Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


lowphas
(lelkes újonc)

Egyébként az oled semmit sem fejlődött az utóbbi 3 évben, max olcsóbb lett előállítani. Az lcd viszont viszonylag sokat. Ahogy nézem, ha marad ez a trend, egyre inkább kevésbé lesz védhető az oled hiányossága marketing agymosással, és fizetett promóterekkel. A "szokásos" hátrányai továbbra is megmaradtak, az lcd pedig látványosan fejlődött az utóbbi 3 évben. Így én nem teljesen értek egyet azzal, hogy oled a tévénézés és házimozizás jelenlegi csúcsa.

nagyon off: Egyébként külön érdekes, ahogy az oledet/qledet védik az emberek, úgy, hogy várhatóan nem is fognak venni a közeljövőben. Ilyen tekintetben az LG marketing jobban működik, és ezért is tudják jelenleg is jó áron eladni a termékeik. Egy olednek ugyan olyan az árszintje és árváltozása az év szakaszaiban, mint egy qlednek. Ennek pedig semmi köze, hogy drága vagy olcsó gyártani. Ha pedig az LG haszna akkora... szóval akkor nem is olyan drága oledet előállítani, és marketing ámítás az egész. (gondolom ez igaz lehet más technológiákra is, de mégis az van a közhiedelemben, hogy oled=drága gyártani ezért drága, drága, tehát prémium, prémium tehát biztosan nagyon jó, is mindenki ezt mondja)


Celtis
(PH! addikt)

Mit fejlődött az LCD az elmúlt 3 évben? Erősebb led világítást raktak mögé?

LG marketing? Csak qled reklámot tudok felidézni, de azt rendszeresen látom.


lowphas
(lelkes újonc)

Tulajdonképpen igen, az is, meg az is, hogy végre nem nevetségesen fos a kontraszt a normálisabb lcd tvken. Meg azért a színek eléggé jók egy qleden, ezt mindenképp említeném. Ezek 3-4 éve még nem igazán voltak meg az lcd-knél. Még a tektekintési szög vs blooming ami megoldandó...

LG marketing: az a fixáció, hogy tökéletes filmezés otthon = oled. Szerintem több az az ember azokból, akik az ilyesmi tv/kijelző jellegű tech cikkeket/videókat követik, akik szerint az oledet érdemesebb megvenni. Mert oled.


Celtis
(PH! addikt)

Most néztem utána, a qled 6 éve jelent meg kereskedelmi forgalomban, a natív kontraszt nemigen nőtt. Tényleg csak az erősebb led a fejlődés, ami valljuk be nem sok.
A betekintési szög pl. egy fikarcnyit sem javult. Állítólag az idei modellek jobbak lesznek.


fairi
(őstag)

2008-as LCD TV is tudott 500 nites fényerőt, és dinamikus kontraszt esetén 30 ezer:1-hez. (reklám célú LCD közt volt már 1500 nites is akkoriban is)
Az első QLED-et a sony csinálta 2013-ban, első wide gamoutos TV is sony-tól került ki még 2007-ben. (még rgb leddel volt)

Utóbbi 10 évben az megy hogy meglevő technikákkal játszadoznak finomítgatnak elvesznek vagy hozzátesznek.

VA LCD betekintési szöge most is rossz, és dimming esetén most is van blooming. Kb a fejlődés hogy a vezérlők sokat javultak, pár gyerekbetegség mértéke csökkent.


Zoló1981
(tag)

Pont ma voltam a Médiában, és gyönyörködtem az OLEDekben.
Egyedül a Q9, ami már kezdi megközelíteni ezt a képminőséget, az alatti lévő kategóriákban egy kissé oldalról nézve már látszódik az LCD-nek a felhős fátyolossága, nem tudom mi a hivatalos megnevezése.
Néhány hete osztotta meg valaki a tavalyi csúcstévéknek egy független összehasonlító tesztjét.
4 TV-ből az első 3 LG paneles OLED, a 4. pedig a Samsung Q9.
2-2 kategóriát nyert mindegyik készülék, a második helyezéseket is figyelembe véve pedig összesítésben
1. Pana
2. Sony
3. LG
4. Samu
Referencia monitornak Sony OLED-eket használtak.
Az oldalról készült fotón nem lehetett megkülönböztetni az OLED-eket, csak a Q9-et az LCD-k tipikus homályosságáról, szóval a Q még mindig nem O szint, és szerintem nem is lesz, csak a fényereje nagyobb, és a játék módban jobb.


unskillful
(tag)

Ez az egész kimutatás csak annyit bizonyít, hogy még mindig kicsivel több a marketing hatására vásárló, mint a tudatos vásárló...


Balika911
(PH! nagyúr)

A "szokásos" hátrányai az LCD-nek is megmaradtak, az OLED pedig igenis sokat fejlődött az utóbbi három évben, nyilván még volt és van is honnét. Javult a near-black detail, megengedőbb az ABL, nőtt a panelek fényessége, és a tapasztalatok/burn-in tesztek szerint tartósabbak is az újabb panelek. Megjelent a wallpaper dizájn, idén elérhetővé válik az első feltekerhető tévé is. A panelek mögötti elektronika pedig ég és föld a három évvel ezelőttihez képest. Az emberek nem panelt, hanem tévét veszek, ezért ezt is ideírom.

A következő években várható a top-emission technológia, ami lehetővé teszi a további fényerőnövelést és a 8K felbontású panelek sorozatgyártását. A 10,5G sorokon (nagyobb szubsztrát) és inkjet paneleken (olcsóbb előállítás) is dolgoznak közben, ezek pár évre lehetnek.

A gyártás egy dolog. Egy cég szempontjából a többi költségnek, befektetésnek, R&D-nek is meg kell térülnie, nem a szél hordja össze a technológiát. A WOLED panelek kapcsán az LGD egyébként 3Q18-ban realizált először nyereséget. Fogyasztóként mondjuk nem tudom, miért kéne hogy érdekeljen a gyártó költségszerkezete, vagy hogy mennyit keres rajtam ha megveszem az adott tévét.

"mégis az van a közhiedelemben, hogy oled=drága gyártani ezért drága"

Nem is csodálkoznék. Ezen a fórumon legalábbis azt érzem, hogy népszerűbbek az összeesküvés-elméletek (ld. árvízkamu) és állítólagos kartellek, miközben az alapszintű gazdasági összefüggések (pl. kereslet-kínálat) meg hülyeségek.

[ Szerkesztve ]


daneel_hu
(őstag)

"Egyébként az oled semmit sem fejlődött az utóbbi 3 évben, max olcsóbb lett előállítani. Az lcd viszont viszonylag sokat. "

Szerintem nézd meg egy 3 éves és egy mostani oled összehasonlítását.
Rtings-en biztosan találsz ilyet, ha nem akkor be lehet állítani menüben.

Nagyjából annyit fejlődik most az oled mint a plazma a fénykorában ennyi idő alatt.


daneel_hu
(őstag)

"Ezen a fórumon legalábbis azt érzem, hogy népszerűbbek az összeesküvés-elméletek (ld. árvízkamu) és állítólagos kartellek, miközben az alapszintű gazdasági összefüggések (pl. kereslet-kínálat) meg hülyeségek."

:DD


MeszesKPT
(fanatikus tag)

Ajánlhatnál consumer OLED monitort akkor, vennék egyet.


Partz
(senior tag)

Nem tudom, lehet te nem Magyarországon élsz, de amiket én itt Budapesten tapasztalok. Csak a Samsungnak van "marketingje", curved, suhd, qled kizárólag ezekkel találkoztam az elmúlt években. Én személy szerint alig találkoztam oled hirdetéssel. Amikor bementem megvenni pár éve célirányosan a tv-met, ne adj isten pont egy egy qled-re akartak rábeszélni, olyan indokokkal amikről tudtam, hogy fél igazságok. Totál az ellenkezőjét tapasztalom amit írtál, ahányszor tv osztályon járok (nálam ez heti rendszerességű), csak Samsung promóterek jönnek oda.
Aki valóban házimozizni szeret, értsd sötét, esetleg dedikált szoba, annak az oled a csúcs. Aki egyéb dolgokra is használja tévéjét, játék, fényes nappali, monitor, stb, ott van helye a qled-nek.

Az oled paneleket jóval drágább volt előállítani pár éve mint a hasonló méretű lcd paneleket. Most tart ott az LGD gyártásban, hogy képes az árversenyre. Egyébként még mindig az oled panel előállítása drágább, de már nem többszörös, mint a kezdeti időkben. A 2020-as évek első felében fog kiegyenlítődni ez a költség, ez után válhat olcsóbbá a nagy paneles oled tech.
Az érvelésedhez a végén. Aki minimálisan jártas a témában az tudja, épp az oled, ami azzal került a köztudatba, hogy olcsóbb lesz a tömeggyártása.

Nem védem egyik technológiát se, mert mindegyiknek megvan a maga előnye, de amiket írtál egyszerűen nem igaz.


fairi
(őstag)

" Én személy szerint alig találkoztam oled hirdetéssel."
na azért jobban nyisd ki aszemed, azért szokott lenni LG OLED reklám, nagy plakátok stb. Ferihegyi reptéren is volt (van) nekik pultjuk és reklámjuk.
Samsung reklámok inkább a boltokban van, media marktba nagyon nyomulnak. (mindig fejfájást kapok mikor kamu összehasonlítást csinálnak samuék) Plakát szinten inkább az okostelefonok vannak kirakva esetükben.
Más Tv gyártók kb nemlétezők reklám terén.


Celtis
(PH! addikt)

A Q900R reklámot minden nap látom a TV-ben. LG TV reklámra nem is emlékszem.
Megjegyzem a quantum dot van az LG TV-kben is (nano cell), csak nem kerítenek ekkora feneket neki, mert az a középosztály ott.

Ha már Q900 és LCD technológia feljődés, egy friss vélemény


Partizan182
(senior tag)

A nanocell közel sem QD, sima festékréteg ami a kukás, széles-spektrumú LED háttérvilágítást kozmetikázza, így elérhető a ~90%-is DCI-P3 színlefedettség. Ami közelében sincs az alternativ megoldásoknak (QD, Szűk spektrumú LED, Oled). Senem nano senem cell nincs benne.


Partz
(senior tag)

Ferihegy megvolt, M7 bevezetőn volt (van) egy plakát, kezdeti időkben ment az ilyen no-name tv csatornákon 1-1 reklám. A mondandón nem változtat, egy kezemen megtudom számolni, amíg Samsungba ilyen téren nap mint nap belefutok. Marketing terén ők a legerősebbek, az kétségtelen. Egyik fórumon volt egy hasonlat, olyanok av-szegmensben, mint élelmiszerben a McDonald's. ;)

Partizan182
Teljesen más mint a Samsung által használt QD ez igaz, de a 90% körüli DCI lefedettség kizárólag a széles spektrumú led-eknek köszönhető. A nano-cell tech, kizárólag a látószögeken javít, ezt a színes qd-knél kisebb szerkezetű, semleges réteggel érik el.

[ Szerkesztve ]


Balika911
(PH! nagyúr)

Akkor az LG meg a Burger King? :)


EclipseGT
(PH! addikt)

Euronics áruház Csornán:
Ki volt rakva kb. 30 TV.
Mindegyiken a gyönyörű minőségű M2 ment. Még 5 méterről is pixelrengeteget láttál.
Közöttük ott ült egy 55"-os Samsung QLED.
Na mi ment rajfa? Egy 4K HDR demo videó.
Szebb volt, mint a többi TV? Kb. ezerszer. :D

Működik a taktika? Hogyne.
Párom egyből azt akarta megvenni, mert "mennyivel szebb a képe" :D

[ Szerkesztve ]


fairi
(őstag)

TV-be megy, de hirdetőoszlopokon inkább a mobilok mennek.
Lg inkább hirdetőoszlopok, és nem TV sáv.
Mindkettő reklámozza a cuccát, csak máshol.
Ház tetei nagy sávban is láttam már OLED reklámot.

[ Szerkesztve ]


Interceptor
(PH! addikt)

" A nagyobb fényerő mitsem számít ha a fekete szürke lesz "
Nekem VAN(szóval tudom mit beszélek) egy 2018-as 65-ös Q6-om, és a feketéje az hihetetlen módon fekete és nem szürke :) Otthon magam is meglepődtem menyire jó a feketéje(mindig feltűnik olyan képi tartalomnál) és a mi még jobban meglepett az a képernyő homogenitása ami egyszerűen tökéletes! Ez nenm marketing maszlag ez saját tapasztalat Nekem volt előtte Samsung szintén a 6-os szériából azt mérföldekkel veri, de vannak ismerőseim néhány éve megjelent szintén VA paneles lcd tv-kkel pl LG, Sony és azokat is csúnyán elpicsázza ennek a Q6-nak a képminősége. Egyedül a BFI vacak ezen a Q6-on mert vibrál(240hz), más hátrányát nem látom a tv-nek. Interpolációval szoktam néha helyettesíteni a BFI-t ha olyan a kedvem és szerintem hasonlóan jó eredményt hoz. Rengeteget fejlődött ez a feature az utóbbi években, ezen is meglepődtem mivel én nagy interpoláció ellenes voltam mindig. A betekintési szögnél amúgy olyan szögben ahonnan már nem nézném a tv-t ott valóban rosszabb, de ennek semmi jelentősége, túl van ez fújva. Monitornak használni amúgy tökéletes a Q6, de szerintem minden szempontból megállja a helyét. Kinek mi...

[ Szerkesztve ]

üzenetek