üzenetek

hozzászólások


DraXoN
(őstag)
Blog

.. drágának tűnik, a korábbi se olcsó, de ez így önmagában "több lépcsős" kiépítésnek tűnik...


arn
(nagyúr)

hol van ez, az intel 14+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ nanojatol


tibaimp
(őstag)

Nem unalmas már ez.....minden gyártástechnológiai hírhez be kell trollkodni egy ilyet....

3nm 2022-ben, ez szerintem korai, lesz az 2025 is.


Cyberboy42
(aktív tag)

Aztamindenit. ha ez 50%-al alacsonyabb fogyasztást ígér akkor jó nagy lépcsőnek nézhetünk elébe... peszer ezt ha nem is egyenes arányban de a teljesítmény javára is lehet makd használni :) Remélem széepen fog mőkodni, és viszontlátjuk majd valami jóféle HBM-ben :)


akosf
(veterán)
Blog

Ha ez a rész igaz: "az MBCFET nagymértékben kompatibilis a FinFET eljárásokkal, így a meglévő technológiák és berendezések újrahasznosíthatók, ami felgyorsítja az új gyártástechnológia bevezetését.", akkor talán nem is nagyon túlzó a 2022-es célkitűzés.


Plazmacucci
(nagyúr)
Blog

A telefonok amik megkapják majd az új gyártású procikat, nem fognak fele annyit fogyasztani, és kétszer annyira sem lesznek gyorsak. Jól ki van ez találva.


Geri Bátyó
(senior tag)
Blog

Mivel még a 7nm-t sem igazán látjuk, a rosseb se tudja, hogy ez pontosan mit jelent, de ha a fele igaz lesz, már az is eléggé jó.
Engem inkább az aggaszt, hogy valószínűleg drága lesz. Ha ennyire jó a GAA, használhatnák az 5 nm-nél is, de valószínűleg azért nem teszik, mert megbonyolítja a gyártást.


EclipseGT
(addikt)

Sehol nem volt szó kétszeres teljesítményről.
+35%-ot mondtak 7nm-hez képest.


MaCS_70
(veterán)

Beszarás...

Szerintem 2006-ban olvastam egy cikket, mégpedig tudományos szaklapban arról, hogy milyen fejlődés várható.

Az volt benne, hogy 12 nm alá már csak az Intel és az AMD összefogva, a technológiáik egyesítésével lehet lemenni, 9 nm-nél már a működésben megoldhatatlan problémák jelentkeznek, 6 nm pedig a végső határ.
Nem technológiailag, hanem ennyit enged a fizika, azt pedig ugye nem lehet megerőszakolni.

A jelek szerint az Intel és az AMD rossz fizikakönyveket használ! :)

MaCS


Plazmacucci
(nagyúr)
Blog

Nem érted amit mondani akarok. Egyik stepping váltásnál sem történt semmi de ezt a maszlagot ezerszer hallottuk. A telefonok üzemideje nem ettől növekszik.


SaGaIn
(aktív tag)

Nem... csak marketing neveket használ. a 3nm-es nodeon lefogadom hogy semmi sem 3nm ez csak a neve.


ecaddsell
(tag)

Azért annyira nagyot nem tévedtek, mert az Intelnek tényleg problémái vannak, hogy 12nm alá menjen... ;).

Félretéve a tréfát sok szép adatot látunk hogy mennyivel lesz jobb, de hogy mennyivel lesz drágább azt ugye nem tudjuk. Valahol itt fog kifulladni a dolog.
Ez az üzenet is inkább a befektetőknek szól, hogy még ezzel is lehet tervezni.


Lacika112
(tag)

A jelek szerint az intel szentírásnak vette azt a könyvet az amd meg nekiállt egy bazi nagy lapka helyett sok kicsit összerakni és "megkerülte" a fizikát.

(2006 ban még tervben sem volt az uev így az akkori gyártástechnológia szerint igazuk volt csak eltelt egy évtized)

Le lehet menni 1nm ig is sosem az volt a gond, de nem lehet tömeg termelni tehát nincs belőle haszon.....


sutyesz96
(őstag)
Blog

Mi lesz, ha elérünk az 1nm-hez? Onnantól hogyan tovább? :)

(komoly kérdés)


lev258
(veterán)
Blog

A egyik dolog, amit már említettek, hogy az iparági méretelnevezések nincsenek egészen közeli kapcsolatban a fizikai méretekkel. Másrészt arról van szó, hogy bár a jelenlegi "klasszikus" felépítéssel elkészíthető tranzisztor, csak épp nem fog úgy működni, ahogy azt elvárnánk (és persze ezen túl is sok lesz a selejt).


MaCS_70
(veterán)

Abban a cikkben pont az volt a lényeg, hogy pont a gyártástechnológiák fejlődéséről szólt, és tisztán fizikai alapon kalkulált.

Hát, a fizika nyilván nem változott, az ismereteink viszont gyarapodtak.

MaCS


arn
(nagyúr)

az intelnek is voltak mar korabban is ilyen tervei, illetve az elso ket sziliciumos proci is intel volt 2006ban (a qx6700). igaz itt ket egyforma a lapka, mint az elso ket ryzennel.

[ Szerkesztve ]


spyboy88
(kezdő)

Végre valaki mer még nagyobbat álmodni. :)


DraXoN
(őstag)
Blog

azért nagyon nem egy kategória, a két cpu mag pl, ha jól emlékszem nem állt közvetlen kapcsolatban egymással, hanem az északi hídon keresztül kommunikáltak..
anno ezt az intel "szükségmegoldásnak" csinálta, hogy hamarabb kint legyen a 4 magos cpuja mint az amdé..
de az első ilyen 2 lapkás a pentium D volt ... ha jól emlékszem..

[ Szerkesztve ]


EclipseGT
(addikt)

Persze, hogy nem növekszik az üzemidő, mert amit nyernek a fogyasztáson, azt megkapjuk plusz teljesítményben.
Ezt a fogyasztáscsökkenést azonos teljesítmény mellett kell érteni.
Az üzemidő meg sok egyéb tényezőtől is függ.
Ez csak a SoC.


arn
(nagyúr)

mivel memvezerlo sem volt a prociban, nehez lett volna mashogy :D a gyartasi elonyok ugyanazok, az architektura persze mas, de akkoriban ez nagy dolog volt a c2d is nagy elorelepes volt, a quad meg olyan, mintha most elohuznanak hirtelen 2-3x gyorsabb procit.

[ Szerkesztve ]


Reggie0
(nagyúr)

A fizika koszoni szepen jol van, a megadott "3 nm" "5 nm" "7 nm" stb. meretosztalyok koszono viszonyban sincsenek a fizikai meretekkel, csak egy plecsni, hogy vakuljon a paraszt. Fogunk meg latni -10 nm-et is.


ncc1701
(addikt)

Legalábbis az intel biztosan. <irony> De nincs is jelentősége, mert mindenki tuggya, h az intel 14nm-e ennél sokkal jobb, feleslegesen is erölködnek a többiek</irony>.

[ Szerkesztve ]


tibaimp
(őstag)

Kapitalista cégek, simán adnak a 7nm és 5nm-nek 2-3 évet, míg kifuttatják....


akosf
(veterán)
Blog

Kapitalista cégek, simán bevetik méregdrágán a 3nm-et, amint tudják...

(#19) DraXoN: A Front Side Bus-on keresztül kapcsolódtak egymáshoz. Gondolom mindezt a tokon belül, mert kifelé már közös buszon látták az erőforrásokat.

[ Szerkesztve ]


Tigerclaw
(veterán)
Blog

Nem kétlem, hogy ez a 3 nm nem köthető szorosan az SI rendszerhez, de ha van mögötte eredmény, tehát fajlagosan nagyobb teljesítmény, vagy alacsonyabb fogyasztás, akkor mindegy hogy milyen nevet adnak neki. Kicsit gyorsnak érzem a tempót a korábbihoz képest, de aggódjanak a félvezetőgyártók amiatt hogy mi lesz ha elérnek a falhoz. Nekünk jelenleg ez csak jót jelent, főleg hogy elvileg még verseny is van ezen a piacon.


morgyi
(veterán)
Blog

Jön a 90 picometer :) (komolytalan válasz) Gondolom nekiállnak a grafén alapú fejlesztéseknek


Gyula84
(veterán)

pico :D


arn
(nagyúr)

3d elobb lesz :)


DraXoN
(őstag)
Blog

grafén még legalább 10 év ... legalábbis idén azt olvastam valahol..
bár "előnye" továbbá, hogy sokkal magasabb hőmérsékleten történik vele "elektronugrás" mint a siliciumon levő cpunál.. akár 200-250C-is üzemképes lehet majd... elvileg.. hacsak nem kell valami olyan anyaggal szennyezni ami muszáj a működéshez és az csak kevesebbet bír...


andy19770128
(aktív tag)

Háááát a nativ 2 magos amd cpu 2005 május-junius 939 tokra jött. Az intelnek nem volt ekkor még kész a későbbi c2d sorozat startja. Ezért volt a szükség megoldás ,az összevart pentium D'

[ Szerkesztve ]


Ragnar_
(őstag)

:C

Kérdés még, hogy mi lesz, ha elfogy a nanométer :DDD .. Akkor már csak az architektúra áttervezés, vagy a moduláris több mag ? És csak annyi, hogy a fogyasztást és az órajeleket nem fogják tudni fejleszteni ?

Szerk. (közben látom, hogy lehet, hogy a nanométer mehet akár minuszba is.. :) )

[ Szerkesztve ]


DraXoN
(őstag)
Blog

tényleg rég volt, lehet már rosszul emlékszem.. de így mondva valami rémlik, viszont a 4 magos c2q-nál tényleg beelőztek emiatt a felépítés miatt..

akkoriban én csak "távolról" egy igen tuningos Athlon XP-vel (bartlon magos 2500+) szemléltem a dolgokat (az azonosítója alapján valami "ufó" volt, semmilyen sorozatba nem illett bele, gyári feszültségen a 2400MHz, kicsit emelt feszültséggel a 2600MHz-et is bírta (gyári órajele 1866, sokan 2200ig jutottak, de volt akik azt se bírták feszültségemelés nélkül elérni)... nagyon jó példány volt.. gyári órajel). Pedig egy egyszerű bolti "tálcás" véletlenszerűen levett darabja volt (OEM). Tudom mert előttem "vették ki a sorból" amikor megvettük a gép elemeit..

[ Szerkesztve ]


szabi__memo
(addikt)

Annyira nem volt tervben hogy 2007 volt a 2002-es céldátum :P


Malák
(tag)

Azért a nanométer mínuszba nem fog átcsapni, elég durva lenne antianyagból készíteni ezeket.
A nano után a pico jön, a szilícium rácsállandója 0.5nm, ennél kisebb tranzisztort nem fognak szilícium alapon gyártani fizikailag. A marketing részével annyira nem vagyok tisztában.

Más anyaggal lehet majd próbálkozni, persze fizikai korlát ott is lesz.

Hogy az után mi jön, az érdekes kérdés, de egyelőre felesleges ezen aggódni.


Ragnar_
(őstag)

Felesleges lenne aggódni, ha lenne még vagy 15-20 évnyi tartalék. Mondjuk ha a Föld összes benzintartaléka 10 évre lenne elegendő akkor azért csak érdekelne, hogy a járműipar merre tovább, mit lehet várni, az esetben ugye hibrid/elektromos hajtás irányba megy a technológia, ez esetben itt írták még a 3D designt, és más anyagok használatát.

[ Szerkesztve ]


Malák
(tag)

Bízom benne, hogy valamit kitalálnak majd, most pedig még van 10évnyi tartalék a rendszerben, maximum majd lassabban jön váltás. De ha fixálnánk a mostani gyártástechnológiát is lenne egy darabig hova fejlődni.

A járműiparban azért szerencsére kisebb gáz van, ha 10évnyi benzintartalék maradna holnaptól, akkor is van koncepció arra, hogy mit lehet csinálni (elektromos / hidrogéncellás autók).

(amúgy aggódni nem egészséges, te se csináld, épp elég, ha az ezen dolgozó mérnökök aggódnak és álmatlan éjszakáik vannak. :) )


Ragnar_
(őstag)

Ez nem igazi aggódás, inkább csak kíváncsiság :) ..


Reggie0
(nagyúr)

Szintetikus uzemanyag ott van talonban, igy csak az ar a kerdeses.


andy19770128
(aktív tag)

A quadbigazábol azért volt roz öttlet mert az egeket verte a fogyasztás. Illetve a szivárgás ami 0,90 nm en brutális volt.akkoriban az amd ezért nem adott ki 4 magosakat mert a c2 gyadztás 100 watt fölött lett volna . az emberek nek ez akkoriban sem volt kellemes gondolat. .45 nm en már egész tűrhető nativ cpuk jöttek ki 3_4_5_6 magosak


Agyturbina
(tag)
Blog

Azt ugye tudod, hogy a Nano(10-9) prefixum alatt a következő a Piko(10-12) :K
Továbbá Femto(10-15) és Atto(10-18)

Mert negatív mérettartománynak nem sok értelme van hiszen Skalár mennyiség :R

[ Szerkesztve ]


Reggie0
(nagyúr)

Pont az a lenyege, hogy annyi ertelme van, mint 3nm-et mondani a 30-ra :) Mondjuk 1nm utan 100pm-et mondani nem biztos, hogy marketing szempontjabol tul jo, mert a parej azt latja, hogy mar vegre 1-re csokken, aztan meg 100 lett. Az atlag fel se fogja a mertekegysegek mibenletet, a prefixumokat is csak a kenyervasarlas idejeig, azaz kg, dkg eselet g.

[ Szerkesztve ]


Cyberboy42
(aktív tag)

azért volt már ilyen :) az elsű pentium 3 processzoromat 0.13µm-en gyártották, és akkoriban még így jelölték. Csak miután kijötten az első p4-el ami 90nm-en jött akkor kezdték ezt a nanométerezést :) És lassan, ha ezt a sémát vesszük, akkor 0.1nm alatt elkezdik a pikométer haszálatát :)))

[ Szerkesztve ]


poci76
(tag)

Nem valószínű, hogy lesz pikométer, mert két szilíciumatom távolsága 0,543 nm.


szabi__memo
(addikt)

Pont ez a baj. Majd lesz anyag aminél kisebb


Reggie0
(nagyúr)

Attol meg ra lehet irni a dobozra.


DraXoN
(őstag)
Blog

most is, a különböző elemek legfrissebb része 45-90nm körül ha vannak ... és csak valami kombinált számítással a "rétegeket beleszámítva" számolják ki, hogy ha kevesebb rétegű lenne a lapka (nem tudom mennyi), akkor mekkora nm kellene, hogy elférjen a rajta levő mennyiség (átlagolva).. jelenleg 10-14 rétegűek a lapkák..
az intel eredetileg tervezett 10nm-e pl. 1-el kevesebb rétegből állt maximum mint a tsmc 7nm-e, emiatt lett utóbbi kisebb, holott kb. egyformák...
illetve a különböző rétegek is különböző "felbontásúak" és gyártói megoldásonként változnak, hogy "melyik mekkora"..
pl. így jön képbe, az euv részleges alkalmazása, amíg tudják a gyártók csak bizonyos rétegeknél alkalmazzák..

így .. számok alapján simán lehet még nm alatti kiírás ... ha mást nem megoldják, hogy még több rétegből tudjon állni a chip és azon belül is a rétegek nagyobb felbontásúak lehessenek ...

a "felbontás" megnevezés miatt elnézést, de nem tudom, hogy írjam azt hogy az adott réteg kisebb nm-ert tud mint egy másik...


poci76
(tag)

Jó ideje nincs fizikai jelentése a nm-nek, erről itt olvashatsz. Csak marketing, nincs mögötte olyan számítás, amit írsz. A rétegeknél szerintem valamit félreértesz. A tranzisztorok egy rétegben vannak, és van akár 10-nél több vezetékréteg.


DraXoN
(őstag)
Blog

úgy rémlik valami cég végzi ezen nm hitelesítéseket és ők számolják valahogy..
a tranzisztorok tudom kb az alapon helyezkednek el, de van pár típus (vagy más "alkatrész") ami nem 1 réteg magas hanem akár több.. lehet nem sikerült ezt annyira jól kifejteni...
de tény, hogy a legvékonyabb vezeték is jóval vastagabb mint a megadott nm szám.. emiatt lehet, hogy ezt az elvet követve simán léphetünk majd "kisebbre" nm-nél (papíron.. ráírva ha úgy tetszik)...

de "szomorú dolog", hogy anno annyi gyártó volt.. mára csak kevés van ami élvonalbeli szinten gyárt... nagyon leszűkült és megdrágultak a fejlesztések... ez már nem az "arany korszak" .. de egyszer majd lesz még ilyen... mikor kitalálunk valami újat.. (pl. kristály belsejébe "égetett" 3D processzort ... ezt most csak így "hasra csapva" sci-fik alapján ... elképzelve nem tűnik lehetett lennek)

[ Szerkesztve ]


poci76
(tag)

Én pesszimista vagyok, és arra számítok, hogy miután elérjük a skálázódás végét, megáll a teljesítmény növekedése, és legfeljebb évi pár % javulás lesz a technológiák finomításából. Remélem, nem lesz igazam.

üzenetek