üzenetek

hozzászólások


Dyingsoul
(addikt)
Blog

Annyiért dugják oda ahová gondolom. :DDD


[CsuCsu]
(senior tag)

Lehet le vagyok maradva, de ez az ar nekem normalisnak tunik a merethez es tudashoz kepest.


snecy20
(veterán)
Blog

Ha G-Sync-kel jött volna, boldog is lennék.
Nyilván drága, de láttunk már ennél pofátlanabb árazást is az elmúlt 1-2 évben.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Én is pont azon gondolkodtam, hogy 4K, 43", 120Hz, Freesync 2 és miegyébb mellett (ha olcsónak nem is mondanám) ez az ár nem elrugaszkodottan sok. Sokkal olcsóbb, mint a G-Sync-es, 27"-os ASUS ROG Swift PG27UQ, szóval ha innen nézzük, akkor egészen baráti...


snecy20
(veterán)
Blog

Nagy kérdés hogy szeretett kereskedőink még mit pakolnak rá... :)


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Támogatja a G-Syncet is, csak nem fog működni vele a játék oldalán számolt tone mapping direkt megjelenítése.

(#7) moleculez: Trololololol... :D

[ Szerkesztve ]


moleculez
(addikt)
Blog

Máshol ennyiért csak monitor állványt kapsz, szerintem teljesen rendben van😂


Noukoum
(senior tag)

Na jó :C


Cifu
(nagyúr)
Blog

:)) :)) :))

[ Szerkesztve ]


Sinesol
(addikt)

Ez tényleg nagyon jó ár, 500-600font egy ertelmes 27-es gamer is, ez igy ezzel a tudassal eléggé rendben van, főleg hogy ez csak kezdőár. Bár mondjuk ott bukik el az egesz, hogy asztalinak tul nagy, TVnek vagy konzolnak nincs ertelme, fele ennyiert is van Va panel.

[ Szerkesztve ]


Cifu
(nagyúr)
Blog

Bár mondjuk ott bukik el az egesz, hogy asztalinak tul nagy,

Izlések és pofonok, én egy 39"-ost használok otthon, nem túl nagy... :D

TVnek vagy konzolnak nincs ertelme, fele ennyiert is van Va panel.

Panel van. De HDR-el, 120Hz-es képfrissítéssel, Freesync 2-vel? Szerintem nem nagyon létezik ilyen...

[ Szerkesztve ]


Reggie0
(nagyúr)

Egy asztal 120-160 centis, boven kicsi ra. Ha 27" ket monitorral jo asztali monitornak, akkor 54" egy 4K kijelzovel meg jobb. Ez a monitor csak alulrol surolja.

[ Szerkesztve ]


keldorpapa88
(félisten)

Egy ugyanilyen 27"-32" közöttit hozzanak és arra lehet váltanék is.


ONEFREE
(aktív tag)

Ez így épp Tarkovhoz van kitalalva! 🙂


kromatika
(veterán)

Vastagon fogott a ceruza,nem vitás.


balazsgosi
(csendes tag)

Maradok a 2K-s Nvidia 3D-s Asus-nál.2D-be nagyon puritán a játék,egyszerűen játszhatatlan-megszokhatatlan.Olyan mintha egy temperafestményt néznék,borzalmas.
Ez egy nagyon jó monitor:
https://www.asus.com/hu/Monitors/ROG_SWIFT_PG278Q/

[ Szerkesztve ]


Predatorr
(junior tag)

Philips Momentumom van 43”, szintén VA panel, de HDR1000 (1125-re mérték be), g-sync komp., tb csati és töltő funkció is van ambilighttal (tényleg jó a szemnek sötétben), alacsony lag és utánhúzás csökkentő üzemmóddal 190000-ért eljátszogatok 60Hz-en. Színhűbb az elektronikus képe mint az IPS LG-nek (250 nit, persze, hogy jó a fekete...) (toltam játékokat duál monitoron, és tv is fut rajtuk), az csak nyomdába tervezni jó.


Televan
(veterán)

1080p -ben senki nem tervez a FreeSync 2 kijelző? Vagy ott nem tudna olyan vastagon fogni a ceruza? :N


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

De nem FreeSync 2 HDR-es. Alapvetően két kategóriába esnek a HDR-es monitorok. Vannak azok, amelyek a küldött képre ráhúznak még egy extra tone mappingot, és vannak azok, amelyek játék oldalán számolt tone mapping direkt megjelenítésére építenek. Utóbbi szükséges a helyes megjelenítéshez. Előbbivel nem garantálható. Ezért csinálják az ilyen gamer HDR-es kijelzőket FreeSync 2 HDR-rel kompatibilisre.

[ Szerkesztve ]


Acélfarkas
(aktív tag)

A Mikrobi lábazat és logóprojektor helyett inkább VESA felfogatást alakíthattak volna ki korrektebb talp mellet.


Gróf...
(aktív tag)

Nekem csak azt árulja el valaki, hogy miért olvasom, most már másodszorra, hogy "A LEGNAGYOBB" Amikor legalább két társa ugyanekkora!!!


Acélfarkas
(aktív tag)

1 szó: Marketing. Vagy mert ezzel a tudással a legnagyobb a monitorok között.


Balika911
(nagyúr)

Nem értem a problémát. A specifikáció és a kézikönyv (PDF) alapján VESA 100x100-as.

[ Szerkesztve ]


Acélfarkas
(aktív tag)

Oké, a specifikációkat nem néztem meg. Habár az a 100x100 ekkora monitornál nem tűnik túl biztosnak.


Balika911
(nagyúr)

A kép tényleg csalóka. A 100x100-zal nem lenne baj, csak a gyakorlatban nem tudom, hány elég nagy és erős kar van ehhez.


Dare2Live
(nagyúr)
Blog

Kiváncsi leszek a VA problémákra, highest G2G, blur... ha jó lesz lehet beruházok.


snecy20
(veterán)
Blog

Az a helyzet, hogy Február óta volt már 3x is dolgom G-Sync kompatibilis FreeSync kijelzővel, és Geforce mellett számomra elfogadható minőséget egyik sem tudott mutatni adaptive-sync terén, pedig a háromból egy az még a hivatalos nVidia támogatottsági listán is rajta van.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Hiába van rajta a listán. Nehéz úgy jó támogatást adni, hogy a monitor a tervezéskor nem is látott GeForce-ot. Akárhogy hackelik a driverben, az tökéletes nem lesz. :(
Az újabb monitorokat nézd, amikre a gyártója is rámondja, hogy G-Sync Compatible. Azokat tesztelték GeForce-szal is, nem csak rá van hackelve valami félig működő megoldás.

[ Szerkesztve ]


snecy20
(veterán)
Blog

Én ezt amúgy el is fogadom félmegoldásként. A kevésbé "vájtszeműeknél" még el is mehet a dolog.
Teljesen más a hardver G-Sync és FreeSync kijelzők esetén, és bár úgy tűnhetett hogy eljött a kánaán és végre meg lehet venni az olcsóbb FreeSync variánst Geforce-osként... hát, sajnos nem.
De amelyik elviekben megkapja a Supported plecsnit, ahogy olvasom, több esetben még ott is vannak anomáliák - pl. flickering, vagy csak teljes képernyős módban okés a dolog, ablakos üzemmódban már nem, stb.

[ Szerkesztve ]


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Ez igazából nem hardveres probléma. Teljesen jól működhet a GeForce ilyen környezetben, csak amíg az AMD az elmúlt években erre tervezte a szoftverét, és odatelepültek a monitorgyártókhoz, addig az NVIDIA fél éve kezdte felfogni, hogy a monitorgyártók tesznek a megoldásukra. És hiába jöttek rá erre, nekik is évekbe fog telni, mire minden gyártóhoz odarakják a mérnökeiket, odaköltöztetnek egy tesztlabort, azaz saját emberekkel segítenek még az adott monitor kiadása előtt a megfelelő működés kialakításában. És ennek természetesen sokkal jobb eredményei lesznek, mint annak, hogy utólag megfoltozzák/kerülgetik a már kiadott kijelzők problémáit a driverben, mert nulla ember nézte meg a kijelző tervezésekor, hogy GeForce-szal megyeget-e. De nem a hardver a gond, egyáltalán nem. Az nagyon jól működik, ha nem telefoltozott kódon keresztül kell megoldania a VRR-t.

Ezt egyébként részben a VESA cseszte el, mert az rendben van, hogy adtak lehetőséget a VRR-re, de túl nagy szabadságot adtak a gyártóknak az implementációnál, így lényegében az AMD implementációjára vannak tervezve a monitorok, mert sokáig csak az AMD támogatta a VESA VRR-jét. És akkor innentől kezdve beszélhetünk a szabványról, ami amolyan tessék-lássék szabvány.

[ Szerkesztve ]


Peppo
(senior tag)

Nem jó, de nem is tragikus. Igazából magasabb árra számítottam.

(#10) Sinesol

"asztalinak túl nagy"

Már akinek. 40"-est használok, és még plusz 10-20"-ig semmi bajom nem lenne vele. Sosem cserélném már vissza kisebbre.

[ Szerkesztve ]


xuser
(tag)

ez a monitor akkor tudja a 4k@120hz@4:4:4-et?


b.
(nagyúr)
Blog

Ez a 3. monitor a családban amit most használok és Gsync kompatibilis. Mindegyik tökéletesen működik. Ennél a mostani Samsungnál bénáztam eleinte, mert azt gondoltam a freesync 2 nem jó hozzá,de mint kiderült a freesync 2 vel kell használni és akkor tökéletes.
Nem tudom milyen monitorokkal találkoztál eddig ami nem működött nálad vagy hogy használod ,a beállításokban van e valami eltolva esetleg, de most a fiamnál egy Acer KG251QFbmidpx van nálam egy Samsung C32 HG7 van és előtte volt 3 hétig egy MSI Optix.
Mindegyik tökéletes A Sync monitor.Ezek előtt egy Asus PG 278 monitorom volt, ami Hivatalos Gsync volt, dedikált hardverrel tehát van összehasonlítási alapom.
A teljes képernyős és ablakos mód probléma jelentkezik gsync monitoroknál is, Windows probléma volt ami ütközött a driverrel. De ez érintette a freesync kijelzőket is.

[ Szerkesztve ]


RoliHero
(csendes tag)

Miért hdmi2.0 és dp1.4 el szerelik amikor így nem lesz 60 Hz több 4K-n?


Balika911
(nagyúr)

DP-n miért ne lenne több?


snecy20
(veterán)
Blog

Volt összehasonlítási alapom. A Z321QU (G-Sync)-hez képest a többi freesync-es meg sem közelítette azokat az elvárásokat amiket támasztottam (Acer XZ321 / aoc cq32g1 / Aorus AD27QD)
Szóval aki kicsit igényesebb, vagy nagyobb elvárásokkal van annak csak óvatosan az nVidia+freesync felállással.


Sinesol
(addikt)

Nyilvan nincs 120hz meg Freesync egy fele ennyibe kerulo tvben, viszont nem is nagyon van rá azon a teruleten szukseg, se filmek, se konzol nem hasznalja ki. Monitorban lenne ertelme, csak ugye oda szerintem kicsit tul nagy, hogy komoly igeny legyen ra.

Reggie: Az asztalra oke hogy rafer, viszont nem optimalis a latoszog asztalinal ekkora meretben, fáraszto ha mogatni kell s fejed, hogy belasd.
Ha meg tavolabbra rakod, akkor meg nem latod az aprobb reszleteket.

[ Szerkesztve ]


dkess
(tag)

Ez majd az nVidia szerint majd a "G-SYNC Compatible" kategóriába fog kerülni (azaz "sima Freesync 2-es" monitor). Most még nincs benne, de a Acer XV273K -ból kiindulhatunk e tekintetben a listából - azaz itt is 4K mellé a hivatalos támogatott tartomány: 48-120Hz (és ez is csak 8 bpc mellett !!) lesz. nVidia link: [link] Egy DP 1.4 -es kábelen a max átvihető: 4K / 120 Hz / 8bpc (chroma subsampling nélkül, de ezt ne is akarjuk pl. még 10 bpc mellett sem) mellett. A 10 bpc -hez 4K -n már max. 98 Hz jár (egyébként jól látom, hogy a 10 bpc -vel "nem dicsekednek" a specifikációk között a hivatalos oldalon?) ...

Gsync esetén persze elméletileg kettő DP 1.4 kábelen menne a 4K / 144 Hz / 10 bpc / Gsync (HDR -el is), de ez "csak" Freesync 2 - illetve fizikailag csak egy DP 1.4 csatlakozó van.

Egyéb tekintetben sajnos méret tekintetében nincs igazából nagy választék a 4K és nagyobb, mint 60 Hz monitorok között (Freesync/Gsync). A 27" és 43" között nincs semmi (de van 65" -os is például). Én 28" FULLHD -t követően 28" 4K -n (60 Hz, Freesync -es, de nem használom) vagyok. Innen nem mennék már 27" -ra szívesen egy rahedli pénzért ... Jöhetne már valami a 32" kategóriába is a 4K/120 Hz(/Freesync vagy Gsync) kategóriában ...


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Az ASUS bemutatott egy olyan monitort az E3-on, ami átvisz egy DP1.4 kábelen is 4K-t 144 Hz-en limit nélkül, de ehhez DSC kell, ami meg csak Radeon RX 5700-ban van. A régebbi hardvereken nincs lehetőség erre, akkor sem, ha több ilyen monitor lesz.


dkess
(tag)

Szerkesztési idő lejárt, de az alábbi specifikáció sor alapján valószínűleg támogatja a 10 bpc -s megjelenítést (igaz nem 4K / 120 Hz / 'chroma subsampling nélkül'). RGB/4:4:4 mellett 4K/10 bpc -ben max 98 Hz lesz akkor valószínűleg ...

"Display Colors : 1.07 Billion"

Játékra javasolt továbbra is ezen monitornál a 4K / 120 Hz / 8bpc (chroma subsampling nélkül) / Freesync 2 beállítás ...


dkess
(tag)

Az RTX -ekben is benne van a DSC 1.2, ha jól tudom. Az a "limit nélkül" az biztos (mondjuk tftcentral -on szereplő hír szerint igen, de más portálokon nem részletezik ezt a hírt nagyon) ?

Értem ez alatt, hogy 4K/144 Hz -en RGB/4:4:4 -ben milyen max bpc -vel megy? Ez is DSC 1.2 avagy ebből van már újabb verzió is?

[ Szerkesztve ]


RoliHero
(csendes tag)

Értem most már :) Köszönöm a választ!


b.
(nagyúr)
Blog

Igen benne van a Turingban, nem csak az RTX ben a GTX ben is. 1650 is tudja.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Ja igen, azokban is benne van.

DSC 1.2 kell. Ez a követelmény csak. Viszont az ASUS összekötötte ezt a kijelzőt a FreeSync 2 HDR-rel, tehát azért van csak a Radeon RX 5700-hoz kötve a marketingjükben, mert semelyik másik hardver nem tud DSC 1.2-t, és emellett még olyan képet, amire a monitornak ne kellene még egy tone mapping fázis. FreeSync 2 HDR nélkül működik szerintem Turinggal is a DSC 1.2.

[ Szerkesztve ]


b.
(nagyúr)
Blog

FS2 a HDR rel működik nálam az RTX 2060 nal.

[ Szerkesztve ]


chris0000
(senior tag)

hi.
"Szoftveresen is rengeteg funkcióval tömték tele a monitort, lehetőségünk van a célkereszt vagy az képkockasebesség megjelenítésére, de az egyik sarokba kitehetünk egy időzítőt is...ez most komoly,ez még nem dögunalom" :U :F


dkess
(tag)

A monitorod (Samsung CHG7/C32HG7xQQ) a Samsung és az AMD szerint is "csak" Freesync -es és nem Freesync 2 HDR -es.

Mindazonáltal érdekes kérdést vetsz fel és net -en sincs túl sok információ arról. hogy akkor az nVidia kártyák csak "sima" Freesync módban képesek meghajtani a Freesync 2 HDR monitorokat is illetve várható-e változás e tekintetben? Apró megjegyzés - "sima" Freesync módban is mehet HDR. Freesync 2 HDR esetén azonban a monitornak kötelezően támogatnia kell a HDR -t - persze a HDR használata ez esetben sem kötelező a felhasználónak. Természetesen vannak más okosságok is - pont például az emlegetett késletetést is csükkentő tone mapping kezelés (ez kimarad monitor oldalon - ezzel "hűbb" és gyorsabb is lesz a folyamat).

Abu85

Köszönöm szépen a válaszodat. Egy dologra nem találtam még választ - Freesync 2 HDR esetén 4K mellett támogatott lesz a 120 Hz feletti frekvencia is? "Sima" Freesync esetében nem.

Az AMD oldalán igazából nem is látok 4K -s Freesync 2 HDR monitort egyáltalán. Még egy darab 5120x1440 felbontású Freesync 2 HDR monitor van csak (Samsung C49RG9x), ami aránylag közel van a 4K -hoz, de ez is csak 48-120 Hz tartományban működik ...

Mindössze az emlegetett júniusi Asus bejelentés van és a legtöbb oldalon ez a kérdés fel sem merül ...


Tetsuo
(tag)

:C :DD Hát ez az!


Tetsuo
(tag)

Ez az új, némi veszteséggel tömörített stream?


dkess
(tag)

2014 Áprilisában mutatkozott be - amennyiben ez "új" -nak számít, akkor igen az. A Vesa "visually lossless" -nek aposztrofálja az algoritmusát. Ez azt jelenti, hogy "matematikailag veszteséges" a tömörítési eljárás, de a saját jellemzésük szerint emberi szem által érzékelhető veszteség nem ér minket (ezt de sokszor hallottuk már) ...

Ilyenformán mondhatjuk, hogy pontos a Te megfogalmazásod is.

Hivatalosan: [link]

Amennyiben kicsit bővebben is érdekel: [link]

Úgy gondolom ez egyszerűen leírva ez is segíthet: [link] (bár ez HDMI 2.1 oldalról közelít, de maga az algoritmus oldaláról nézve ez mindegy)

[ Szerkesztve ]

üzenetek