Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


fairi
(őstag)

Már sok okfejtés van hogy technikai robbanás enyhén befagyott. rengeteg technologia és fejlesztés süllyed el, mert sima jogviták alakulnak ki vagy patent ügyi problémák.
Gyártók nem vágnak bele rizikós fejelsztésekben inkább a jelenlegi technológiát fejlesztik.
Utóbbi 20 év robbanása ott történt ahol technológia nem volt túlzottan joggal védve.

LCD is kiadják inkább miniLED világítással, ujabb kijelzőbevonattal (igy picit jobb fekete és nagyobb betekintési szög), modosított pixelekkel és kvantumdottal mint mikroLED-be még több pénzt öljenek.

80-es és 90-es évek nagy technológiai robbanása főleg az állami fejlesztések közemberhez való eljutása volt.
most uj technológiák jó része nagy cégek műhelyéből kerül ki, ahol inkább újracsmagolást értékelik (minimális befektetéssel legyen valami eladható) Inkább az van, van pár téna amiben sok pénzt látnak igy rengeteget ölnek.


sakal83
(PH! addikt)

Es sikerult a samsungnak felhoznia magat az lcd tvjevel az oledhez. Ugyes marketing holott ket kulonbozo technika. A qled a sony triluminos kijelzoivel van egy konyvtarban. :) de ugyes huzas hogy a banant a narancsos polcra hoztak. Vegulis mind a ketto gyumolcs.


Partizan182
(senior tag)

Ke?

LG Display közel 10 milliárd (!!) dolcsit tolt bele eddig a WOLED-be. Ennek köszönhetjük a mai Oled tévéket. A HDR formátum az 1930-as (!!) évek óta meglévő televíziós konvenciókon (REC709, 120 nits) lépett túl. A streaming alapjaiban változtatja meg a műsorszórásról, terjesztésről, nézői szokásokról szóló alapvetéseinket. Mindez az elmúlt évtized eredménye.

A plazmák térnyerése és a digitális átállás óta nem volt ekkora pezsgés, sőt, megkockáztatom ezek még annál is komolyabbak.


Chaser
(Jómunkásember)
Blog

sztem a 8k sem átlagos, de lehet már a 4k sem volt, csak tolják le az emberek torkán
moziszobája nem túl sok embernek van, ezeket a 65-75" dögöket sokan 2-3m-ről nézik

fairi értem amit mondasz, ettől független az elmúlt 100 évben technikai robbanás volt, 100 éve még pc sem volt, ma meg már a telefonok sokkal többet tudnak mint az első számítógépek, sőt, akár egy "zsebszámológép" is tud annyit, mint egykor 50-100nm-en elterülő számítógép
kijelzők terén valóban sokáig uralkodó volt a crt az tény, az oled v egyéb led kiforrja magát, és lcd nagy eséllyel megy majd a levesbe, sokkal vékonyabb kivitelben gyártható, akár nyomtatással is már, flexibilis is lehet, stb
következő lépcső a fentebbi "projectoros hibris", ami feltekerhető lesz, de nem kell vetíteni, ilyenekre az lcd alkalmatlan
sőt, ami nagyon jó pofa és még szintén kezdeti, az "oled üvegek", ha akarod ablak, ha akarod "grafikázható"
és gyanítom, 100 év mőlva már az oled is rég süllyesztőbe kerül


fairi
(őstag)

Kb az OLED ami történt az utóbbi 20 évben kijelző fronton! Közben más gyártók még mindig LCD-vel játszanak, és nevezik át.
OLED a kijelzők pár szegmensében rossz eséllyel indul: érzékenység a statikus elemekre, kb TV-re és mobiltelefonokra korlátozza, igaz oda jó lesz.

" HDR formátum"
inkább az a kérdés mit késlekedtek. mert a WCG már rég létezett, foszforok rég tudták. Már fullHD-nál is bevezethették volna a HDR-t.
Finoman szólva évtizedre visszatartották, kb az amit mondtam. BD-vel megjelenlehetett volna a HDR!!! FALD technika se mai találmány, vagyis LCD-vel korábban is megoldhatták volna.

[ Szerkesztve ]


komi77
(senior tag)

Egyéni szocproblémám, de inkább olvastam volna így 2019 elején, hasonló témájú cikket Sony vs. Panasonic gyártókkal. Sajnos - vagy nem sajnos -, ez van. Igaz el kell ismernem, hogy a két cikkben szereplő gyártó jó tv-ket csinál - kinek a pap, kinek a papné. Nekem mindkét márkából volt már. A Samu kicsit tovább húzta és nem a kijelzővel lett gond. Az Lg-t nagyon szerettük, szép képe volt, viszont a gari + 1év gari kiterjesztés = 3év után két héttel "kipukkadt" a kijelző. Ezt a jelenséget a nem megfelelő hűtés okozta. Szabadon állt, egymaga, nem volt ráterítve semmi, szóval simán szellőzhetett de nem tudott eléggé - mert szarúl csinálták meg. Sajnáltam mert javíthatatlanná vált és ez az egy 3D-s kijelzőnk volt. A márka szervizes ismerősöm csomó képet csinált róla, mert ilyet még nem látott. Gyakorlatilag előre felé vagy 6-8 cm-ert kidomborodott a képernyő közepe függőleges irányban. Kicsit mozaikosra tört a képernyő de be lehetett kapcsolni - ez valós 3D. :)


Chaser
(Jómunkásember)
Blog

Ez tenyleg real 3d, ilyenrol meg nem hallottam ( :
Nekunk is volt samu, valami 32", 1 evvel gar utan bedoglott az elektronika, ikabb' vettunk masikat, annak a paneljet megvette tv szerelo, de ez semmit nem jelent, vennek most is samut


mepet
(PH! addikt)

Köszi, azért megpróbáltál überelni, látom. :)

A többség ugyanezt fogalmazta meg másként... ...hogy az OLED-del egy kalap alá keverte a hatalmas marketingköltéssel a samu a QLED-et, de aki műszaki szemszögből nézi a technikát, annak bizony ez nem szimpatikus...
[szerk] pl. a világsajtó a tesztjeiben ezért húzzák le jobban a samukat, mint amennyire a képminőségük és az áruk miatt érdemlik: a tesztelőknek (akik a ph olvasók többségéhez hasonlóan többségében műszaki beállítottságú szakemberek) bizony nem tetszik a QLED marketinghadjárat féle agymosás összemosás.

[ Szerkesztve ]


tabu3x
(fanatikus tag)

Mindkettő igaz, én is tudom.
Eddig azért még volt egy kis, vagyis inkább szemmel (úgy értem, az én szememmel nézve) jól látható különbség a külső rétegek reflexiójának mértéke között.


TCr
(PH! kedvence)

Bocsánat, nem jött át a szarkazmus.


troviko
(senior tag)

Igen, csak míg az OLED évről évre növekszik, addig a Samsung iszonyatos mértékű piacot bukott el a QLED miatt.
Monitorban van létjogosultsága a QD technológiának, de TV fronton elégtelen.

IMHO: QLED = Qka


cheewie
(újonc)

Sot, ezen a teren meg az LGnek a Nanocellje is hasonlo. Csak mig naluk es a Sonynal az OLEDek a premium kategoriak, a samunal megragadtak ennel premium szinten... (:


bzoley
(PH! kedvence)

Amíg az oled ezer sebből vérzik és elfogadható fényerőt sem képes produkálni, addig nem kérdés, hogy marad a qled. Mire pedig valamennyire kiforrná magát elképzelhető, hogy a micro led vagy valami más technológia körberöhögi.


coyotex
(kvázi-tag)

Én a Mate 10 Pro telómat veszem alapnak.Így nálam nem kérdés,hogy a következő tv-m Oled lesz.Ezen a fekete az fekete.


Celtis
(PH! addikt)

Szépen felmondtad a Samsung bullshitet. Nem értem mire nem elég az a 700 cd/m². Láttál egyáltalán OLED TV-t nem üzletben kiállítva?


fairi
(őstag)

"sőt, ami nagyon jó pofa és még szintén kezdeti, az "oled üvegek", ha akarod ablak, ha akarod "grafikázható""

emberek tényleg igényelni fogják ezt a jövőt??
Minden új eszköznél hihetetlen futurológiai ötletek születnek.
100 éves predikciókat visszanézve kimondhatjuk jó része tényleg megvalósítható, de igazából egyáltalán nem vagy csak részlegesen terjedt el.

technológiai csere akkor történik ha emberek érzik van értelme. CRT-LCD egyértelmű volt:hely.
Talán még a ROLED esetén is van, nem kell projektor, és képarány módosítható.

oled tükör? max a boltoknál lesz értelme, meg techmániákusok.

LCD eltűnik évszázad végére? Kb attól függ lesz-e olyan technika ami olcsóbb nála és nincs komoly betegsége ( pl beég)

még a TN film se akar kihalni, mindig találnak okot amiért újra eladható összes baja ellenére.
LCD-vel is elérhető natívan 1 millió:1-hez kontraszt. vagyis van itt még lehetőség.


Chaser
(Jómunkásember)
Blog

Sok minden eltunt, sok minden atalakult, sok mindenrol sztem elkepzelni sem tudtuk h lehet
Pl mobilok, 80-as evekben szted volt barki aki azt mondta volna, h ez kell majd mindenkinek 30 ec mulva?:) Legtobben azt se tudtak h van
Az "oled falak" otthonok teren is hozhatnak olyan dolgokat amiket nem kepzeltunk volna el regen, de akar most sem
"smart" otthonokrol se sokan mondtak volna h lesznek, de vannak mar, meg kis hazankban is, sok minden johet meg eltunhet kovetkezo evtizedekben
tn panel kulon mufaj, es valoban eltunhetne mar - vagy visszaszorulhatna minimalis szintre a jelenlete -
Ezeket 100 ev mulva lenne erdekes atbeszelni, de az sztem egyikonk reszerol sem jon ossze:)


kisedi
(kvázi-tag)
Blog

a QLED egy zsákutca, ahogy az összes nem aktív LED-es cucc.
A jövő az szerves (OLED) és szervetlen (mikroLED) fénykibocsátó diódáké!

Tessen okulni:
https://techlabor.hu/oled-vagy-qled-tv/

u.i.:
csak OLED-es cuccaim vannak elég régóra. de beégésről mégcsak nemis hallottam.

[ Szerkesztve ]


fairi
(őstag)

"Pl mobilok, 80-as evekben szted volt barki aki azt mondta volna, h ez kell majd mindenkinek 30 ec mulva?:) Legtobben azt se tudtak h van"
azért akkor is valaki befektetett a prototípusban. Kb egyértelmű volt az előnye, bárhol beszélhetsz, és bárhol elérhető vagy. Korai elterjedést a technika fejlettsége gátolta.Vonalas telefonnak is volt vezeték nélküli változata. Egyszerű fontos hívást vársz akkor nem kell otthon szobroznod, és ahogy a technika használható lett robbant is a dolog.

"Az "oled falak" otthonok teren is hozhatnak olyan dolgokat amiket nem kepzeltunk volna el regen, de akar most sem"
nincs oly létező baj ami miatt kellhet. Mobil egy létező bajra hozott megoldást. OLED fal a kirakatókba jó. Még ha valamit kitalálsz az is réteg igény lesz.

minden tudó kis zsebeszközről már star trek TOS óta gondolunk rá, világ a zsebedbe már 70-es években is álmodoztak az emberek...

""smart" otthonokrol se sokan mondtak volna h lesznek"
sci-fi irodalmat átnéznénk találnánk rá esetet, igazi egy baj van, még mindig nincs smart otthon. :DDD távvezérlés automatizálás első példáit már sztem 1900-as évek futurizmusában is megtalálod.8. kép, igaz automatizált fürdőszoba csak Ez egy régi vágya az embereknek, ezen az úton kb 300 éve járunk.

"Ezeket 100 ev mulva lenne erdekes atbeszelni, de az sztem egyikonk reszerol sem jon ossze"
igaz vannak 1900-ból származó képek amik 2000-re jósolnak, érdekes átnézni őket, de ez OFF már.


Tigerclaw
(PH! nagyúr)
Blog

Nekünk csak jól jön, ha a két megoldást egyenrangúnak veszi a piac nagy része, mert az nagyobb árversenyt generál.

üzenetek