Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Crus
(fanatikus tag)

Játékosoknak? WAT?

Mivel hajtasz ki 8k felbontást? 4 db 2080TI-vel? Vicc.

A gaming sajnos még jelenleg is az 1080p-ről szól leginkább, még néha ott is megy a küzdelem konzolokon a 60 frémért. Ezek meg 8k-val dobálóznak... ja lehet rajta nézni pár demó videót és szevasz. Még a 4k kora se rúgta be az ajtót rendesen, nem, hogy a 8k. Őrültek.


Piftuka
(PH! addikt)

"Ezek a tv-k házimozizásra kicsik[..]"

Azért a 75 col feletti méretek már nagyon "barátságosak ilyen célra is. :K

Én örülnék a 82 colos modellnek a szobámba. Mondhat bárki bármit... a Samu 8-as, és 9-es szériás tévék k*rva jók!

Egyébként szvsz éppen ebben a nagy méretben tudnak az OLED készülékekkel konkurálni.

55, és 65 colban még az OLED a népszerűbb a prémium szegmensben. Ám a 75 col feletti méretben a QLED-et eégsz egyszerűen olcsóbban tudják legyártani, és értékesíteni. (A 4K modellekről van szó; a 8K nyilván még utóbbiban is drága az újdonság ereje miatt.)


Balika911
(PH! nagyúr)

Játékosoknak is: az ALLM, FreeSync és VRR támogatás miatt, és mert fogadja az 1080p@120, 1440p@120 és tudtommal a 2160p@120 jelet is HDMI-ről, 10 ms alatti lag mellett.

PC-vel 8K-ban 30 Hz a maximum, mert hiába van HDMI 2.1 a tévén, a jelenlegi VGA-k HDMI 2.0 portja szűk keresztmetszet lesz. A 30 Hz desktopon és játékhoz is nagyon alacsony érték, és valószínű a FreeSync, illetve VRR range-en is kívül esik már. Nyilvánvaló, hogy ez a tévé nem a 8K miatt jó játékra. Egyébként sem juh vagy tehén ez, hogy ki kelljen hajtani.

A 8K saját fotókhoz, videókhoz és demóanyagokhoz jó, estleg a feni limitációk mellett PC-hez. Ez egyelőre alig valami. Samsungéknál viszont 4K (HDR) anyagokkal is ez a tévé lesz a csúcs, mert a cég eddigi legfaszább paneljét és elektronikáját kapta meg.

[ Szerkesztve ]


Ijk
(PH! nagyúr)

Kinek mi a házimozi jelentése, nekem mozi hatas otthon. 3m-rol ez 100-130" kepatlo, annak függvényében ki hol szeret ülni a moziban. 100" kb a leghatso sor. Imax szint, ami a 4k, hdr lényege lenne vagy 3d esetén már 150" kellene, de ehhez valóban kevés a tartalom. És még csak 3m-rol beszélünk, ahol egy 4 tagú csalad szűkösen leul egyet mozizni.
Ns ehhez képest egy 65-85"-os méret játékszer. Nyilván tv könnyebb eset mint egy vetítő, csak igy maga a mozihatas hiánya a kompromisszum.


Balika911
(PH! nagyúr)

Még két dolog eszembe jutott: nem egy kifejezetten játékos feature, mert épp az input lag ellen dolgozik, de a hátradőlősebb műfajok mellé ezekkel az új tévés elektronikákkál releváns dolog lehet az interpoláció, ha alacsony az FPS.

A másik, hogy ilyen tévék mellett vajon mi lesz a BFGD-k sorsa. A magam részéről már keresztet vetettem rájuk.

[ Szerkesztve ]


nexplo
(fanatikus tag)

Úgy értettem hogy már a FHD esetén is megfelelő távolságból jó anyag esetén csodaszép képet lehet kihozni egy jó tv-n. Elmentünk a 4 meg 8 k irányába úgy hogy igazából annyira nem lett szebb a kép mind amennyivel drágább lett. Erre utaltam hogy majd ha látom. Lehetne lassan 32K is ha kb semmit nem érek vele. Nem mondom hogy nem szebb a nagyobb felbontású tv de nem esek hanyatt tőle egy régi tvhez képest normál felhasználás alatt. Árban viszont vastagon fog a ceruza :)


BoneDragon
(PH! addikt)

Hogy milyen áron van? Tessék? :W :W


atike
(PH! nagyúr)

Zöldségeket beszél, és....? :DDD

:P ;]


Piftuka
(PH! addikt)

Hááát... ha a zöldségek ára ilyen ütemben emelkedik, akkor hamarosan teljesen reális lesz az ilyen összehasonlítás. :P :)


Duree
(PH! kedvence)

igazad van lehagytam az egyest a hatos elöl, köszönöm , hogy kijavítottál.


hardverlog
(fanatikus tag)

Akinek letöltött filmekre és kábel tv-re kell egy tv, azoknak nemhogy a 8K, de még a 4K is totál felesleges.

60 col körül egy FHD korábbi csúcsmodell tv sokkal szebb képet ad FHD, HD tartalmakra, mint egy 4K vagy 8K és töredék áron lehet megvásárolni már őket a használt piacon. 60 colos kb. 5 éves csúcsmodell Samsung FHD tv-k 100-150 ezer Ft-ért kaphatóak...Ezen az áron egy 45 col környéki új 4K alap kategória kapható a boltokban, amit oda-vissza elver a régebbi használt csúcsmodell kábel tv és letöltött FHD tartalomnál.

Ami 4K már jó minőség 60 colban meg 400-500 ezer Ft!, azaz kb.4xes különbség!...és 4K tartalom semmi nincs kábelen, letölteni meg azért nem fog valaki FHD helyett 4K-t, hogy jaj, mennyivel szebb a kép, mert annyival nem lesz szebb, mint a 15GB és a 80-100 GB különbsége...

8K tv pedig 2019ben totál értelmetlen, főleg ilyen árakon.

A 4K-t is esetleg a konzolozóknak látom értelmét megvenni, talán...

Én biztos maradok még az FHD-s korábbi csúcsmodellek mellett. :R


nexplo
(fanatikus tag)

Jogos teljesen ugyanezt gondolom én is. Arra lennék kíváncsi hogy akkor hova adják el ezt a rengetek 4 és most majd 8K tv-t. Tényleg értelmetlen. Én pl a 3D lecsengését is sajnálom bár igaz hogy 3 év alatt ha 3 filmet néztem rajta 3D-ben akkor sokat mondok. :)


Tetsuo
(fanatikus tag)

Én azt hittem, a legújabb tévék felskálázása jobb minőséget produkál a natív felbontású megjelenítésnél. Bár nem sokkal, de az árnyalások és a színpaletta részletesebb lehet a felskálázásnál. Rosszabb - elvileg - nem lehet, hiszen duplázódik, négyszereződik a pixelszám.
Nem?


nexplo
(fanatikus tag)

Én józan "paraszti" ésszel mindig azt mondom hogy nézd meg magad és meglátod. A 4 meg 8K tvken mindig fullos tv-re szabott demók futnak. Ez a "csalás" része a dolognak mert ugye el kell adni. Pendrive-on rádugva egy sima FHD anyag már közel sem olyan mutatós. Sajnos sok esetben pedig max annyi fog futni minden TV-n. Egy két évvel korább i FHD tv pedig szebbet mutat FHD-ban mint ezek az újak. Itt jön be a kérdés hogy melyik éri meg jobban. Hát kinek mi :) Én még kitartok a régi modelleknél. Amikor majd jön a 4K már a kábelen is akkor kb lesz értelme váltani. Ameddig FHD adást is csak hébe hóba látok vagy külön kell rá fizetni addig nincs miről beszélni sajnos. Remélem a forradalom hamarosan megjön felbontás terén. Mert most csak kullogás van a TV-k után... :)


MeszesKPT
(fanatikus tag)

Aki nem kábelen érkező tartalmat néz annak azért van értelme UHD TV-t venni.


nexplo
(fanatikus tag)

Szerintem az emberek nagy többsége kábelt használ. Az ultrahd lemezeket-lejátszókat nem tudja mindenki megvenni. Ez még egy szűk kör kiváltsága. Még a "régi" Bluray sem az a teljesen elterjedt dolog. Pláne hogy meg is szűnik lassacskán.


hardverlog
(fanatikus tag)

Nekem Samsung 55ES8000 és 55D8000 tv-im vannak és FHD-ben olyan a képük, aminél jobbat nem tudok egyszerűen elképzelni.
Tény, hogy egy nagyáruházba bemenve egy mondjuk 1 millás 4K UHD tv gyári überkimaxolt demó tartalommal jobb képnek tűnik, na de könyörgöm, az egyik megvan 150 ezer Ft-ból a másik meg ennek 5-10x-es árából és még nincs is rá tartalom elég, kábelen meg semmi...szóval én még most a váltást nem érzem, főleg, hogy nem konzolozok!


nexplo
(fanatikus tag)

Jogos erről beszéltünk :K
A samsung bejelentette hogy nem gyárt több Blu ray lejátszót pl... na itt kezdődik a gond. Lesznek kafa TV-k de hogy mivel hajtod meg az nincs megoldva. Nem mindenki játszik pc-s csúcs játékokkal 4k felbontásban vagy konzolozik. Az "átlag" felhasználó kb 95% tv adás és 5% egyéb. Nekik csak kb villogni jó vagy mivel nagyot akarnak nincs más alternatíva csak ezen drága és új készülékek a boltok polcain. Nem vitatom hogy az újak szebbek gyorsabbak stb stb csak sajnos nincs érdemi előnyük mert semmi nem megy rajtuk. Addig pedig nesze semmi fog meg jól. Vagyis jó drágán :)


Balika911
(PH! nagyúr)

Csak a Netflixnek 150 milliós felhasználói bázisa van, előfizetések számát tekintve pedig 613 milliós (!) volt tavaly a globális streaming piac. (A kábeltévé-előfizetéseké először tavaly lett kisebb, 556 milliós.)
[link]

Újgenerációs konzolokból megint 100 milliós darabszámban adtak el idáig.

Ez pár prominens példa, amelyek alapján még szélsőséges átfedéseket feltételezve sem látom, hogy a 4K tévéket mitől ne lehetne kihasználni. Egyébként a mostani FALD LCD-ken és OLED-eken egy FHD anyag is sokkal szebb lesz, mint a sokéves készülékeken.

[ Szerkesztve ]


nexplo
(fanatikus tag)

Bocsáss meg de én kis hazánkat vettem alapul. Magam körül ezt látom. Mi csak kullogunk a világ után :)
Nekem ez a példám. Hiába adnál nekem is pl 8K tv-t a hajamra kenném jelen pillanatban.
Egy pár éves csúcs készüléken miért lesz rosszabb a kép FHD-ban mint egy mai közepes vagy lassan belépő szintű készüléken? :U Ezt kifejthetnéd nekem :)


hardverlog
(fanatikus tag)

Dehogy szebb az FHD tartalom..ez tutti fix nem igaz....egyetlen ismerősömnél sem volt szebb a kép vitt FHD anyaggal, mint nálam....talán a top 4K modelleknél nem így lenne, de mindenkinél alsó vagy középkategóriás 4K van csak körülöttem.

Másik, hogy én speciel nem konzolozok, nem is fogok, ergo nálam ez az indok is kilőve.

Netflix meg baromi nagy biznisz tényleg havi 2-4 ezer Ft-ért..ha van letöltés FHD-ban máshogy ingyen.

Szóval meg lehet erőszakolni ezt a 4K-t, hogy kell, de nem kell valljuk be, ha valaki nem konzolozik, hanem csak kábel tv adásokat néz (híradó, élő műsorok, sportközvetítések stb.) és néha egy-egy filmet letölt.

Én egyelőre ezt látom...sőt, azt érzem, hogy az FHD egy olyan szint, ami már egy átlag felhasználót kielégít..azaz arra kell törekedni inkább, hogy a kábel tv adások mindegyike ez legyen mondjuk és ne arra, hogy legyen 30 db FHD mellett 1-2 db 4K, de a többi 50 meg SD...Annál sokkal jobb, ha 100 DB FHD van és nulla darab 4K, mert az FHD már kielégíti egy megfelelően jó minőségű tv-n a nem konzolozó népet.

[ Szerkesztve ]


hardverlog
(fanatikus tag)

na már nem tdtam szerkeszteni, akkor új hsz:

ismerősöm most vett 150 ezer FT-ért LG 4K alap modellt, talán 50 col környéki méret, ha jól emlékszem...letöltött FHD Disney meséket néznek majd rajta sokat a gyerek miatt..

Na az nálam olyan, hogy lehugyozom a bokám (a rajzfilmek kiemelten szépen valamiért amúgy a legtöbb tv-n), nála meg hát hogyan fogalmazzak elmegy...Nesze neked 4K, meg felskálázás meg nem tudom micsoda.... :C
Mondom neki, hát mit vársz ember, a szinte a legolcsóbbat vetted ebben a méretben, majd olyan jó lesz mint a milliós? De hát az átlagember egyszerű, mint a faék, jó lesz ez, az áruházban olyan szép képe volt, majd kiégett a szemünk :) Ja, de otthon meg nem tudnád nézni fél óráig, mert tényleg kiégetné :)

Azért a 150 ezer Ft-ért vehetett volna egy D8000/D7000/ES8000/ES7000/F8000/F7000/H8000 stb. gépet és fhd-ra tutti jobban járt volna.

[ Szerkesztve ]


hardverlog
(fanatikus tag)

na csak eszembe jutott még valami:

nem beszéltünk még arról, hogy egy régi csúcsgépnek van egy megjelenése, mind a készülék, mind a táv igazi szépség és van minőségérzete az embernek....a mai alap 4K tv-k csapnivaló kinézetűek a távot beleértve, szoba díszének nevezni még véletlenül sem mondanám. Még a 4K csúcsmodellek megjelenése is igen sokszor hagy kívánni valót maga után sajnos, pedig azok már fél millió Ftnál drágábbak.


Balika911
(PH! nagyúr)

Én azt írtam, hogy a mai FALD vagy OLED készüléken lesz jobb a kép. Ezek nem alsó vagy közép, hanem felsőkategóriás tévék. Nem a páréves, hanem a sokéves tévékhez hasonlítottam őket, ezalatt 4-5 éves, vagy régebbi modelleket értve.

A mai FALD LCD-k (ezek a 8K tévék is idetartoznak) zónaszámban, vezérlésben és fényerőben sokat fejlődtek, komolyabb kontrasztra képesek kevesebb képhiba mellett. Az OLED előnyei szerintem ismertek. Ezekhez képest a plazmák bukásával az élvilágított LCD-ket kezdték tolni a gyártók, csúcskategóriában is gyenge kontraszttal és inhomogén panelekkel. FALD ha volt is, egy-egy kivétellel arra volt inkább jó, hogy a local dimming kikapcsolásával homogénebb háttérvilágítást eredményezett. OLED nem létezett, illetve csak őrült áron.

Az alsó- és középkategóriás tévék képminőségben kvázi stagnálnak tudtommal. Az utóbbi években inkább a méretek nőttek és az okosrendszerek terjedtek. Mellé persze a 4K panelek is, mert már olcsóak, és egy új készülékkel menjenek már az UHD streamek és egyéb anyagok. Aki kihasználja annak jó, a többiek meg így jártak.

[ Szerkesztve ]


Piftuka
(PH! addikt)

"60 col körül egy FHD korábbi csúcsmodell tv sokkal szebb képet ad FHD, HD tartalmakra, mint egy 4K vagy 8K és töredék áron lehet megvásárolni már őket a használt piacon. "

A "töredék" árban annyira azért nem vagyok biztos.

A 60 col pedig már éppen az a méret, ahol a 4K-nak óriási előnye van. Még a felskálázott Full HD tartalmak esetében is.

Ugyanis a natív felbontású tévén a pixelméret miatt, az általánosan jellemző, optimális távolságból már nem 100%-os a képi élmény.


Piftuka
(PH! addikt)

"Nekem Samsung 55ES8000 és 55D8000 tv-im vannak és FHD-ben olyan a képük, aminél jobbat nem tudok egyszerűen elképzelni."

Mert azok még kiváló készülékei voltak a Samsung-nak. (A mostani 8000-es széria nem veszi fel velük a versenyt, kivéve a 8-as QLED-eket.)

Egyébként éppen ez az a mérettartomány, ahol még van értelme a Full HD-nak.

(Azért én tudnék még említeni Neked egy tucat másik típust is, amitől az állad "padlót fogna". ;) )


Ijk
(PH! nagyúr)

Azért ha valakinek megmutatnának egy 100"-os OLED-et vagy plazmát FHD felbontásban azt hiszem sírva ülne vissza a 60"-os 4k vagy 8k LCD-je elé filmezni.


Piftuka
(PH! addikt)

És ez mennyiben mond ellent mindannak, amit írtam? :)

60 col körüli méretről beszélünk. Felesleges az extremitásokat "idecitálni" ehhez a "szálhoz".

Aki egy 100 colos 4k/8K/whatever OLED tévén Full HD tartalmat szeretne nézni, az meg is érdemli. :K


DjFlanker
(tag)

2019-ben felesleges FHD-ról beszélni, az új tévék 90%-a 4K, és ez nem baj szerintem


Ijk
(PH! nagyúr)

Pont az a lényege hogy nincs óriási előnye a 4k-nak, főleg nem szutyok 60 colon, hacsak nem 120 centiről nézel állókép ábrákat. Nem FHD anyagot írtam 100"-on, hanem 100"-os FHD megjelenítő, lehetőleg OLED vagy plazma panellel agyonverne bármilyen 8k-s 60"-os LCD-t, hiába sokkal gyengébb a felbontása. 720p felett kb. a felbontás a legutolsó szempont amit figyelembe vennék egy kijelzőn.
Nyilván mivel már minden tv 4k-s ennek nincs jelentősége.

[ Szerkesztve ]


nexplo
(fanatikus tag)

Szerintem mindenki ugyanarról beszél csak kicsit máshonnan megközelítve. Az átlag felhasználó által vásárolt ("100-130"-centi átmérőre gondolok) alap 4K tv képe nemhogy jobb hanem rosszabb mint egy pár éves (nem 10 évre gondolok) felsőbb kategóriás tv képe. Az egészben az a becsapás amikor bemegy a papa +mama a mediába tv-t venni és ott a kijelzőknek olyan képe van mintha élnének. Tökéletes demo anyag tűéles képpel és mind a mozgás mind a színek pont úgy berakva a videóba hogy azonnal beleszeretnek ott helyben. Aki eddig is jó TV-t vett (nem belépő szint) az a sima 4K vagy 8K-ra nem fog váltani mert nem lenne előre lépés. Ami előre lépés lenne az most még drága.
Szerintem ebben egyet érthetünk, bocsánat értünk :)


MeszesKPT
(fanatikus tag)

A jó tv régen is drága volt, így nem értem miért a mostani belépő szintre való váltásról beszélsz, ez almát a körtéhez hasonlítás. Annyi pénzért most már OLED-et lehet venni.

Ami a felbontást illeti szerintem nyitott kapukat döngettek, mert FHD tv-t már alig lehet kapni. Hogy ezt valaki ki tudja-e használni vagy sem az már a maga dolga.

A "nem kábel" alatt pedig a streamingre gondoltam (annak minden előnyével és hátrányával) és ott már van értelme a 4K-nak. Ahogy látom a fiam generációja meg már YT-on nő fel és ott is van rá bőven tartalom.

Ettől függetlenül tartom, hogy az élmény elsősorban nem a felbontáson múlik.


hardverlog
(fanatikus tag)

Azért a mostani belépőről beszél, mert ma a használt piacon 150-200 ezer Ft-ért 55-60 colban régi fullos, 8as sorozat vehető (D8000, ES8000, F8000, H8000 stb.) és ezen áron ma bemenve egy Media Martkba bizony ebben a méretben csak az alap 4K fér bele....ezért hasonlítjuk a kettőt egymáshoz és hogy melyiket érdemes venni.


nexplo
(fanatikus tag)

Én annyit hasonlítok össze hogy van X forintom és abból a legjobb képminőséget akarom kicsalni. A pénz oldaláról közelítettem meg. Ez nem alma körte verzió. Valóban az egyik új a másik már nem de most arról beszéltünk hogy "átlag" MO-i felhasználás esetén a régebbi még jobb. Az idő nyilván majd megfordítja ezt de az még pár év szerintem. Amikor filléres lesz az OLED akkor lesz majd örömködés. Most kicsit rossz irányba halad a "fejlődés" az ÉN véleményem szerint. :)

üzenetek