Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Tyrel
(őstag)

Igazából nem lenne igazuk, az input lag ill. a latency felhős játékoknál szerintem mindig is gondot fog okozni (a fizika törvényeivel a Google sem tud versenyezni), de... minél tovább nézegetem a hardverpiacot, ill. az árak utóbbi években mutatott tendenciáit, hogy a középkategóriás processzorok, videokártyák, alaplapok, memóriák, minden egyre csak drágul... annál életképesebbnek tűnik a felhős játék.

Értsd. HC gamer szemszögből nincs igazuk, casual gamer szemszögből viszont nagyon is.

Szerk.:
Annak a kérdésköre viszont határozottan érdekelne hogy a mostani, több évtizedes alapokon nyugvó és több sebből vérző internet infrastruktúra hogy fogja azt viselni ha minden egyes háztartásban 4K videókat meg online játékokat streamelnek majd az emberek... :U

[ Szerkesztve ]


CocooN-z
(őstag)

+1, jól beszél


Ribi
(PH! nagyúr)

" Azóta sajnos nem sok dolog változott. A felhasználói oldalon még mindig a stabil internet-hozzáférés a kritikus tényező,..."
majd
"Szimplán megszűntek az ezt ellehetetlenítő tényezők az újabb és jobb virtualizációra képes hardverek és egyéb technológiák bevezetésével."
Most sincsenek magyarországi szerverek játékokhoz, de hirtelen ide telepítenek szerverparkokat? Kötve hiszem.

[ Szerkesztve ]


Angel1981
(PH! nagyúr)

"A felhős játék lassan olyan lesz, mint egy bumeráng: mindig eldobjuk, de mindig visszatér."

Ennyi.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Ez is olyan lesz, hogy mondjuk Japánban, Koreában, illetve Amerika és Nyugat- és Észak-Európa sűrűbben lakott környékein működhet, de káerópában aligha. De még az Egyesült Államokban sem mindenhol, hiszen a gyérebben lakott környékeken ott is sokszor a mobil-internet (ha ki van építve) vagy jobb híján a műholdas internet játszik - amin online bizony nem játszol.

Nyilván így is nagy tömegeknek lesz, lehet hamarosan opció a felhős játék, de mindenhol, mindenkinek ez nem lesz opció.

BTW azt a megállapítást, hogy mennyire drágulnak a videókártyák, procik, hardverek... Nem azért a húsz fillérért, de aki max. FHD felbontásban játszik, arra ez azért annyira nem igaz. Aki meg 4K-ban akar játszani, az a drága hardvert is megengedheti magának...


AusWolf
(őstag)
Blog

Itt, Angliában borzasztó lassú a net a kőkorszaki infrastruktúra miatt (a leggyorsabb, amit kínálnak olyan 30-50 Mbit/s letöltést tud, 15-17 az átlag). Bizonyos szolgáltatóknál a stabilitással is akadnak gondok, főleg csúcsidőben. Ez nem hiszem, hogy pár felhős játék miatt változni fog. Más kérdés, hogy ha lenne rendes net, én akkor sem akarnék felhőben játszani. A saját gépemben mindig is jobban megbíztam, mint a távoli szerverekben, amiket vagy javítanak, vagy nem, vagy épp meghackeltek, vagy nem, stb.


#82146048
(kvázi-tag)

Alkalmi játékosként nem tudok azok nevében beszélni, akik minden új játékot kipróbálnak, de ha egyszer komolyabban elterjed ez a streamelős dolog, akkor onnantól egyáltalán nem érdekelnek az új játékok.
Egyrészt még annyira sem lenne a tiéd a játék, mintha Steamen bérelnéd, másrészt abszolút netfüggő lenne, harmadrészt meg kell a francnak így :P
A középkategóriás gépben meg van egy nagyon jó dolog: ha nem teljesen az alján kezdted, akkor elég pár évente cserélni 1-1 alkatrészt. Kompromisszumokkal az FHD játék ma már nem probléma.

[ Szerkesztve ]


[CsuCsu]
(senior tag)

Nem igaz. Teljesen attol fugg, hol laksz. Ahol peldaul elerheto a Virgin, jo sebessegek szoktak lenni. Nalunk 300 Mbit-es optika fut Oxfordban, de legkisebb csomag is 50 Mbit.


leviske
(PH! nagyúr)

A felhős játéknak akkor volna értelme, ha a világ egyetlen pontjáról képesek kiszolgálni az összes előfizetőt. Szimplán azért, mert ebben az esetben van meg az esélye annak, hogy az előfizetői bázis ~harmada nem aktív.

Ha én minden országba, vagy legalább olyan sűrűséggel pakolok ilyen szervereket, hogy a késleltetés hálózati oldalról 10ms körül/alatt maradjon, onnantól a projekt megtérülési ideje igen rendesen eltávolodik a láthatárról. Az meg nem felhasználói élmény, ha 10 ügyfél kapcsolódik ~1 Vega 64 erejű GPU-ra, mert ilyen teljesítményű (GTX950 kb?) gépe azért a költekezésre hajlandóbb rétegnek már biztos van.

A továbbra is ez egy rétegigény, olyan embereknek akik mondjuk utazás során a szállodában vagy a telefonjukon is szeretnék tudni játszani azokat a játékokat, amiket így is lehet élvezni. Bár persze a Prohardveren tényleg olyan lesz ez a téma mint a bumeráng, míg az AMD-nek van benne érdekeltsége és olybá tűnik, szerkesztőségbeli változásokig minden esetben megváltoztathatatlan biztos jövőként is lesz tálalva minden elősöprődése során. :U


b.
(PH! nagyúr)
Blog

Pedig mi még internet téren eléggé jók vagyunk. Már mint ország szinten.


[CsuCsu]
(senior tag)

Mert a Netflix es a Spotify eseten is akkora problema a tulajdon hianya vagy az internetfuggoseg... Az emberek nem tulajdonolni akarjak a jatekot, hanem elvezni. Semmilyen akadalya a streamelesnek casual jatekosok szamara, ha utoleri a technologia.

[ Szerkesztve ]


Ribi
(PH! nagyúr)

Mi jók vagyunk, de jó esetben németeknél vannak a szerverek, rosszabb esetben franciáknál. Mégrosszab esetben amcsiban. Bármilyen helyi neted is van, durván lassul a távolsággal a szerver elérés és lag.

[ Szerkesztve ]


AusWolf
(őstag)
Blog

És azt a sebességet tartja is? Úgy hallottam, hogy akinek fiber optic csomagot ígérnek, annak is csak a háztól a legelső elosztóig fut optikán, onnantól ősrégi kábelekkel megy tovább, vagyis csak adtak egy pofont a sz**nak.

Amúgy nálunk, Staffordshire-ben nem igazán van kiépítve a Virgin, úgyhogy nem is lep meg, hogy nem ismerem a kínálatukat. :( Itt csak Sky, BT és Vodafone van, de egyik rosszabb, mint a másik.


#82146048
(kvázi-tag)

Pedig leírtam, hogy nekem miért akadály. A film és a zene kicsit más. És igen, filmet nézni is ott és akkor és úgy tudok, ahogy akarok, nem kell app, nem kell net. A játéknál meg nincs semekkora lag. Ettől függetlenül az említett területeken nem zavar a streamelés, ha nem konkrét filmért fizettem, hanem szolgáltatásért. A játékokat viszont megveszem, azokkal nem vagyok elnéző.

[ Szerkesztve ]


bunfi
(őstag)
Blog

A dolgok bérlésének megvannak a maga előnyei és hátrányai. A hátrányait valahogy nem szeretik asszimilálni ezek az emberek. De majd az olyan húzások, mint a Disney teljes kínálatának eltűnése Netflixről remélem majd ráébreszti őket arra, hogy mi az előnye a szerzői jogvédett tartalom saját adathordozón való tulajdonlásának vagy a játékok internetfüggetlen futtathatóságának.


Tyrel
(őstag)

Ezt nem is vitattam, nekem is 1000/200 csomagom van... arra próbáltam kilyukadni, hogy jelenleg egy átlag háztartás internet forgalma facebookból, youtube videókból, extrább esetekben helyi gépen futtatott online játékból és némi torrentből áll... A kínált sávszélesség java az idő 95%-ban kihasználatlan.

Ezzel szemben ha néhány év leforgása alatt átáll a világ arra, hogy mindenki Netflixről streameli a 4K HDR videókat a nappalijában, miközben a gyerek szintén video-streamet használva egy felhőszolgáltató GPU-ján játszik, és ez állandó jelleggel megy minden este, egyszerre minden legalább átlag polgári vagyont elérő háztartásban, azt szerintem maguk az internet szolgáltatók eszközei ill. a gerincháló sem fogja bírni.

Értem én hogy nagyon durván sok gigabit meg nagyon nagyon sok üvegszál futkos ott náluk a szélrózsa minden irányába, de sok lúd disznót győz...

[ Szerkesztve ]


[CsuCsu]
(senior tag)

Igen, hozza nagyjabol a sebesseget. Speedtest 290-et mer. Amugy pont forditva van a kabelezes, mint ahogy mondod. Az elosztoig optika megy, es a hazba sima kabel. Semmi pofon nincs itt, a sebesseget hozza, a tobbit meg leszarom.

A Sky/BT/Vodafone azert ratyi mert ok az Openreach halozatat hasznaljak, mig a Virgin-nek sajat halozata van. Tobbek kozott ezert kisebb a lefedettsege.

[ Szerkesztve ]


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Évek óta várunk arra, hogy mindenki otthon Netflixeljen. Azóta sem valósult meg az Egyesült Államokon kívül, és azon belül is vannak elgondolkodtató esetek (már említették: Disney kivonulás).

Én örülnék a legjobban, ha eljutnák az általad felvázolt jövőképhez, de szerintem olyan messze vagyunk ettől, mint Makó Jeruzsálemtől.


Tyrel
(őstag)

Hát a valóságtól függetlenül a Google, Amazon és a többi felhőszolgáltató jövőképe határozottan ez...

Maga a Netflix egyébként nem a technikai adottságai miatt nem terjedt el, hanem mert kizárólag angol nyelvű tartalmakat kínálnak, és nemhogy a szinkronizálásra de még a feliratozásra sem veszik a fáradtságot. Nem tudom mégis mire számítottak így, abszolút életképtelen az EU üzleti modelljük...


b.
(PH! nagyúr)
Blog

Igen, de azért játszható. jelenleg a Sony PS now -val játszok, az se innen hostingol, de viszonylag játszható :)
casualra szerintem jó lesz az, ahogy írták is feljebb már.


[CsuCsu]
(senior tag)

El vagy tevedve Netflix-szel kapcsolatban. Angol nyelvvel Europa nagy resze nem all hadilabon. Sot, sok orszagban a teveadast sem szinkronizaljak, es igeny sincsen ra. Tok jol elvan a Netflix az EU nagy reszen, az kicsiny hazank sajatossaga, hogy mindenki szinkront akar es nem beszelnek angolul.


bunfi
(őstag)
Blog

Ezt örülnék, ha valamivel alá is támasztanád, mert a beszél és az anyanyelvi szinten beszél az kevéssé egyenértékű...


Taranti
(senior tag)
Blog

Szerinted, ha ez tényleg elterjed, hogyan fognak kinézni az erre alkalmas internet előfizetések árai? ;]


#20691712
(fanatikus tag)

"Electronic Arts szerint a felhős játéké a jövő."
Az electronyik arc nelkuli game ipare a jovo..

" Lehet, hogy igazuk van?"
Nincs.
Ez csak ph cikk szerzoknek alcazott, csecsemo martian desszant egyseg szerint lehet mukodo dolog. (azaz ujszulott es nem foldlako)
Boccs, de ez naivitas raadasul. Az otlet meg rossz is. Mind technikailag, mind infrastruktura, mind felhasznaloi szempontbol.
A hackerekrol nem is beszelve akiket innen csokoltatnek, mert nelkuluk mar minden szarunk valami buzi ceg tarhelyen ucsorogne es csak az eleresukhoz lenne valami ajfon arban kinalt eszkozunk.
Kossz en ebbol a verkapitalista fasiszta f@szsagbol nem kernek.


.mf
(PH! kedvence)

"Ezt Chris Evenden, a vállalat befektetői kapcsolatokért felelős alelnöke vázolta, aki szerint a technológia adott, ugyanis bemutattak már Battlefield játékra épülő demonstrációt egy meg nem nevezett internetes vállalatnak, és állítása szerint a streamelt élmény nem volt megkülönböztethető a helyben futótól." *

* Apróbetűs: amennyiben a streamelt verziónál a szerver a szomszéd szobában van...

Ezek továbbra is azt képzelik, hogy megb...hatják a fizikát, de a fizika fogja megb...ni őket. :U


#20691712
(fanatikus tag)

Persze hogyne.
A fiatalok 60% beszel angolul az idosebbeknek meg ha 20%-a (most ez hasrautes de kb. ez az eu atlag).
Es ott vannak a franciak akik nem hajlandok angolul beszelni.
Szerintem ha ott probalkoznal angol netflixet eladni a masodik nekifutasra vernenek csak agyon..


lezso6
(VARÁZSLÓ)
Blog

Az emberek többségének biztos jó lesz a felhő. De a PC Master Race sose fogja használni, legfeljebb akkor, ha a szerverfarm annyira közel van, hogy elhanyagolható lesz a késleltetés.


[CsuCsu]
(senior tag)

Nem kell ehhez anyanyelvi szinten beszelni, messze sem. Megerteni az idegen nyelvet sokkal konnyebb, mint beszelni aktivan. Sok embert ismerek akik egy budos szot nem tudnak kinyogni, de feliratos angol felirattal siman elvannak.


AusWolf
(őstag)
Blog

Finnországban, Észtországban, és a skandináv államokban nincs szinkron, csak felirat. Emiatt, és a közoktatás magas színvonala miatt mindenki beszél angolul. Még a hajléktalan is. Én éltem ott, és tapasztaltam. ;) Anyanyelvi szint amúgy nem kell filmnézéshez, egy közepes társalgásival már el lehet lenni. Állítólag Romániában sem túl elterjedt dolog a szinkron, de ezt saját tapasztalat híján nem tudom megerősíteni, vagy cáfolni.

(#17) [CsuCsu]: Akkor már csak várnom kell, hogy ide is betörjön a Virgin. :P


kvarc
(tag)

Én már annak örülnék ha az otthoni gépem futtatná a játékot és laptopon látnám neten keresztül. De nem találtam rá megoldást.


bunfi
(őstag)
Blog

Igen. Csak a szólásmondások, kulturális utalások ne legyenek sűrűn benne. Meg akcentus. De gondolom annyira rettenetesen nehéz idegen nyelvű feliratokat készíteni :D

(#26) bulletstorm
Nagyjából.

(#30) kvarc
Egy ilyenért én akár fizetnék is.

[ Szerkesztve ]


[CsuCsu]
(senior tag)

Kulturalis utalasokat magyarul sem fogod megerteni, a diskurzusok 99%-a pedig nem szolasmondasokbol all. Senki nem allitja, hogy minden egyes szot erteni kell egyebkent. Eleg, ha a tulnyomo resze tiszta.

[ Szerkesztve ]


AusWolf
(őstag)
Blog

Sőt, ha csak annyit értesz, hogy miről van szó (amihez nagyban hozzájárul a képi tartalom is), azzal már élvezhető a film. :) Én néztem már filmet svédül, és élveztem, pedig a svéd tudásom messze nincs olyan szinten, hogy kötetlenül beszélgetni tudjak.

Arról nem is beszélve, hogy ha az embernek nincs választása, hogy szinkronnal nézze a filmet, akkor nyel egy nagyot, és megnézi eredeti nyelven. Csak a magyar (közép-európai?) ember csinál ebből ekkora gondot, mert hozzá van szokva.

[ Szerkesztve ]


Shing
(őstag)

Már megint egy csoda-AMD fícsör, amire senki nem kíváncsi még vagy 10 évig. :DDD Szerintem nem kell erőltetni ezt a jósolgatást, ez még nagyon távol van ha egyáltalán lesz belőle valami.


bunfi
(őstag)
Blog

Igen, örülök, hogy a nagyjából 3000 forintért a túlnyomó része tiszta lehet. Nem a nyelvtudás és a műveltség ellen vagyok, nem is azt mondom, hogy nem tudok megnézni egy filmet angolul. De azt lássuk be, hogy egy feliratot rohadtul elvárhatok, ha fizetek nekik.

(#34) Shing
Ez egy nagyon fontos fejlesztés a virtualizációban, örülök, hogy a hozzá nem értéseddel próbálod elbagatelizálni.

[ Szerkesztve ]


Polllen
(PH! nagyúr)
Blog

A Disney a saját pecsenyéjét sütögeti, ez nem nagy dolog. Sokkal elgondolkodtatóbb, hogy az internet szolgáltatók mennyire meg akarják fejni a netflix-t. Ha játék stream lesz, azokra is rá fognak szállni, hiszen a beígért csomagot a user ki is fogja használni.

[ Szerkesztve ]


[CsuCsu]
(senior tag)

Idosebbek ott sem neznek online tartalmakat, ahol angol az anyanyelv.

Tehat mondhatjuk azt, hogy a celpiac (fiatalok es kozepkoruak) 60%-a, tehat tobb mint a fele, beszeli a szukseges nyelvet. Erre miert is eletkeptelenseg uzletet alapozni?

A franciak pedig nem olyan egyszeruek, ahogyan leirod. Beszelni nem beszelik az angolt, ha tehetik. Viszont a tartalmat kifejezetten igyekeznek eredeti nyelven fogyasztani.


Felhőtakaró
(tag)

LOLL :C az van amit a diktátorok erőltetnek, miért nem kérdezik meg azokat akiknek szánják? A " LAN "lehetőséget hoznák már inkább vissza a méregdrága szoftverekbe, amik méregdrága hardvereken futnak. Amúgy miért nem ecsetelik hogy ebböl a felhőböl mi haszna származik a hétköznapi embernek :F :K :W :O ?


[CsuCsu]
(senior tag)

Szerintem meg nem varhatsz el semmit egy termektol, ami azt hozza, amit hirdet. A Netflix nem reklamozza, hogy mindene elerheto lenne magyar felirattal, vagy akar csak a filmek tobbsege. Tudod jol, hogy mit kapsz a 3000 forintodert.


kisbalázs
(tag)

Én Hollandiában élek és itt a legmagasabb az angolul beszélők aránya eu-s felmérés. De itt is feliratozzák a filmet. Egyébként én a szinkron mellett vagyok. Mert szerintem védeni kell a nyelvet már a hollandok minden második szava is angol. Egyébként a mai filmeknek valóban nem kell csak basic angol. A halálos iramban meg a hasonló gagyiságok alá ragtimeot is tehetnének az se rontaná az élményt


SchumiBácsi
(őstag)

Már megint ez a felhős baromság. Pista bácsi meg az autópálya építésnél elvágja az egyik gerinc optikát, és akkor a fél ország nem játszik? :D

Jönni fog az interneten csúcsidőben max grafika 2K 160fps-el? 5év múlva ugyanez a sebesség 4K verzióban?


[CsuCsu]
(senior tag)

Szerintem ezt a szolgaltatast nem a 4K120fps huszaroknak szanjak, hanem alkalmi jatekosoknak. Senki egy szoval sem kozolte, hogy emiatt megszunne a hagyomanyos modell.

Egyebkent most sem jatszik mar a fel orszag, ha nincsen internet. Multi kotelezove teszi, es a legtobb uj SP jateknal is kotelezo, annak ellenere, hogy nem felhos. Ennek ellenere nem latom a tomeges felhaborodast. Amugy tudomasom szerint nem szokott leallni az internet huzamosabb idore, ha meg igen, a jatek az emberek utolso problemaja.

[ Szerkesztve ]


djculture
(PH! félisten)
Blog

Az évek folyamán 3 ilyen felhős játékokkal foglalkozó cég szolgáltatását próbáltam ki. Kettő kb ingyen volt mert osztogattak promócióként játékot oda az egyiknél viszont vettem 3 játékot is. Ma egyik se működik 3 játékomat újra meg vehettem a steam-en. Szóval aki ilyen szarokat emleget az egy gátlástalan here. Szolgáltatásért is fizess külön meg a játékért is. Ez a legjobb biznisz, igazi lopás.

[ Szerkesztve ]


[CsuCsu]
(senior tag)

Ezt szar uzleti modellnek hivjak. Ettol miert is lesz szar a koncepcio maga? Pont az altalad leirtak elkerulese vegett kell szimplan elofizetesesnek lennie, mint a Netflix vagy HBO GO.

Peldaul ott az Origin Access, tok jol mukodik, szeretik az emberek. Lehetne felhos is, a kulonbseg csak a kesleltetes lenne.

[ Szerkesztve ]


bunfi
(őstag)
Blog

Lehetne felhos is, a kulonbseg csak a kesleltetes lenne.

Az attól függ, hogy milyen a bitráta, a kódolás de így is csak a szinte észrevehetetlen szintig lehet eljutni, mert amit a saját pc-den futtatva látsz az kvázi uncompressed-allkeyframe. A késleltetés pedig egy elég súlyos probléma.

[ Szerkesztve ]


GodGamer5
(őstag)

Soha az életben nem fogja felváltani a rendes otthoni hardvereket a felhős játék. Lassú szar lesz mindig, plusz Magyarországra még a tetves Ps Now sem jutott el, ami vicc kategória, mert már mióta ígérik...

[ Szerkesztve ]


[CsuCsu]
(senior tag)

Persze, vannak egyeb apro kulonbsegek, de ezek elobb utobb elhanyagolhatova valnak a technologia javulasaval, a kesleltetest is beleertve. De ez nem valtoztat azon, hogy a korrekt uzleti modell ugyanaz, mint az Origin Access, amivel semmi problema nincsen.


Kotomicuki
(senior tag)

Tehát, terelni óhajtják tovább a játékosokat egy újabb lehúzási szintre, ahol megint egy plusz elemért kell majd teljesen fölöslegesen fizetnie, miközben garantáltan nem fog már uo szintet megütni az élményindexe a "játékoknak", mint azelőtt!
..és van aki ennek örülni tud?! :U


ttt
(fanatikus tag)

Izé, olyan acessek, amiknél régió kiosztás van? És, ha betelt a kapacitás kiírják, hogy mára ennyi, majd gyere holnap vagy azután? Nice khmm. :C

Ezt a laggot még jó ideig "élvezni" fogjuk; néhány nagyívű elképzelés még egyelőre az alapvető dolgokat sem tudja megoldani. Olyasmire gondolok, hogy élelem, víz, no meg a vilábéke :DD ----Hogy trollkodjak is egy picit ;]


troviko
(senior tag)

Nem érdekelnek az online játékok. Mástól függ, hogy tudok-e játszani. Van-e net kapcsolat, van-e szerver, hogy dönt a kiadó, meddig elérhető a játék. Idővel meg is változtathatják, ha kiadnak valami nekem tetszőt, aztán fél év múlva kitalálják, hogy nem pollkorrekt, átírják.
Erre nem vagyok kíváncsi. Az utolsó játék, amit online játszottam, a Halo 1 volt, 2007-ben. Azóta semmi. Amiből nincs offline verzió, az számomra nem létezik.

Persze lehet egy nap minden online lesz, akkor valszeg nem fogok játszani. Ennyi.

Szerk: Jah, igen, anyagiak. Egy offline játék 3-20 ezer forint között van (plusz DLC-k, már ha éppen kell, és úgy adódik) online ezeknek a sokszorosát is le lehet húzni az emberről. 60-80-100 rugó per év, nem ritka, még kis hazánkban sem. Erre sem vagyok kíváncsi.

[ Szerkesztve ]

üzenetek