üzenetek

hozzászólások


daa-raa
(Jómunkásember)

Aztán meg majd megint jönnek a pénzért aktiválható funkciók a procikban?


leviske
(PH! nagyúr)

EMIB alapon megtehetik, hogy bepakolnak mellé egy 14nm-en vagy akár 7nm-en gyártott GPU-t. Ez esetben inkább az a kérdés, hogy az IGP-s verziónak mi értelme.


Segal
(őstag)

Csak ne nagyon legyen baj már végre a 10 nanoval mert már nagyon várom az Ice Lake-t. Tökön szúrom magam ha a Coffee után is 14 nanos proci jön....


berVi
(senior tag)

Perf DLC, problem?


Tidus
(őstag)
Blog

Ez egyelőre feltételezés.


Thryash
(tag)

Micsoda malőr...


uvlight
(lelkes újonc)

Akkor igyál rá whiskey-t, mert az még simán befigyelhet :))
https://en.wikichip.org/wiki/intel/microarchitectures/whiskey_lake


Duracellm...
(PH! kedvence)
Blog

kb.: jövő ilyenkorra már körvonalazódnia kellene, annak, hogy mire számíthatunk a 10nm-es fabrikkal.


Divinity
(kvázi-tag)

Lesznek itt még problémák úgy érzem


tibaimp
(senior tag)

Igen. Most ért el oda sz Intel is, hogy nem tud olyan ütemben csíkszélességet csökkenteni, lassan tényleg ennek a technológiának a fizikai korlát végére érünk. Kíváncsi leszek mi következik, mert valami tuti lesz. OK, akár 5-10 évet is kihúzhatnak addig, jön a 10nm+ meg a 7nm++ meg a többi marketing duma, de ez nem mehet a végtelenségig.

Visszatekintve a múltba, az első asztali gépem egy 386-os DX2-es 40MHz-es CPU-val szerelt masina volt, nem is tudom, de szerintem még mm-es gyártási technológiával :) és azóta hova fejlődött....félelmetes....


DarkByte
(PH! addikt)
Blog

Talán 600 és 1000 mikrométer között volt a 486, ha jól értem a Wiki-t :) [link]


tibaimp
(senior tag)

Igazad van, közben én is utánanéztem, a DX2-est 1,5-1µm között gyártották, vagyis 1500 - 1000 nm.
Azért nem semmi fejlődés, mondjuk közben eltelt 25-30 év


DarkByte
(PH! addikt)
Blog

Főleg ha még ez mellé oda rakunk mondjuk egy MOS6502-t (C64 procija, többek között), amit még kézzel papíron terveztek, és úgy zsugorították le a rajzot a litográfiához :D Oké, az viszont már 43 éve volt, de akkor is döbbenetes a fejlődés ezen a téren :)

[ Szerkesztve ]


GeryFlash
(PH! addikt)

Ja, érdekes a Samsungnak, Glofonak és TSMC-nek nincsenek ilyen problémái. Lemaradtak mint a borravaló ez az igazság, lassan hajukra kenhetik a saját gyártósoros előnyüket az AMD-vel szemben amikor majd ott előbb lesz 7nm.


leviske
(PH! nagyúr)

Az azért gondolom megvan, hogy a GloFo- és TSMC-féle 7nm kb azonos karakterisztikával (értsd. kb azonos tranzisztor méret és ebből fakadóan azonos tranzisztorsűrűség lapkán belül) rendelkezik, mint az Intel-féle 10nm. A nagy különbség az, hogy ők már nem sajnálták a chipenkénti plusz felárat az UV litográfa alkalmazására, ellenben az Intel mindig tol a bevezetésén egyet. Annak ellenére, hogy az átlagosan chipenkénti 60%-os profitból volna hova engedni a jobb kihozatali arány érdekében.

[ Szerkesztve ]


tibaimp
(senior tag)

Azért ez megvan? Csak, hogy tisztázzuk....

Köszi leviske :R


GeryFlash
(PH! addikt)

Ezt nem tudtam, köszi! A 60% profit becsült vagy valós adat?

tibaimp: Hmm ez tényleg érdekes. Mindenestre a tendencia attól még megvan, régen jóval elprébb járt az Intel mint a másik három, most meg maximum egyenlő a verseny.


tibaimp
(senior tag)

Ez így van, ami nem is baj, legalább tényleges verseny alakul ki.


leviske
(PH! nagyúr)

Amennyire én tudom, hivatalos. Nyilván ezt nem úgy kell érteni, hogy egy $59-os Pentiumon is és egy $2000-os Core i9-en is 60% hasznuk van, viszont mivel az összes eladott termékből van átlagolva és a Pentiumok azért jelentős eladási számokkal rendelkeznek, valószínűleg azokon se 10% körüli a profit.

Ettől függetlenül tény, hogy az Intel lemaradóban van és valószínűleg ez az Intel 7nm és GloFo/TSMC 5nm bevezetésénél meg is fog történni. Mivel ezt az Intel már most későbbre datálja, mint a konkurensek és termékfejlesztőként valószínűleg másképp is áll hozzá ehhez, mint a két gyártó. A Broadwell-nél is meglátszott a profiton az erőltetett váltás, amit kétlem, hogy megismételnének.

üzenetek