Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


mormota79
(tag)

Akkor már nem éri meg legyártatni ha már úgyis kifizetted?


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Nem, mert nem tudod eladni. Ilyenkor a legkisebb bukóval akarsz kiszállni.

[ Szerkesztve ]


daa-raa
(Jómunkásember)

Csökken a kereslet az ultramobil lapkákra, azaz csökken a kereslet a DRAM chipekre is. De valamiért olyan érzésem van, hogy ettől mégfognak találni okot a DRAM árak emelésére.


b.
(PH! nagyúr)
Blog

Nvidiának.


Televan
(PH! kedvence)

Kinek mi a szimpi,azt mondja! :DDD


b.
(PH! nagyúr)
Blog

Nvidiánál tervbe is van a TSMC 7 nm vagy a Samu 8 nm szóval ez nem is annyira szimpátia kérdése, inkább egy valós lehetőség.
Korábban az volt a gond, hogy TSMC licitáltathatta volna akár a gyárakat ,mert arról volt szó, hogy akár a kapacitásuk 120 % át is el tudnák adni. Szóval így van esély a megfelelő kiszolgálásra a gyártók fele és akár olcsóbb waffer árakra is.

De amúgy a válaszom Igen :DDD :DDD

[ Szerkesztve ]


t72killer
(Jómunkásember)
Blog

Az Apple valszleg bedobott egy akkora bőröndöt az asztalra, hogy nem lett volna sok értelme a licitnek.


MongolZ
(PH! addikt)
Blog

És akkor csodálkoznak, hogy ha a tánc túlvállalja magát, amikor ők meg csak 80%-ra terheljék...


Dare2Live
(PH! nagyúr)
Blog

Take or paynek nem pont az, hogy "ha nem kell, akkor egy részét lemondod. De ettől még nem adják vissza a pénzt."

Mert így tipikus take or pay. Ha meg akárki lemond akármit tuti nem kell a 100%ot kifizetni. Különben nem mondja le, max porosodik a raktáron és berakhatod vmi másba.


Z10N
(PH! addikt)

Roviden. Nem.

Cikkhez: Mondjuk azt nem ertem, hogy ez hogyan fordulhatott elo.

[ Szerkesztve ]


mormota79
(tag)

Ezt nem értettem én se. Ha fix amit fizetek akkor már legyártatom. Nem romlik meg előbb utóbb lesz annak helye. De Abu nem gyártatná le inkább vállalná az egységre eső nagyobb költséget.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

A take or pay egy kicsit más. Ott ha nem kell a megbeszélt mennyiség, akkor még a megrendelő fizet büntetést. Az eléggé speciális szerződés, mivel a bérgyártó számít a megrendelőre, hiszen nem tudja mással kiaknáznia a gyárát.

A lemondás a TSMC-nél sem ilyen egyszerű, ugyanis a TSMC-nek a gyártósor állása egy probléma. Na nem azért, mert nem állhat, hanem azért, mert nem fizetnek érte. Tehát a tajvaniak felé le lehet mondani bizonyos rendeléseket, de nem fogják visszaadni a pénzt, maximum nem gyártják le a lemondott tételeket. Ettől viszont az adott időszakra megbeszélt anyagi rész nem fog változni a gyártósor bérlésére vonatkozóan. Valószínűleg a waferekre sem, de ott ugye a wafer vásárlása nem a gyártósorhoz kötött, tehát ezek felhasználása sincs szoros időtartamhoz kötve.

Ha valami eladhatatlan áll a raktárban, akkor az máris baj. Az csak viszi a pénzt a legyártásán túl, ugyanis a lapkát még tokozni és tesztelni kell, és ez sincs ám ingyen. Tehát ha nem mondod le a fölösleget, akár úgy is, hogy a gyártósor bérlését nem tudod csökkenteni, akkor sokkal többet fogsz költeni a nem eladható termékre, amit a végén úgyis leírsz.

(#30) Z10N: Egyszerű. A rendeléseket azért jó háromnegyed évvel korábban le kell adni, és akkor még úgy látták az érintettek, hogy a célpiacra ennyi lapka kell majd. Ma már úgy látják, hogy ennyi nem kell.

[ Szerkesztve ]


Dare2Live
(PH! nagyúr)
Blog

szerintem elbeszélünk egymás mellett

Take or pay wiki

üzenetek