Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Interceptor
(PH! addikt)

Igazad lehet, én 65-öst nézem, kb 2,1-2,4 méterről ágyról(attól függ mennyi párnát rakok magam mögé), bár nekem ez most így kiváló :)

[ Szerkesztve ]


Interceptor
(PH! addikt)

Kontraszt arány, fekete szint, homogenitás, fényerő, szélesebb színskála, input lag, stb és ezt valós tapasztalat alapján mondom(qled), nem a marketing szövegek alapján. Azt írom csak le amit látok vagy érzékelek tapasztalok alapján, a számok most kivételesen hidegen hagynak :) Folyamatosan egyre jobbak az lcd-k is. Az oled vs lcd vitába nem mennék bele, a többség csak a levegőbe pof*zik nulla valós tapasztalat alapján, meg próbálja győzködni a népet mit vegyen. Mindenkinek a saját igényei és használati szokásai alapján kell döntenie. Mindenben így van az életben, a legprofibb helyeken is egymásnak ellentmondóan eltérhetnek a vélemények aztán ez alapján döntsd el kinek van igaza. Senkinek :DD

[ Szerkesztve ]


Celtis
(PH! addikt)

Tök jó, hogy ez a véleményed vagy tapasztalatod, de azért jó lenne alátámasztani. Nekem pl. nincsenek ilyen tapasztalataim. Az elérhető teszt leírások alapján a feketeszint és kontraszt nem nőtt jelentősen, a kvantum dot 6 éves, a fényerő tényleg nőtt, de ezt én is írtam. Áttörés nem volt, mondjukaz oledben sem, hacsak az árcsökkenést nem tekintjük annak.


Interceptor
(PH! addikt)

Nem tudom mit értesz alátámasztás alatt, ezt élőben kellene látni. Amúgy engem a legkevésbé sem érdekel ki mit hisz el, csak segíteni próbálok ezekkel az infókkal. Azt írtam feljebb, hogy sima samsung lcd-khez tudom hasonlítani vagy más márka néhány éves lcd tv-ihez mert ebben van csak tapasztalat. Mindig ledöbbent mikor fekete hátteret látok, hogy mennyire mély a fekete ezen az lcd tv-n. Egyik játék betöltésénél szoktam még sűrűbben látni a fekete hátteret, emellett a homogenitás is elképesztően jó, igazából azt mondhatom, hogy tökéletes :D

[ Szerkesztve ]


fairi
(őstag)

Ki mit érez feketének nem abszolút.
Fénymérő kellene ehhez.
VA Qledek feketéje kb 0,04 nit körül van (dimmingnél lokálisan ennél alacsonyabb is lehet). Ez sok ember már feketének látja, de sokan sötét szürkének. Kb attól függ mihez szoktál (pl volt egy jó plazmád vagy oledes telefon).ha korában rosszabb TV-d volt akkor még 0,04 nit is fekete lesz.


Celtis
(PH! addikt)

Ezt az értéket általában 120 nitre kalibrált fényerőnél tudják a TV-k. Amikor a HDR miatt odab@sz a háttérvilágítás, jól láthatóan elköszön a fekete. Ez logikus is, és magam is tapasztaltam amíg volt Qled Samsung TV-m.

[ Szerkesztve ]


fairi
(őstag)

Local dimmingtől is sok függ, samsung algoritmusa nem olyan rossz.
tartalomtól függően tudja tartani 50000:1 kontraszt (0,03 nit is mehet HDR-ben egész kijelzőre nézve, nem két szomszédos zónában)
nem a q6 hanem inkább a q9 ez.


Interceptor
(PH! addikt)

Most direkt teszteltem sötét szobában egy pure black you tube videóval. Ha teljes képernyőre rakom olyan a fekete mintha ki lenne kapcsolva a tv ennél feketébbet szabad szemmel nem tudsz érzékelni. Viszont ha bejön a youtube video sáv lényegesen világosabb lesz és nem korom sötét(talán fald lcd-nél lehet kevesebbet változna), ellenben felkapcsolt villany mellett ezt is krom feketének látni. A homogenitas viszont minden esetben perfekt.


fairi
(őstag)

Az egész a zónáktól függ.
legolcsóbbnál 8-12 sávban dimmingel,pl a q6, ezek Edge LED-ek.
Jobbak már FALD, ott már 40-50 zóna is lehet,pl Q8, sony xe/f/g90
Legjobbakban 500 zónában változik, itt esetek 90% nem lesz baj a feketével, igaz az árban már OLED-et értük el.


Ijk
(PH! nagyúr)

Jó lesz az 1:10.000-nek os max local dimminggel. Persze 1:5000-es natív is elég, itt már más problémák vannak lcd-nel, felhősodes, szélek felé változó kontraszt, szinek.


fairi
(őstag)

Samsungnál erős a dimming, a q9fn könnyedén tudja a 20000:1-hez és ez SDR (egy sakktáblás mezőn). Bizonyos módba akár 5 secig 3300 nitet is ad pontszerűen,és akár zónákat is kikapcsol részlet vesztés árán az algoritmus.
On/off contrastja mérések alapján 250,000:1.


Balika911
(PH! nagyúr)

"Ha teljes képernyőre rakom olyan a fekete mintha ki lenne kapcsolva a tv ennél feketébbet szabad szemmel nem tudsz érzékelni. Viszont ha bejön a youtube video sáv lényegesen világosabb lesz és nem korom sötét(talán fald lcd-nél lehet kevesebbet változna)"

No, ehhez hasonló volt az egyik fő ok, amiért monitornak se tartottam meg a KS8000-et, hanem inkább eladtam. Film közbeni vágásoknál, stáblistánál, játékok átvezető videóinál (ahol a jelenetek közt teljesen fekete képkocka jelenik meg) emiatt gyakorlatilag villódzott a kép. Valaki meg is kérdezte az egyik film végén, hogy mi a fene van a tévével, mert ez gáz. Érdekes, hogy fényes (kalibrálttól messze eső) beállításokon nem csinálta, vagy csak ritkábban.

A KS8000-nél semmiféle zóna vagy sáv nem látszott, a teljes képernyő lett fekete, majd szürkés. Nagyon gáz volt. Az újabb edge LED-esek remélhetőleg átgondoltabban működnek már.

[ Szerkesztve ]


Celtis
(PH! addikt)

Nekem KS7000 volt. A "local" dimming néhány függőleges sávot jelentett. Sötét háttérben egy világos felület estén egy oszlop világított, teljesen tönkretéve az (egyébként nem rossz) egyenletességű sötét hátteret. Szerencsére azon a TV-n még teljesen ki lehetett kapcsolni ezt a béna funkciót. Úgy tudom a tavalyi modelleken már nem. Végül azért ment a TV, mert nem volt képes TV adás folyamatos, akadásmentes megjelenítésére. OK, ez még 2016-os modell volt. Egészen biztos vagyok benne, hogy azóta borzasztó sokat fejlődtek...

[ Szerkesztve ]


Interceptor
(PH! addikt)

Tudom, értem alapjaiban a bevilágítási technikák közötti különbséget, nyilván ebben a tekintetben az oled-el semmi sem veszi fel a versenyt mivel ott pixelenként tudják ezt szabályozni. Azt tippeltem én is, ahogy írtam fentebb egy fald lcd-nél már jobb lehet az eredmény sötét szobában, de nekem jelenleg ez nem jelent akkora problémát :)

(#92) Balika911 : Nem tudom, én ezt a villódzós jelenséget nem tapasztaltam, igaz full sötét szobában ritkán nézek filmet.

[ Szerkesztve ]


lowphas
(lelkes újonc)

Én szoktam. Ez ilyen. Ha nincs tartalom, nincs backlight. Szerintem logikus is, így kellene működnie. Olednél is a tiszta fekete kép=ki van kapcsolva a panel. Szokatlan? Lehet, elsőre nekem is furcsa volt, mármint az a része, hogy jé, próbál működni a dolog, vagy valami.
Hopp rossz helyre ment a reply, mindegy. Kiderül hova szántam. Bocsánat.

[ Szerkesztve ]


fairi
(őstag)

filmet (BD minőségnél) sötét szobában nézünk.ha világítás mellett, persze nem látsz bajt a feketénél, mivel környezeti fény elvakít.


kenwood3
(őstag)
Blog

Samsung reklam folyik a csapbol is, marketingbol jeles az tuti, igy ha azt nezzuk, az lg sokkal jobban all , ha marketing nelkul is igy teljesitenek. Mi lenne ha ok is mindenhonnan folynanak mint a samu?! Szerintem egyertelmu :)

[ Szerkesztve ]


Interceptor
(PH! addikt)

Az ilyen kijelentéseket nem tudom elfogadni sorry, mindenki úgy nézi a filmet otthon ahogy neki tetszik. Egy dologra kell szerintem figyelni, hogy lámpa ne látszódjon a képernyőn mert az tényleg zavaró tud lenni. Nem mindenki szeret sötétben gubbasztani és alapvetően nem is látom értelmét. Moziban érthető mivel vetítik a képet fényben nem látszódna semmi, de egy tv-n ami nagy fényerőt tud ez nem jelent komoly problémát, főleg egy mai lcd-nél nem. Szóval ez a fajta kompromisszum nálam belefér, a másik nem igazán.

(#97) kenwood3: Ennyire bugyuta hozzászólást ritkán olvasni. Ezeket komolyan is gondolod, vagy csak trolling? Nem tudom eldönteni :N

[ Szerkesztve ]


fairi
(őstag)

Mozikba nem véletlenül kapcsolják le a világítást. környezeti fény szépen tükröződik kijelzőn, plusz színek érzékelését is megzavarja. legtöbb izzó 2800K-es, kijelző 6500K-9000K közt van beállítva.
Van egy jó TV-d, van egy jó minőségű anyagod,és ezt szép lámpa fénnyel jól lerontod.

Tv nagy fényerő módban mind színt, mind kontrasztot is veszíthet. TV-knek meg van az optimális fényessége ahol a legkjobbat adja,és ez nem a magas fényerő mód szokott lenni.

Persze ha sima Tv adást nézel, vagy valami netes tömörített videót akkor teljesen mindegy


lowphas
(lelkes újonc)

Külföldön azért bőven van oled reklám is. Plusz külföldi (angol nyelvű) YouTube csatornákon és review oldalakon is erősen promótált az oled, amivel a prosumer vásárlókat célozzák meg. (==aki ezeket nézi, sokkal nagyobb eséllyel vásárol is drága tech terméket, mint az átlag user). Itthon pedig szerintem nincs meg az a vásárlói mennyiség, akik miatt megérné még pluszt forgatni a marketingbe. (==magyar prosumer úgy is követi a külföldi tartalmakat is, ahol már jelen vannak)


lowphas
(lelkes újonc)

Nagyon off: Színt csak az oled. Kontrasztot csak a qled. /igazán magas abl tartalmaknál az oled "kontraszt" is esik, pl full fényerőn mutatott színek között, tehát nem a feketéhez képest/

Egyébként meglepően jó anti reflective coating van a qled és oled tvken is. Van egy akkus kézi ledlámpám. A sima olcsóbb led tvmről mintha tükör lenne, viszont az oleden és a qledemen próbálva is már szinte hihetetlen, mennyire keveset ver vissza. Nyilván, attól még igaz marad, amit írtál.


Interceptor
(PH! addikt)

"Mozikba nem véletlenül kapcsolják le a világítást." Mintha én is ezt írtam volna.

Gyere és nézd meg mit mennyire ront le, erre mást nem tudok mondani :) Gyakorlatban kell látni adott képernyőtípust, beállítást nem az elméletbe kapaszkodni. Nem azt mondtam, hogy reflektor világításban nézem a tv-t. Viszonylag gyenge fényben, de nem is teljes sötétben. Próbáltam én többféleképpen és nincs óriási veszteség.

"Tv nagy fényerő módban mind színt, mind kontrasztot is veszíthet. TV-knek meg van az optimális fényessége ahol a legkjobbat adja,és ez nem a magas fényerő mód szokott lenni." Szerintem ez már csak kukacoskodás, hogy 10-es háttér világítást tolsz vagy 25-öt az 50-ből és mi mennyit veszít. Amúgy meg nem igaz, mert hdr-nél pl 50-es háttérvilágítást állít be alapból itt adja a legjobb kontrasztot és színt erre vannak optimalizálva, szóval itt meg is dőlt az elméleted.

"Persze ha sima Tv adást nézel, vagy valami netes tömörített videót akkor teljesen mindegy" Dehogy mindegy ugyanúgy fennállhat a jelenség.

[ Szerkesztve ]


Zoló1981
(tag)

Mindenhol azt olvasom, HDR-hez viszont kell a nagy fényerő, kb. 1000 nit ajánlott, ami fogalmam sincs hány cd, pedig a specifikációknál viszont cd-ban adják meg az értéket.
Szóval van az a tartalom, amihez nagy fényerő szükséges.
Ezek szerint HDR tartalmat nappal ajánlott nézni? Vagy Áruházban?

[ Szerkesztve ]


Interceptor
(PH! addikt)

Sötétben konkrétan kinyirja szemed hosszútávon


ZnVjaw0K
(tag)

1 cd/m² = 1 nit

(#104) Interceptor :
Nekem kb 50nit a kényelmes. 300nit fölött már nem szívesen nézek végig egy másfél-két órás filmet, mert bántja a szemem. Más meg kevesli az 1000-et is:D Különbözőek vagyunk.


Balika911
(PH! nagyúr)

A csúcsfények miatt kell hozzá a nagy fényerő. Átlagban nem feltétlenül világosabb a HDR az SDR-nél.


Zoló1981
(tag)

Este mindig módot váltok vagy bekapcsolom az energiatakarékosat, de én nappal, világos nappaliban is nézek tévét.

[ Szerkesztve ]


kenwood3
(őstag)
Blog

En szinten, viszont ha megfelelo videoanyagot nezek full hd, 4k foleg hdr , akkor ott nincs kompromisszumm nalam :)

[ Szerkesztve ]


fairi
(őstag)

Maga a film nagyrészt ugyanúgy 100-300 nit közt változik,és bizonyos részek vagy jelenetek ahol a TV felnyomhatja az értéket közel 1000 nitre. Pl mikor a kamera a napba néz a világítás azonnal maxra emelkedik, de máskor marad 100 nit. körül

Persze ha felkapcsolod a szobádba a lámpát akkor a készítők által vágyott effekt is gyengébb lesz.
Átlag film esetek kb esetek pár %-ában lesz használva a max fényerősség.


fairi
(őstag)

"Gyakorlatban kell látni adott képernyőtípust, beállítást nem az elméletbe kapaszkodni."
nekem volt plazmám és van most igazi HDR TV-m.
HDR működjön nem árt lekapcsolni a lámpát. Az elmélet nem alaptalan.

" Szerintem ez már csak kukacoskodás, hogy 10-es háttér világítást tolsz vagy 25-öt az 50-ből és mi mennyit veszít. "

Bármi környezeti fény tükröződhet a kijelzőn. lakosomban ha sötét a jelenet és van lámpa akkor látom magam. és ez sok helyen lehet probléma.

Ez SDR filmnél így működik, de HDR-nél a háttér világítást maga a film meta fájlja szabályozza. HDR filmek jó része egy moziszobára van kalibrálva. Sokszor meglepően sötétek. Persze ha robbanás van, vagy napfényes part akkor azonnal felnyomja a fényerőt.

"Dehogy mindegy ugyanúgy fennállhat a jelenség."
azért mindegy, mert a filmek gyenge és tömörítettek. Részletek már rég elvesztek, nem minőségre hanem kis méretre optimalizáltak.
A rossz mindig rossz marad. 1080i csatornáktól is hányingert kapok. SD adásokról ne is beszéljünk,tömörítési hibák és interpoláció harca.


fairi
(őstag)

Nem keverted össze a dolgokat???
Kontraszt az OLED és a színtérfogatban a qled.

ABL miatt a kontraszt nem esik.Mivel a fekete 0 nit. Így bármit osztasz 0-val mindig végtelent kapsz. Najó 0-val osztás nem értelmezhető sok esetben matematikailag, de általában végtelen kontrasztnak írja a marketing. Kontraszt a max fényerő/ fekete fényerejének kapcsolata. 600/0 vagy 150/0, az arány az "végtelen".

Addig a színtérfogat kimondottan rossz az OLED-nek (pontosabban az LG WOLED-nek), magas fényerőn a színek romlanak.

Tükröződés kezelésén minden évben javítanak, de nem 0%.


Partz
(senior tag)

Én is sok esetben tök sötétben nézek hdr filmeket oled-en. Azt viszont nem árt tudni, mikor otthonra sdr/hdr-ben folyik a stúdió munka, 6500K színhős fehér háttérfényt használnak, a referencia kijelzők mögött.
Direkt nem teljesen vaksötétre optimalizálják ezeket a filmeket, nem úgy mint a mozis tartalmakat, de nem is egy agyonvilágított nappalira. Valahol a kettő között.


Partz
(senior tag)

Attól függ honnan közelítjük meg a színtérfogatot. SDR tartalmak esetén, az oled tv-k nem használják a fehér sub-pixelt tehát ott az referencia, HDR tartalmak fényesebb jeleneteinél aktiválódik csak.
Qled esetén viszont a háttér világítás miatt, a sötét tartalmaknál nem tökéletes a színtérfogat. Sony készített erről egy grafikát anno.

Ha szigorúan csak a színtérfogatot vizsgáljuk.

SDR esetén: OLED > QLED

HDR sötét jelenet: OLED > QLED
HDR világos tartalom: OLED < QLED (Erre jön még az oled ABL limitációja, ezért szokott jobb lenni összességében a qled.)

*Bár hozzá tartozik a HDR gradelés eddig a Sony BVM-X300 oled monitorán zajlott. Aminek az ABL képessége nagyjából azonos a piacon kapható w-oled tv-kével. Nem véletlen használnak kliens referencia készüléknek oled tv-ket.

[ Szerkesztve ]


lowphas
(lelkes újonc)

Így van, a fekete az mindig 0, ez változatlan, ezzel egyetértek, és a fekete-fehér közötti kontraszt nagyon nagy/végtelen az olednél. Klasszikus értelemben ezt jelenti a kontraszt, mint paraméter.

Viszont egy 100% fényerő melletti vörös és pl narancs közötti kontraszt (azaz különbség) az rgbw miatt kisebb, mint egy qlednél. Pl meséknél/rajzfilmeknél/animációs akármiknél lehet érdekes, mert ott sokkal kevesebb árnyalatot, de sokkal nagyobb felületen használnak színt. (kevesebb általában a sötétebb jelenet) Erre gondoltam, amikor ezt írtam, de tényleg off és részletkérdés, úgymond, ez a része.

[ Szerkesztve ]

üzenetek