsét van, hanem (még mindig leegyszerűsítve) nagyon tiszta (mindkét értelembe: se szöszök ne legyenek rajta, se odanemillő atomok benne) szilikonlapok felületét oxidálják, fényérzéken anyagot visznek fel rá, bevilágítják, oldószerrel lemaratják a bevilágított (vagy be nem világított - technológiától függ) részeken az oxidált sziliciumot, leszedik a maradék fényérzékeny részt, a megmaradt szilíciumoxidba meg plusz atomokat raknak, hogy félvezető legyen. Ahogy el tudod képzelni, itt azért félre tudnak menni a dolgok sok helyen.


Pinky Demon
(PH! addikt)

Gondolj arra, hogy van mondjuk egy hiba szazalekod. Ha azt veszed, hogy a hiba nagyjabol ugynakkora valoszinuseggel tortenhet barhol az ostyan, akkor nyilvan ostya barmelyik resze pont annyira kitett a hibanak mint a masik, tehat mondjuk elszorsz egy marek homokot a konyhaban. Ha nagyobbak a csempeid, akkor sokkal nagyobb valoszinuseggel lesz bennuk 1-2 homokszem, mig ha kisebb, de tobb csemped van, akkor elofordulhat, hogy nehany megussza. Ezert is van, hogy az intel meg sem probalkozik nagyobb CPUval, mert valoszinuleg nagyon sok hibaval kell szamolnia, es van az a meret, ami folott gyakorlatilag biztos hogy hibas lesz a legyartott proci. Ha sok kicsivel probalkozik, akkor van esely ra, hogy nehany megussza. Ha melle meg mukodo igp-t is kell tennie, akkor rogton megno az elvart hibatlan terulet, es nem felere csokken a kihozatal, hanem mondjuk szazadara. Nagyon fapados ez a gondolkodas, de mondjuk van 1/10-ed eselyed hogy van 1 cm2 hibatlan teruleted, az 2x1 cm2-nel ha osszefuggo, akkor mar csak 1/10*1/10-ed, azaz 1/100.

[ Szerkesztve ]


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Igen, csak az offset sem pontos. A kompenzációt nem elég simán csak úgy számolni, hogy -20 vagy -10 fok. Sajnos ezekkel az AVFS rendszerekkel nagyon nehéz zöld ágra vergődni. :DDD

(#33) Dandris: Ez nem érdekes, hanem a normális működés alapja. A szimulált burkolati hőmérséklet, mint adat nem jelenti azt, hogy nem mér a proci semmit. A hűtőtől változik a hőmérséklete, amitől változik a burkolati hőmérséklet is. Ezt egy mobil eszköznél valóban kimérik, míg egy asztali gépnél csak egy számítással szimulálják. Viszont megszerezni a proci belső használatra mért értékeit nem lehet. Eleve van benne kb. 20 hődióda és majdnem 1300 path monitor. Nem nagyon tudnál az adatokkal mit kezdeni, még ha az AMD engedné is, hogy lásd.

(#32) Dandris: Minden újabb Zen magot használó Ryzen throttlingol. Az a Precision Boost 2 és az XFR 2 célja, hogy sose álljon be az órajel alapra, hanem mindig keresse a beállítható extrát, ha csak 25 MHz az, akkor annyit, de mindig menjen az órajel el a határig. Ettől olyan gyorsak multi-thread környezetben.

[ Szerkesztve ]


eldiablo
(PH! addikt)
Blog

Azért hűvösebb, mert throttlingol? ;]
8/16-ot egyébként Intel HEDT-el kellene össze vetni, ott vannak hasonló hőfokok.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Igen, bár az összefüggés fordítva van. A lényeg, hogy az egész AVFS rendszer azért van, hogy a processzornak ne kelljen fix egymagos, kétmagos, x magos turbót megadni. Van egy alapórajel, egy Boost órajel és egy XFR órajel, de az újabb Zen magoknál ez nincs mennyiséghez kötve. Ha a hőmérséklet éppen engedi, akkor akár az összes magot fel tudja vinni a processzor a specifikációban megadott Boost órajel fölé. És minél jobb a hűtőd, minél kedvezőbb a hőtérképe a procinak, annál több esetben meg tudja ezt tenni. Ez a titka a Ryzennek, itt rengeteg teljesítményt nyernek. A régebbi prociknál, ha beterhelted az összes magot, akkor nem is engedett turbózni, akkor sem, ha elméletben lehetett volna, fixen állt az órajel alapon.

[ Szerkesztve ]


Manbal
(senior tag)

azt is tegyük hozzá hogy az Intel "lesajnált" 14nm-e fényévekkel jobb, mint jelenleg piacon lévő vetélytárs CPU/GPU-k akármilyen elnevezésű gyártástechnikái... de majd a TSMC 7nm! (csak látnám már ;] )

[ Szerkesztve ]


Z_A_P
(őstag)

Igen, csak eddig ugye ahhoz voltunk szokva hogy a throttling az alapon tortenik es emiatt ala megy, nem pedig folotte :)


rodrigez
(senior tag)

Költői túlzásokba esel. Fejtsd ki kérlek miben jobb fényévekkel. Tranzisztorsűrűségen? Cellamagasságban? És a végeredmény? A szintén 14nm-es 8/16-os Ryzen 1800X annyi eszik vagy kevesebbet mint az Intel i7 8700k. ezek után meg mantrázhatod az igencsak olvadófélben lévő technológiai előnyt. Meg, hogy majd a 10nm-es Intel azt fogja tudni, mint a többi gyártó 7nm-en. Ez a kutyát nem érdekli szerintem amíg a TSMC már beindította a tömegtermelést 7nm-en, az Intel meg évek óta küszködik a 10nm-es bevezetésével.


Agyturbina
(tag)
Blog

Engem furdal a kíváncsiság, ezt hogyan állapítottad meg? :R


tibaimp
(őstag)

Mindenki ellened van itt, de igazad van, ezt már párszol belinkeltem a ph egyes fórumaiba, csak úgy poénból:

Szóval ennyi, így lesz a gyártástechnológia bizonyos cégeknél marketing fogás....


Raymond
(PH! félisten)
Blog


emeritusz
(újonc)

Itt valami sántít, ha ez így van miért nem 12nm-nek hivja az Intel a 14 nmes techet, és 9nek a 10et?

[ Szerkesztve ]


Raymond
(PH! félisten)
Blog

Nem santit semmi. Az a helyzet hogy az Intel az egyetlen aki nem jatszik PR jatekot a node nevekkel es ezert nez ki furan, mert a tobbiek picit optimistan nevezik a dolgokat :)


DraXoN
(őstag)
Blog

mert ez a teljes gyártástechnológiának csak egy része, hogy miért 10-14-akármi nm valami..
Ha érdekel a téma kicsit részletesebb cikk:
[link]

Közel se ilyen egyértelmű, hogy az intel 10nm jobb/egyenlő/rosszabb mint a GloFlo 7nm-e ...


emeritusz
(újonc)

Hihetlennek tartom az intel managerei/marketingesei csak legyintenének ahelyett hogy reklámoznák...

[ Szerkesztve ]

üzenetek