üzenetek

hozzászólások


swayze
(csendes tag)

Sziasztok!

Az Intelnek ez jól jöhet!


kriszpontaz
(veterán)

Vagy az AMD-nek.


MSI.Navi
(tag)

Miért jönne jól?


DanD88
(junior tag)

És mégis milyen lapkákat alakítana át az intel úgy hogy gyárthatóak legyenek 7nm-en?

Arról nem is beszélve hogy ez minimum egy több hónapos folyamat, vagyis az intel csak akkorra látna belőle hasznot mikorra amúgy is úgy számol hogy megoldja a gondjait(új 14nm-es gyártósorok, és ha lehet hinni év végén valamilyen formában már 10nm is).

Ha ki is adna valamit bérgyártóknak, azok biztos nem az új core i procik lennének, hanem esetleg a chipsetek vagy az atomok, azok meg bőven elvannak tizenpár nm-en is, tehát megint tárgytalan.

Amit csak birnak megcsinálnak házon belül, úgy ahogy, annyit amennyit.


MSI.Navi
(tag)

Egy lapka áttervezése egy évbe vagy több időbe is beletelhet.


O_L_I
(őstag)
Blog

Az én szótáramban a kihasználatlan mondjuk nem 80-90%-ot jelent, bár egy gyárban nyilván a folyamatos 100% a kifizetődő, pláne ilyen léptékű beruházásoknál mint ami a 7nm-hez kellett.


lezso6
(VARÁZSLÓ)
Blog

Ebből wafer árcsökkenés lehet, ami jó hír.


lezso6
(VARÁZSLÓ)
Blog

Nagyon drága a node-ok fenntartása, szóval csak csúcson járatva éri meg.


MSI.Navi
(tag)

Most jönne jól az AMD -nek ha kész lenne a Navi.


69Raizen69
(tag)

+1

Így már lehet elég kapacitás ahozz hogy az AMD a Picassó Laptop APU-t 7nm-en dobja piacra ;]
Evvel végre jó lehagyhatnák az Intelt..... de sajnos még így is szerződésileg főleg az Intelhez vannak láncolva a gyártók :U

Kíváncsian várom mi lesz ebből jövőre :C


Bici
(nagyúr)

A Navi nem az EUV-s node-ra jon majd?


DanD88
(junior tag)

Bele, ezzel csak azt akartam érzékeltetni hogy még ideális esetben sem látnánk semmit belőle 2019 közepe/háromnegyede előtt, amikorra az intel már nagyonösszeszedett akar majd lenni 14 és 10nm-en is.


DanD88
(junior tag)

Kapacitás talán, de hogy nem nagyon érné meg nekik az valószínűsíthető.

Egyrészt minden tsmc-nél legyártott waferért fizetniük kell a GloFo-nak, másrészt az apu-kon lehet nem akkora az árrés hogy megérje a drágább node-on gyártani.


Hopkins95
(őstag)

Nem arról volt szó, hogy évekre vagy hónapokra előre lefoglalják a gyártókapacitást a megrendelők? És hogy akkor van egy fix szerződés, hogy pl. 500000 darabszámot január 15-ig le kell szállítani? Vagy ellenkezőleg a szerződésben megadott büntetést kell fizetni a megrendelőnek? Akkor mégis hogy is van ez? :F


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Valószínűleg nem fizetnek kevesebbet, ha lemondják. De büntetéssel nem hiszem, hogy jár.


Hopkins95
(őstag)

Természetesen pénzbeli „büntetésre” gondoltam. Vagy hívhatjuk kompenzációnak is. :R


Pinky Demon
(addikt)

Az a szerződés újra lett tárgyalva abban a pillanatban, amikor a GloFo elengedte a 7nm-t. És az I/O lapkák maradnak 14 nanon, szóval nem igazán érinti ez őket.
Viszont az AMD beugorhatna a kiesett kapacitásra nyomott áru ryzenekkel és vegákkal/navikkal.


DanD88
(junior tag)

Feltéve hogy a nyomott árú ryzenek/navi-k is kifizetődnek amd-nek, és intelnek(és nvidiának) nem akkora a mindshare-je hogy a végén a nyakukonragad(lásd mining és a még mindig nagyon drága 1060/570/580).

Mert akkor nem nyer vele hanem veszít.


t72killer
(félisten)
Blog

Vki húzza fel a vekkert Nividiáéknál és AMD-éknél!


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Szerintem egyáltalán nincs ilyen. A TSMC nem használ take or pay modellt. Kifizeted, amit rendeltél, aztán ha nem kell, akkor egy részét lemondod. De ettől még nem adják vissza a pénzt.


mormota79
(tag)

Akkor már nem éri meg legyártatni ha már úgyis kifizetted?


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Nem, mert nem tudod eladni. Ilyenkor a legkisebb bukóval akarsz kiszállni.

[ Szerkesztve ]


daa-raa
(titán)

Csökken a kereslet az ultramobil lapkákra, azaz csökken a kereslet a DRAM chipekre is. De valamiért olyan érzésem van, hogy ettől mégfognak találni okot a DRAM árak emelésére.


b.
(nagyúr)
Blog

Nvidiának.


Televan
(veterán)

Kinek mi a szimpi,azt mondja! :DDD


b.
(nagyúr)
Blog

Nvidiánál tervbe is van a TSMC 7 nm vagy a Samu 8 nm szóval ez nem is annyira szimpátia kérdése, inkább egy valós lehetőség.
Korábban az volt a gond, hogy TSMC licitáltathatta volna akár a gyárakat ,mert arról volt szó, hogy akár a kapacitásuk 120 % át is el tudnák adni. Szóval így van esély a megfelelő kiszolgálásra a gyártók fele és akár olcsóbb waffer árakra is.

De amúgy a válaszom Igen :DDD :DDD

[ Szerkesztve ]


t72killer
(félisten)
Blog

Az Apple valszleg bedobott egy akkora bőröndöt az asztalra, hogy nem lett volna sok értelme a licitnek.


MongolZ
(addikt)
Blog

És akkor csodálkoznak, hogy ha a tánc túlvállalja magát, amikor ők meg csak 80%-ra terheljék...


Dare2Live
(nagyúr)
Blog

Take or paynek nem pont az, hogy "ha nem kell, akkor egy részét lemondod. De ettől még nem adják vissza a pénzt."

Mert így tipikus take or pay. Ha meg akárki lemond akármit tuti nem kell a 100%ot kifizetni. Különben nem mondja le, max porosodik a raktáron és berakhatod vmi másba.


Z10N
(addikt)

Roviden. Nem.

Cikkhez: Mondjuk azt nem ertem, hogy ez hogyan fordulhatott elo.

[ Szerkesztve ]


mormota79
(tag)

Ezt nem értettem én se. Ha fix amit fizetek akkor már legyártatom. Nem romlik meg előbb utóbb lesz annak helye. De Abu nem gyártatná le inkább vállalná az egységre eső nagyobb költséget.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

A take or pay egy kicsit más. Ott ha nem kell a megbeszélt mennyiség, akkor még a megrendelő fizet büntetést. Az eléggé speciális szerződés, mivel a bérgyártó számít a megrendelőre, hiszen nem tudja mással kiaknáznia a gyárát.

A lemondás a TSMC-nél sem ilyen egyszerű, ugyanis a TSMC-nek a gyártósor állása egy probléma. Na nem azért, mert nem állhat, hanem azért, mert nem fizetnek érte. Tehát a tajvaniak felé le lehet mondani bizonyos rendeléseket, de nem fogják visszaadni a pénzt, maximum nem gyártják le a lemondott tételeket. Ettől viszont az adott időszakra megbeszélt anyagi rész nem fog változni a gyártósor bérlésére vonatkozóan. Valószínűleg a waferekre sem, de ott ugye a wafer vásárlása nem a gyártósorhoz kötött, tehát ezek felhasználása sincs szoros időtartamhoz kötve.

Ha valami eladhatatlan áll a raktárban, akkor az máris baj. Az csak viszi a pénzt a legyártásán túl, ugyanis a lapkát még tokozni és tesztelni kell, és ez sincs ám ingyen. Tehát ha nem mondod le a fölösleget, akár úgy is, hogy a gyártósor bérlését nem tudod csökkenteni, akkor sokkal többet fogsz költeni a nem eladható termékre, amit a végén úgyis leírsz.

(#30) Z10N: Egyszerű. A rendeléseket azért jó háromnegyed évvel korábban le kell adni, és akkor még úgy látták az érintettek, hogy a célpiacra ennyi lapka kell majd. Ma már úgy látják, hogy ennyi nem kell.

[ Szerkesztve ]


Dare2Live
(nagyúr)
Blog

szerintem elbeszélünk egymás mellett

Take or pay wiki

üzenetek