Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Igen tuti. Ott vannak a gyártóknál a Xeon minták.
Jelen pillanatban az Intel sem számol azzal, hogy 2019 előtt be tudják indítani a 10 nm-es node esetében a tömeggyártást. Idén ezzel nem tudnak már mit kezdeni. Ezt a pénzügyi konferencián árulták el. Azt sem tudják megmondani, hogy 2019-ben mikor lesz tömeggyártás, mert csak évszámot adtak meg, de se negyedévre, se félévre vonatkozó előrejelzés nincs. Valószínűleg ők se tudják ezt biztosan.


Laraxior
(Jómunkásember)
Blog

Akkor a Z390-hez mikor jön a 8 magos CPU? :F
Idén ki sikerül még izzadni magukból vajon?


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

A Z390 elvileg ősszel jön, és az év végére jönnek hozzá a nyolcmagosok.


Egon
(PH! nagyúr)
Blog

Végeredményben a Cannon Lake-nek már úgyis mindegy, az elmúlt év végén is későn érkezett volna

Ezen azért besírtam. Szokásos Abu, 100% elfogultság, 0% tényszerűség... :C


dokanin
(újonc)

Nyilván ez arra vonatkozik, hogy mire kijön, már a következő esedékes.
Pont, mint anno a Broadwell esetén.


rodrigez
(senior tag)

Nagyon fájhat ez neked, de ettől még teljesen igaz. A most kiadott 2mag 4 szálas i3-as a maga 2.2ghz-ével és 3.1ghz-es turbójával, már tavaly is kevés lett volna. Ez max. arra jó, hogy jelezzék, hogy valami történik 10nm-en, még ha az kb. a semmivel egyenértékű is. 15w-on ezt kihozni nem művészet, mikor ekkora TDP-vel az Intelnek és az AMD-nek is vannak decens 4/8-as mobil processzorai, jóval nagyobb turbóval. Ez az i3 8121U egy igazi mehhhh.


Dandris
(fanatikus tag)

És mi lesz ha csak 2019-ben lesz 10 nanoja az intelnek?
A zen2 is akkor jön, az a 7 nano nem sokkal jobb az intel 10 nanonál. ;]

Remélhetőleg hőfokban beéri a zen2 a 14 nanós intelt, mert forrasztva 12 nanon kb 15 fokkal melegebb a pasztás 14 nanós intelnél. :P

Miért is nem volt a p! tesztben hőfok mérés? ;]

[ Szerkesztve ]


Clorf
(kvázi-tag)

Nekem inkább a 286 vagy 386 os korszakban látott "turbo" gomb jutott erről az eszembe, ahol egy gombnyomással "real-time" lehetett felezni a processzor sebességét XD
Volt valami program kompatibilitási probléma a futási sebességgel, így oldották meg.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Mert a Ryzennél már nincs klasszikus CPU-hőmérséklet. Egyedül a burkolati hőmérséklet van értelmezve, ami viszont nincs is egy asztali gépnél, vagyis ezt a BIOS szimulálja. Emiatt óriási lesz a különbség a valós hőmérséklet és a szoftver által kiolvasott adat között, mivel nem mindig kompenzálja a szoftver a burkolati hőmérsékletre vonatkozó adatot. Valóságban nem is lehet kompenzálni, maximum megpróbálni. Szóval a CPU-hőmérséklet szoftveres kiolvasása a Ryzennél nem lehetséges.

[ Szerkesztve ]


rodrigez
(senior tag)

Ahogy a Ryzen 1000-es sorozatnál, úgy a 2000-es széria egyes tagjainál is van temperature offset, amennyivel a szoftver a valósan mért értékeknél többet jelent. A 1800X és az 1700X esetében 20fok volt, a 2700X esetében 10 fok. Tehát ha a szoftver 75 fokot mutat, akkor elvileg a szenzor 65-öt mér.

[ Szerkesztve ]


szente
(őstag)
Blog

Abból 10 fok az offset tudtommal.


Dandris
(fanatikus tag)

Az ipon tesztnél úgy láttam a 2700x throttlingolt. Az mitől lehet? Forrasztva van, kisebb nanon készült.


Dandris
(fanatikus tag)

Érdekes.

[link]

[link]

[ Szerkesztve ]


MongolZ
(PH! addikt)
Blog

Ez hol jött le nektek, hogy ez szoftveres killvasás?


szente
(őstag)
Blog

Innen:[link]


dabadab
(Jómunkásember)
Blog

"Eltudná valaki magyarázni, hogy hogyan lehet rossz a kihozatal és egyáltalán hogy történhet ilyen?"

Nagyon Móricka-példával képzeld el azt, hogy csinálsz egy bélyegzőt és nekiállsz vele bélyegezni. Simán előfordulhat, hogy nem nyomod oda elég jól vagy nem festékezed be rendesen és emiatt a nyomat egyes részei haloványak lesznek vagy egyáltalán nem látszódnak, máshol meg túl sok a festék, az meg egy kicsit szétfolyik a papíron vagy kerül valami szösz a pecsét és a papír közé: és amelyik pecsét nem tökéletes, abból nem lesz működő processzor :)

Persze a valóságban nem pecsét van, hanem (még mindig leegyszerűsítve) nagyon tiszta (mindkét értelembe: se szöszök ne legyenek rajta, se odanemillő atomok benne) szilikonlapok felületét oxidálják, fényérzéken anyagot visznek fel rá, bevilágítják, oldószerrel lemaratják a bevilágított (vagy be nem világított - technológiától függ) részeken az oxidált sziliciumot, leszedik a maradék fényérzékeny részt, a megmaradt szilíciumoxidba meg plusz atomokat raknak, hogy félvezető legyen. Ahogy el tudod képzelni, itt azért félre tudnak menni a dolgok sok helyen.


Pinky Demon
(PH! addikt)

Gondolj arra, hogy van mondjuk egy hiba szazalekod. Ha azt veszed, hogy a hiba nagyjabol ugynakkora valoszinuseggel tortenhet barhol az ostyan, akkor nyilvan ostya barmelyik resze pont annyira kitett a hibanak mint a masik, tehat mondjuk elszorsz egy marek homokot a konyhaban. Ha nagyobbak a csempeid, akkor sokkal nagyobb valoszinuseggel lesz bennuk 1-2 homokszem, mig ha kisebb, de tobb csemped van, akkor elofordulhat, hogy nehany megussza. Ezert is van, hogy az intel meg sem probalkozik nagyobb CPUval, mert valoszinuleg nagyon sok hibaval kell szamolnia, es van az a meret, ami folott gyakorlatilag biztos hogy hibas lesz a legyartott proci. Ha sok kicsivel probalkozik, akkor van esely ra, hogy nehany megussza. Ha melle meg mukodo igp-t is kell tennie, akkor rogton megno az elvart hibatlan terulet, es nem felere csokken a kihozatal, hanem mondjuk szazadara. Nagyon fapados ez a gondolkodas, de mondjuk van 1/10-ed eselyed hogy van 1 cm2 hibatlan teruleted, az 2x1 cm2-nel ha osszefuggo, akkor mar csak 1/10*1/10-ed, azaz 1/100.

[ Szerkesztve ]


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Igen, csak az offset sem pontos. A kompenzációt nem elég simán csak úgy számolni, hogy -20 vagy -10 fok. Sajnos ezekkel az AVFS rendszerekkel nagyon nehéz zöld ágra vergődni. :DDD

(#33) Dandris: Ez nem érdekes, hanem a normális működés alapja. A szimulált burkolati hőmérséklet, mint adat nem jelenti azt, hogy nem mér a proci semmit. A hűtőtől változik a hőmérséklete, amitől változik a burkolati hőmérséklet is. Ezt egy mobil eszköznél valóban kimérik, míg egy asztali gépnél csak egy számítással szimulálják. Viszont megszerezni a proci belső használatra mért értékeit nem lehet. Eleve van benne kb. 20 hődióda és majdnem 1300 path monitor. Nem nagyon tudnál az adatokkal mit kezdeni, még ha az AMD engedné is, hogy lásd.

(#32) Dandris: Minden újabb Zen magot használó Ryzen throttlingol. Az a Precision Boost 2 és az XFR 2 célja, hogy sose álljon be az órajel alapra, hanem mindig keresse a beállítható extrát, ha csak 25 MHz az, akkor annyit, de mindig menjen az órajel el a határig. Ettől olyan gyorsak multi-thread környezetben.

[ Szerkesztve ]


eldiablo
(PH! addikt)
Blog

Azért hűvösebb, mert throttlingol? ;]
8/16-ot egyébként Intel HEDT-el kellene össze vetni, ott vannak hasonló hőfokok.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Igen, bár az összefüggés fordítva van. A lényeg, hogy az egész AVFS rendszer azért van, hogy a processzornak ne kelljen fix egymagos, kétmagos, x magos turbót megadni. Van egy alapórajel, egy Boost órajel és egy XFR órajel, de az újabb Zen magoknál ez nincs mennyiséghez kötve. Ha a hőmérséklet éppen engedi, akkor akár az összes magot fel tudja vinni a processzor a specifikációban megadott Boost órajel fölé. És minél jobb a hűtőd, minél kedvezőbb a hőtérképe a procinak, annál több esetben meg tudja ezt tenni. Ez a titka a Ryzennek, itt rengeteg teljesítményt nyernek. A régebbi prociknál, ha beterhelted az összes magot, akkor nem is engedett turbózni, akkor sem, ha elméletben lehetett volna, fixen állt az órajel alapon.

[ Szerkesztve ]

üzenetek