üzenetek

hozzászólások


Cifu
(nagyúr)
Blog

1.: Most hiába kerülgetjük a számokat, több olyan gépet / VGA-t fogsz találni, amin csak HDMI van, mint olyat, amin csak DP. Ez nem arról szól, hogy egy dVGA-n 3 DP csatit találsz, de csak egy HDMI-t... :U

2.: Hiába nincs licenc a DP-n, a HDMI sokkal elterjedtebb csatlakozó, hála annak, hogy a házimozi / TV / szórakoztató elektronikában kvázi standard lett.

3.: Ezzel az erővel a TV és erősítő gyártók asztalát verd, hogy miért olyan hülyék, hogy HDMI csatlakozót használnak, ha ott van a licencdíj mentes DP is. Biztos a saját zsebük ellen dolgoznak, nem? :F

4.: Az eredeti problémád az volt, hogy miért nem 2 DP és 2 HDMI van, miért 1-3 a felállás. De ugye adott esetben számítógépet is rá tudod kötni a HDMI bemenetre, szóval nem értem a problémát...

[ Szerkesztve ]


nexplo
(aktív tag)

Jesszus uram isten. Van ára. Nem rossz de na, ez sok kicsit, bár a célközönség nem én vagyok :)


-=RelakS=-
(addikt)

3. pontnál csak azért nem verném az asztalt, mert kvázi az terjedt el, és kész. olyan érzés, mintha morognék, hogy miért SCART-ot használtak, a VGA jobb.

Ami még jobb lenne az az, ha nem mókolnának két párhuzamos szabvánnyal.

Persze, tudom, örüljek, régen a monitorokon egy bemenet volt, az is beforrasztva :))


Balika911
(nagyúr)

Tartok tőle, hogy egy szabvány mellett még a 10 Gbps maximális átvitel környékén tartanánk, elég kevés feature mellett. Összességében szerintem bőven pozitív a hozadéka annak, hogy létezik DP és HDMI is. :)

Más kérdés, hogy ennek a monitornak a képességeit csak DP-n lehet teljesen kihasználni. HDMI-n 2160p@60, illetve 1440p@120 a maximum, és HDMI-n nincs FreeSync2 HDR se.

[ Szerkesztve ]


-=RelakS=-
(addikt)

Na, ez a másik, amitől falnak megyek.

A 4K monitoromon a
DP-on csak 30 és 60Hz van, a 24-et külön programmal kell ráerőszakolni (CRU)
A HDMI2.0-án csak 30Hz és alatta van, a 60-at külön programmal kell ráerőszakolni (Ez is CRU)
A HDMI1.4-en nem lehet variálni, az olyan amilyen.

A 240Hz-es monitorom meg ha tudna HDMI2.0-t, akkor nem lenne ott, hogy DP only. Hogy HDMI-n miért csak 60Hz a max rajta, az nekem magas, mintha csak 1.2a-s verziójú lenne :F

A szóban forgó monitor HDMI2.1-el vígan el tudna pöfögni. Nem tudom, hogy 2.0-ról elég-e egy szoftverfrissítés hozzá, ha amúgy DP-n meg támogatja a 4K@120-at, illetve videókártyán egy firmware update ezt megoldhatná-e.


Balika911
(nagyúr)

A kézikönyv alapján a 24 Hz ennél se választható ki csak úgy (#23-ban linkeltem, a legvégén van a lista). Nem is tudom, a monitorok általában kezelik-e a 24 Hz-et. Nem emlékszem, hogy bármelyik monitorom felkínálta volna a menüben.

Nincs ebben HDMI 2.1-es vezérlő szerintem, 18 Gbps lehet a hardver maximuma.

[ Szerkesztve ]


-=RelakS=-
(addikt)

Ez lehet.

Fura, hogy mintha úgy emlékeznék, hogy 1.4-ről ígérték TV gyártók, hogy firmware frissítéssel majd lehet 2.0-ra váltani, pedig ott is van ugrás a sávszélességben :F


Balika911
(nagyúr)

Ilyenre nem emlékszem. Inkább az maradt meg, hogy az első 4K tévék HDMI 1.4-gyel jöttek, ami nem volt elég a 2160p@60.hoz. (Ahogy most az első 8K tévéken levő HDMI 2.0 sem elég a 4320p@60-hoz.)


-=RelakS=-
(addikt)

Ez tuti :)
Nagy öröm volt látni az első 60Hz/2.0 feliratokat a HDMI mellett :)


b.
(nagyúr)
Blog

most nem tudom miről beszélünk. Freesync 2 és HDR rel megy sok játék egy RTX 2060 nal.Az adaptive sync spektruma csak FS2 esetén 44-144 ennél a monitornál a HDR pedig aktív bekapcsolt FS2 esetén is és működik is pl FC5...
És nincs hiba, tökéletesen működik..

[ Szerkesztve ]


dkess
(tag)

Igen, jogos - elnéztem a monitorodat. Azonban az Általad is linkelt Samsung oldal szerint ezen monitor Freesync -et nem támogat, míg Freesync 2 -őt igen. Valószínűleg a "sima" Freesync -et is támogatja, ha nVidia kártyával is megy a dolog ...

Másik oldalról a "sima" Freesync is támogat HDR -t - ettől ez még lehet Freesync.

Abu85

Az AMD pont a HDR funkciót tartotta fontosnak kiemelni az új szabványa során - ez volt az oka történetesen, hogy át is nevezte tavaly nyáron (ez volt gyakorlatilag az első mondata is az Általad linkelt saját írásodnak). Az, hogy egyénileg kinek mi fontos - HDR/kis késleltetés/tone mapping hiánya a megjelenítőn (a hozzá kapcsolódó funkciókkal) az lehet részletkérdés.

Az előző kommentemben nem is azt írtam, hogy a HDR lényeges vagy sem. Azt írtam, hogy a monitornak kötelezően támogatni kell a HDR -t is, ha Freesync 2 HDR plecsnit akarnak rá rakni ("sima" Freesync -nél ez csak opcionális). Ugyanakkor azt is, hogy magának a felhasználónak nem kötelessége a HDR -t magát használni ...

Egyik kérdésem az volt, hogy a közeljövőben várható-e, hogy nVidia kértyák is támogatni fogják a Freesync 2 HDR -t vagy adott esetben egy ezzel technikai értelemben ekvivalens általános szabványt? Tudom írtál egy évvel ezelőtt, hogy dolgoznak ilyenen, de egyfelől azóta eltelt egy év - másfelől voltak időközben fejlemények, pl. nVidia kártyákon is megy a Freesync.

A másik kérdéssel kapcsolatban. Igen, megy 4K esetén a 120 Hz Freesync -el is. A kérdés az volt, hogy e frekvencia felett menni fog-e mondjuk a Freesync 2 HDR?

A kérdést meg is lehet fordítani - a monitorgyártók nem törték össze magukat, hogy DSC -t használjanak (mivel ez veszteséges eljárás - így valóban lehet inkább videók/TV -k esetében lenne létjogosultsága inkább, mint monitorokon) Freesync -el vagy anélkül. Monitorok esetében simán a DSC nélküli DP korlátok érvényesek jelenlegi Gsync/Freesync monitorok esetén (4K és 60 Hz feletti monitorok esetén). Valószínűsítem, hogy az E3 -n bejelentett Asus monitor e téren hozhat változást.


Balika911
(nagyúr)

Az nVidia a VESA AdaptiveSync-et támogatja, és a pletykák szerint támogatni fogja a HDMI VRR-t is. Az utóbbival megy a HDR, az előbbivel nem tudom.

FreeSync2-t szerintem kizárt, hogy támogassanak, az egy AMD-féle AdaptiveSync implementáció.

[ Szerkesztve ]


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Olyan nincs, hogy FreeSync 2 és HDR.
FreeSync és HDR, illetve FreeSync 2 HDR van. A FreeSync 2 valójában nem egy VRR szabvány, hanem egy HDR technológia.
A HDR-t be tudod kapcsolni FreeSync VRR mellett, csak a FreeSync 2 HDR-hez kell olyan hardver és program, ami támogatja az AGS 5.1.1-et, vagy a Vulkan API-nak a VK_AMD_display_native_hdr kiterjesztését. Másképp a FreeSync 2 HDR nem hívható elő.

(#71) dkess: A FreeSync 2 HDR-t biztos nem fogják támogatni. Ez nem csak olyan dolog, mint a FreeSync, hogy van mögötte egy VESA szabvány, és elég arra dolgozni. Egyrészt ez az egész az AMD technológiája, ráadásul szabadalmazott, tehát ha az NV támogatni akarja, akkor tejelni kell, még akkor is, ha nem a FreeSync 2 HDR szoftverkörnyezetét használják, mert magát az ötletet levédte az AMD. Valószínű, hogy emiatt vannak várakozó állásponton mindenki, mert ha erre lesz egy szabvány, akkor az AMD bedobja a szabadalmat a közösbe, és akkor úgy már jön rá egy szoftverkörnyezet az API-kon belül, amire elég implementációt írni, és kész is, mindenki boldog. De ha az NV saját maga fog hozzá egy hasonlóhoz, akkor egyrészt kell hozzá a szabadalom, másrészt írniuk kell pár zárt API kiegészítést, ahogy az AMD írt, és akkor azt a programoknak megint külön támogatniuk kellene, ahogy a FreeSync 2 HDR-hez is direkt, program oldali támogatás kell. Tehát mondjuk visszafelé abszolút nem működne, semmit sem jelent, hogy vannak FreeSync 2 HDR-es játékok, mert azokat az NV sem tudná támogatni a saját megoldásával. Szóval itt a szabvány hozhat valódi áttörést. Ezzel meg az a gond, hogy a szabványosítás szokás szerint lassú folyamat. :(

A FreeSync 2 HDR a monitor felé a kábelen nem nagyobb terhelés más HDR-nél. DSC-vel simán mehet egy kábelen.

Azért olyan sok hardver sem volt elérhető, hogy nagyon össze akarják törni magukat rajta. :) Most, hogy ezek az új GPU-k terjednek, már más a helyzet.

[ Szerkesztve ]


b.
(nagyúr)
Blog

lehet , hogy hülye vagyok,de sajnos nem értelek. Nálam hogy megy akkor a freesync 2 vel HDR módban a játék? Nem freesync 1 hanem 2, teljes VRR tartomány ( 144 Hz ig)

[ Szerkesztve ]


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Mert nem érted, hogy nincs olyan, hogy FreeSync 2. FreeSync 2 HDR van, de az egy HDR technológia, semmi köze a VRR-hez. Nálad a sima VRR megy külön HDR-rel, de a FreeSync 2 HDR-t nem tudod bekapcsolni, mert a hardvered nem támogatja azokat a kiegészítéseket, és kiterjesztéseket, amiket írtam. Ha ezeket mondjuk egy Radeonra sem telepíted, akkor ott sem fog működni a FreeSync 2 HDR. De ettől VRR-ed HDR-rel még lesz, csak a lényegtől esel el, vagyis a direkt tone mapping támogatástól.


b.
(nagyúr)
Blog

tehát van VRR és van HDR , nekem ez a lényeg :)


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Igen, ez van sima FreeSync mellett, és ez nem egyenlő a FreeSync 2 HDR-rel, mert neked még van egy monitoron belüli tone mapping fázisod. FreeSync 2 HDR mellett, a támogatást élvező programokban ettől mentesülsz.

[ Szerkesztve ]


b.
(nagyúr)
Blog

Most azért elmondom neked, hogy a radeon 5700 kártyával se látok különbséget a 2 HDR kép között, Holnap beledobom a Radeont és csinálok neked képeket, már ha látni fogod a saját monitorodon, és megköszönöm ha felhomályosítasz mit kellene látnom különbségként ezzel a bizonyos tone mappinggel, mert én nem látok eltérést a két kép között.

[ Szerkesztve ]


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Ez a kép ebből a szempontból eléggé jól meg van csinálva. Az történik, hogy FreeSync 2 HDR mellett, ha a játék támogatja, akkor a program meg tudja azt csinálni, hogy lekéri a monitor adatait, és arra megcsinálja a tone mappingot, majd az így keletkező képet a monitor direkt megjeleníti. Ennek két előnye van, azt látod, amit a fejlesztő akart, illetve gyorsabban történik a megjelenítés is.
Normál HDR mellett a játék ugyanúgy megcsinálja a tone mappingot, de a monitor nem ad neki adatokat ehhez, illetve szabványos API-ban sincs arra lehetőség, hogy lekérd, tehát az így keletkező képet a monitor még átküldi a saját tone mapping fázisán, és csak utána jeleníti meg. Ennek az a hátránya, hogy kétszer számolsz tone mappingot, ami egyrészt lassabb, másrészt a fejlesztő nem tudja garantálni, hogy a monitor azt jeleníti meg, amit ő elgondolt.

[ Szerkesztve ]


b.
(nagyúr)
Blog

tehát ha nem látok különbséget akkor valószínűleg jó az adat , maximum lassabb , vagy nem támogatja a program.


Tetsuo
(tag)

Ja, erre gondoltam. Ha ez úgynevezett "visually lossless", akkor az .mp3 meg "audibly lossless". ;)


MeszesKPT
(aktív tag)

Ez az első monitor amin komolyan elgondolkodom, hogy lecseréljem a meglevő kijelzőmet. Az ár borsos, de +3", +60 Hz és +VRR azért igen csábító.

Egyedül azt nem értem, hogy HDMI-ből miért nem lehetett 2.1-est rakni rá? Ha jövőre a PS5 esetleg teljes VRR támogatással fog jönni, akkor meg leszek lőve ezzel a monitorral.


FlashLed
(aktív tag)
Blog

Sziasztok.

Nekem csak egy kerdesme lenen, de lusta vagyok utana olvasni. Minez a g-sync freesync mizeria? Azt tudom, hogy amd es nvidia de miert mindneki a g syncet isteniti? Mi a kulonbseg? Bocsi az ekezetek miatt, telo...


Tetsuo
(tag)

Azért a G-Sync a kívánt technó, mert az passzol az nVidia karikhoz, amit a legtöbben preferálnak pl. játékokhoz.
Nekem jó lesz az AMD kártya is, így ahhoz szuper lesz a Freesync (2)-es monitor.

[ Szerkesztve ]


FlashLed
(aktív tag)
Blog

Köszi az infót, most már értem az egészet.


Predatorr
(junior tag)

2080-nal a gépemben nem különösebben érdekel a FS2, mire meg az AMD-nek lesz normális VGA-ja, talán megeszi a rozsda a monitoromat. :D

üzenetek