üzenetek

hozzászólások


#45997568
(őstag)

Koszonjuk a jo hireket :R

Vega 20 mikor varhato hogy lecsorog a jatekos piacra? Volt errol valami elhintve?


szmörlock007
(tag)

Üdv :)

David Wang hangsúlyozta az előadáson, hogy ez egy datacenterbe tervezett gpu, szóval nem hiszem, hogy lesz belőle radeon.


Fücsök007
(senior tag)
Blog

Nem lesz új Vega node, egyedül a mobil piacra jelent meg a Radeon RX Vega 56 mobile. Ezt nem tervezik asztali verzióban kiadni, mivel csak BGA és MXM verziókban kapható. :(

[ Szerkesztve ]


Televan
(veterán)

Senki nem ígérte a Vega20 gamer piacra.AMD -től nem is vártam mást idén. 7nm -es ryzen -re kíváncsi leszek jövőre(ahogy a Navi -ra is).


Pinky Demon
(addikt)

Azert megneznek egy olyan tesztet, hogy ilyen szeles memoriabusszal erobol mit tudna hozna ray tracingben az RTX core-ok ellen.


lezso6
(VARÁZSLÓ)
Blog

Valószínűleg semmit.


leviske
(veterán)

Elég szépen megtolták a double számítási teljesítményt a Vega/Fiji pároshoz viszonyítva. Bár ezzel még mindig csak egy hajszállal előzték be a Tesla V100-at, ami már "itt van" 1,5 éve.

(#1) rupszi: Így, hogy 300mm^2 feletti lapka lett, én kételkedem abban, hogy szenvednének azzal, hogy kiadjanak egy desktop verziót. A Navi elvileg a középkategóriára lesz kigyúrva, valószínűleg 300mm^2 alatti lapkamérettel. Így szerintem inkább annak az elkészültét kéne pörgetnie az AMD-nek.


MSI.Navi
(tag)

A Navi HBM memóriával kétlem hogy középkategóriás kártya lesz, és amúgy is felsőkategóriás kártyára van szükségük.


paprobert
(tag)
Blog

Néhány hónapja még az volt beszellőztetve, hogy 12-16 magos lesz 1-1 die. Hát nem így lett.

Szemre egyébként a 2 új chiplet is kisebbnek tűnik mint 1 Zeppelin die, úgyhogy kiváló munkát végeztek az AMD-nél.

Kérdés, hogy a PCI-E 4.0-át a középső I/O chip kezeli, vagy a chipletek? (és ezáltal jön-e desktopra)


leviske
(veterán)

Ha vetünk egy pillantást a Zen2-re, akkor láthatjuk, hogy ez nem feltétlenül igaz. A Navi kapcsán pedig eddig "nextgen memory" volt megerősítve, nem konkrét HBM variáns. Egyáltalán nem kizárt, hogy GDDR6-al oldják meg.

A Vega20 lapkaméretéből amúgy is látszik, hogy a GCN nagyjából ennyi volt. Kétséges, hogy 7nm-en, gazdaságosan el tudnak menni jelentősen 300mm^2 fölé. Ide már az Arcturus/GCN utód(?) kell, hogy eltudjanak rugaszkodni teljesítmény/fogyasztás tekintetében.

Amennyiben a Navi képes lesz hozni ugyanezt a 1800MHz-es órajelet, vagy akár még tovább is skálázódni, akkor így is volna esély rá, hogy a "középkategória" a RTX2070 nagyságrendje körül mozogna, ami nem lenne mindegy a piac számára.

(#9) paprobert: "Hát nem így lett." Te rátaláltál valahol, hogy CCX-enként mennyi magot takar a Zen2? :F Én erre konkrét információt sehol nem találtam.

[ Szerkesztve ]


lezso6
(VARÁZSLÓ)
Blog

A Navi bizosan HBM3-at fog használni. Még 20 Gbps GDDR6 lapkákkal is 768 bites buszra lenne szükség a 2 TBps sávszélhez.


Kristof93
(aktív tag)

Ez nem desktop chip, oda szerintem teljesen mas fog jonni, integralt io-val.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

A GDDR6-tal az a baj, hogy a HBM2-t sem érik el a képességei. Sőt, nagyon messze van a HBM2-től. Nem igazán tudsz hova lépni, csak a HBM3-ra, mert szükség van ám 2 TB/s-ra, ha ezt a réjtrészinges álmot kergetjük.

[ Szerkesztve ]


leviske
(veterán)

Vannak erős kétségeim afelől, hogy a Sony ebbe az irányba nézelődne annak fényében, hogy az a 2TB/s milyen áron is lenne meg. Egy újabb $700 fölött induló Play Station nem nyerné el a rajongók kegyeit. Amíg pedig a Sony nem nyomul ebbe az irányba, addig az RTG is jobban tenné, ha a piaci helyzetre reagálna.

(#13) Abu85: De miért kergetünk raytracinges álmokat, mikor piaci penetráció híján a technológiai jelentőségünk zuhan a piacon? Az AMD-nek most egy jól irányzott RV770 utódra lenne szüksége, nem egy olyan kártyára, amin alsó hangon 2-300 dollár csak a memória.


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Mert a réjtrészing bármennyire is hülyeségnek tűnik, valójában nem az. Nagyon gyorsan nagyon sokat lehet javítani a teljesítményén, és akkor rengeteg grafikai effekt sokkal egyszerűbben lesz implementálható.


Kopi31415
(félisten)
Blog

Mert most az van, hogy az RT-t nem csak az AMD kergeti, vízionálja, hanem NV, MS is.


xerobyte
(tag)

Abu, félig off:
minden tét nélkül kérdezem, te mit látsz reális valós érkezésnek az új asztali zen2 cpu-k és asztali navi gpu-k esetén?
Megjelenhetnek 2019Summer-ig vagy leghamarabb 2019Festive?


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Plusz az Apple is, és kb. mindenki. Amit most látunk az csak egy kezdet. Minden kezdet nehéz, természetesen lesz egy átfutási időszak, amikor ennek nem sok haszna lesz, de ezt nagyobb távlatokban kell nézni, két-három évesben, és úgy már ez nem tűnik hasztalannak. Ugyanaz a helyzet, mint az explicit API-knál. Kezdetben volt a Mantle, de most már van DirectX 12 és Vulkan, és lényegében folyamatosan jönnek rá a játékok.

(#17) xerobyte: Az AMD mondta nemrég, hogy először jön a szerver, aztán az asztali Zen 2, aztán a Navi, majd az APU. Valószínűleg nyár végéig az első hármat lezavarják, míg az APU az ilyen őszi történet lesz.

[ Szerkesztve ]


arn
(nagyúr)

Ccxrol hir? Oszinten szolva az epyc baromira nem erdekel, de a ccxbol kovetkeztetni lehetne, mit kapunk desktopra.


Ragnar_
(őstag)

De amíg konzolokra nem lesz megfelelő hardver addig szerintem nem nagyon fog elterjedni az RTX. Konzolokba hogyan reszelnek be egy kb. 2070 teljesítményszintű GPU-t, hogy be is lehessen kapcsolni az RTX-et ? Addig az olyan feature lesz szerintem, mint a Physx, Gameworks, 3D Vision. Az talán nem kizárt, hogy az AMD is kiad majd egy 500k Huf-ért beszerezhető RTX képes kártyát a közeljövőben, de az ugye kb. a PC gamerek 85%-ának tökmindegy az ár miatt.


xerobyte
(tag)

Azt én is olvastam, viszont a navi résznél nem túl sok konkrét volt, külföldi források közül sok 2020H1-et ír, ami azért rémisztő, ha ez ember már most venne, bár a HDMI 2.1-et mindenképp kivárnám, remélem azt belepakolják.

[ Szerkesztve ]


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Azt kell eldöntened, hogy kinek akarsz hinni. A külföldi forrásoknak, vagy az AMD-nek.

(#20) Ragnar_: A next-gen konzolok valószínűleg 2021-ben jönnek. Az azért elég sok idő még. Természetesen az átfutási időszak simán meglehet 2-3 év. De ne tekints erre úgy, hogy 2021-re nem lehet egy megfelelő hardvert a konzolokba passzírozni. Akkorra már HBM4 is lehet.

[ Szerkesztve ]


arn
(nagyúr)

64 mag. Mongy ez alapjan 8 magos lapkak jonnek... igy lesz esely a ryzen3nal a 16 magra :C nem csodalkoznek, ha negycsatornas io chipet es ket chipletset latnank, de hogy lehet ezt osszehozni az am4el?

[ Szerkesztve ]


Pinky Demon
(addikt)

A 2070 realis azert egy next-genben, foleg mivel a navit 1080 (~2070) szintre pletykaljak, joarasitva, valoszinuleg konzolos cellal. Mas kerdes, hogy mi ertelme van az ray tracingnek egy 2070 szintu kartyan, ha meg a 2080Ti is erosen kohog tole.

Amugy a ray tracing nem egyszerusiti le hatalmas mertekben a content creatorok dolgat? Nem egyszerubb az anyagnak par egyszeu tulajdonsagat beallitani mint most a millio kulonbozo workaroundot megcsinalni, hogy kozelitse ugyanazt a latvanyt? En leginkabb ebben latom a ray tracing jovojet.


Remusz911
(veterán)
Blog

Fincsik lesznek a 7nm AMD CPU-k, lecserélem végre az öreg matuzsálem hathengeresem :C


xerobyte
(tag)

Az amd sem mondott semmi konkrétat a Naviról tudtommal.

Ezt a gyűjtést szoktam nézni:
https://www.techpowerup.com/reviews/TechPowerUp/Future_Hardware_Releases/
Polaris 30
Vega 20
Zen2
Navi
legjobb esetben is ez a sorrend, nehezen hiszem el, hogy fél év alatt ezt lezavarják, de ne legyen igazam.
Viszont a véglegesítések miatt, ha jól sejtem, akkor hdmi 2.1 legjobb esetben is csak a navikon lesz?

[ Szerkesztve ]


szmörlock007
(tag)

#abu85
Üdv :)

Mark papermaster amikor mutatta a cpu útitervet a zen3 után a zen4 volt a dián meg ő is azt mondta. Most akkor mégsem hagyják ki a négyes számot? Megjegyzem örülnék ha így lenne.

[ Szerkesztve ]


arn
(nagyúr)

A 64 magos lapkameretekbol ugy tunik, hogy az am4be is beleferne az io + 2 chiplets.

[ Szerkesztve ]


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Azt mondták, amit írtam. Nem konkrét dátum, de mivel az APU a Navi után jön, előtte pedig a Zen 2 asztali, így behatárolható azért. Főleg amiatt, mert az APU-t muszáj kiadni ősszel, hiszen ha nem teszik meg, akkor nem lesznek karácsonyra a polcokon a notebookok.

Amit linkeltél azon olyan dolgok vannak, amelyek nem is léteznek. Például NVIDIA Ampere. De ott az AMD Arcturus is. Tudod mi az Arcturus? Egy szimpla chipdizájn kódneve, de nem az architektúráé, ahogy azt itt állítják. :)

A HDMI 2.1-re sajnos még várni kell.

(#27) szmörlock007: Ezek szerint. Holnap meg is trollkodom őket. :DDD

[ Szerkesztve ]


leviske
(veterán)

Nem írtam, hogy a ray tracing hülyeség. Ami hülyeség az az, hogy adott egy cég, ami esetleg megkockáztatja, hogy 4(!) évig nem ad ki $300 alatt semmit, nem támogat fejlesztőket a nyíltforráskódon túl és ennek ellenére azt hiszi, hogy releváns maradhat a piacon.

Az nVidia botladozása a RTX sorozattal elmegy, mert közben a piacon van a Pascal is. Az AMD-nek viszont nincs versenyképes terméke a piacon a 2016-os Polaris10 kivételével.

(#16) Kopi31415: Miután az nVidia ~600GB/s memsávszélességgel rendelkező GPU-ra merte azt mondani, hogy RT képes ÉS az AMD jelenleg csak szeretne olyan teljesítményt kicsikarni játékok alatt a saját megoldásaiból, mint amit a TU102 nyújt... Még mindig nem érzem magam afelől meggyőzve, hogy a Navi számára muszáj a 2TBps.

Szerintem ez bőven ráérne a 2019 után érkező generációnál. Amikor más esetleg lesznek is hozzá játékok.


xerobyte
(tag)

Mondjuk ez tényleg egy behatárolható keret.
Hol érdemes külföldi oldalak közül amd híreket/pletykát nézni?
Az hogy a HDMI 2.1-re várni kell azt jelenti, hogy elképzelhetően az első Navikban sem lesz?


andy19770128
(aktív tag)

Részemről még nem mondok le a radeon pro duo ról...... 4 kban tolok vele mindent fullon. egyenlőre 4 kban nincs ellenfele


Ragnar_
(őstag)

Egy 2070 lehet az alsó határa a használhatóságnak 1080p fölbontáson, a konzoltulajok viszont már kezdik megszokni a 4K-t. Mondjuk cinematik gameplaynél ahol nem kell sok geometriát renderelni mint egy Tomb Raidernél lehet, hogy használható lenne egy 2070 szint is FHD-ben. A '1080-as szintű jóárú Navi' pletykát én is hallottam, de azt nem biztos, hogy egy Konzol APU-ba be tudják integrálni. Kb. az aktuális PC középkategória van a genváltásnál a konzolokban, az most egy 1060 környéke lenne, de ugye 2020-ban az kb. 2060-nak megfelelő teljesítmény lesz, amely teljesítményszintnél ugye az Nvidiánál még nincs RT. Kérdés, hogy gyakorlatilag milyen gyorsan fejlődik majd a RT hardver. Ha a 2020-ban a 2070 lesz kb. a középkategória, lehet, hogy RT-s konzolok lesznek, de én kétlem.

[ Szerkesztve ]


szmörlock007
(tag)

#abu85
Ha már ott vagy és a szerver cpu-t rome-nak hívják, süsd el a "minden út rómába vezet" örök klasszikust is :DDD

[ Szerkesztve ]


Enton
(addikt)
Blog

Na és arra mi a biztosíték, hogy ehhez a raytracinghez is ugy fognak állni mint a vr-hoz, ala radeon pro dou?

Vagy legaláb ne ilyen hozzáállással közelítsék meg ami eleve elvetélt ötlet volt már mikor kigondolták, mert ez így marha jól hangzott:

"Radeon Pro Duo professional graphics card leverages the power of two GPUs to render out separate images for each eye, increasing VR performance over single GPU solutions by up to 50% in the SteamVR test.4 AMD’s LiquidVR™ technologies are also supported by the industry’s leading real-time engines, including Unity and Unreal, to help ensure smooth, comfortable, and responsive VR experiences on Radeon Pro Duo."

Vagy csak én siklottam el mindenhol felette, hogy ettől jobb kari nincs is vr-hoz?
Én mondjuk bizakodva néztem a videokat anno errol is, de ahogy látom kb ez is kuka egy project lett tőlük. Esetleg ez a liqvidvr valami lehet hozott pár újjítást amit a többiek átvettek, de ennek mindjárt utánaolvasok.

Gondolom amugy ide jobban illene ez a duplagpus erődomstrálos hozzáállás mint ahogy vr-hoz gondolták.


Kopi31415
(félisten)
Blog

Nem mondtam, hogy bírja a vas, csak azt mondtam, hogy most széles iparági támogatás van mögötte. Vagyis az AMD nem egyedül fog evezni, mint azt korábban tette a Mantle esetében is például.


Ragnar_
(őstag)

Hát a Vulkan (ami ugye a mantleval indult) elég követendő lenne, hiszen doomban pl. felezi a CPU frametimeot a ogl-hez képest Ryzennel, de dx12-ről olyan sok jót még nem lehet elmondani. Ha nem lassab mint dx11-ben már jó.

[ Szerkesztve ]


Pinky Demon
(addikt)

Jelenleg a 2060 es a 2070 12nanos GPUk, 2-3 ev mulva viszont a 7nm(+) olcso es elterjedt lesz, raadasul most nincs is ugy beragadva az ipar mint akkoriban a 32/28 nano kornyeken. Felreertes ne essek, se a jelenlegi csucsteljesitmenyen, se a par ev mulva esedekes konzol teljesitmenyen sem latom semmi ertelmet az RT-nek. Szvsz kell meg 2-3 generacionyi celzott fejlesztes, hogy valodi RT-rol beszelhessunk akar a csucskategoriaban is, ne csak ilyen gimmickrol, mint ami most van.


Ragnar_
(őstag)

(A jövő a raytracing, de emlékszem, mikor a 4200Ti-al bekapcsoltam az anizotrop szűrőt, hogy beesett az FPS, manapság meg ugye gyakorlatilag alig van hatása a teljesítményre az akár 16x-os beállításnak is. )

[ Szerkesztve ]


punchman
(csendes újonc)

Az APU a Picasso, ami csak ősszel jön? Az még Vega lesz?

"Ugyanaz a helyzet, mint az explicit API-knál. Kezdetben volt a Mantle, de most már van DirectX 12 és Vulkan, és lényegében folyamatosan jönnek rá a játékok."

Azért nem teljesen ugyanaz. RT csak a felsőkategóriás kártyákba kerül, és alatta adják el a legtöbb kártyát. Azaz szinte senki nem rendelkezik hardverrel. Low overhead API gond nélkül futtatható az összes támogatott GPU-n és lesz eredménye. RT inkább olyan mint a VR. Plusz költség, felső kategória, alacsony kereslet. Ahhoz hogy 1-2 éven belül elterjedjen, nagyon erős igény kell fejlesztői oldalról.

Szinte biztosan lesz Navi RT nélkül, és oda nem kell HBM.


wsanyi
(aktív tag)

Hmmm... Ez alapján a kép alapján úgy néz ki, hogy a desktop vonalra teljesen más megoldás érkezik. Kíváncsi leszek rá, de ha nagyon nagy a csend, az azt jelenti, hogy valmait nagyon titkolnak, mert valmai nagyon jól sikerült. A Zen+ is nagyon jó lett szerintem. Ha valaki ügyes, 10+%-kal többet ki leht hozni belőle, mint a ZEN1-ből.


leviske
(veterán)

Félreértesz. Amit mondani akartam az az, hogy ez a 2TB/s megint úgy hangzik, hogy a cég a jövőben él. A múltban pedig bebizonyosodott, hogy ez sosem sül el jól.

Ha élünk azzal a teoretikus lehetőséggel, hogy a Navi kapna HBM és GDDR6 vezérlőt is, vagy a Zen2 mintájára kiszerveznék az IO-t, akkor volna lehetőség egy olyan felállásra, amiben teszem azt a RX680 hozná a Vega64 teljesítményét, a RX670 a Vega56 teljesítményét $400 alatt, a HBM2-es, elszállt sávszélességű verziók meg jöhetnének RT Navi64 és RT Navi128 néven, vagy tudom is én miként és játszadozhatnának a nVidia RTX sorozatának egyes tagjaival kedvükre.

Persze megkövetek mindenkit, ha a HBM3 hirtelenjében összemérhető árkategóriába kerül a GDDR6-al.


arn
(nagyúr)

Az a gond, hogy a teljesitmenye alapjan a 2070 is kozepkategoria mar. Lassabb, mint az 1060 volt a megjelenesekor a csucskartyahoz kepest (1080). Es ebbol is latszik, hogy mennyire elszaladtak az arazasok.

[ Szerkesztve ]


Vitamincsiga
(tag)

Ez már izgis!!

A Vega 20 pariban van a GTX-szel single teljesítményben, ~15-16 TFlops. Ez jó!
A Half és az Int8, Int4 paraméterei a negyede. Ugye a Tenzor mag.
Viszont a mem sebessége a duplája.

Az NV fizikailag a CUDA magokba integrálta a Tenzor magokat, de mégis különálló végrehajtó egység.
Az AMD "AllInOne" szervezéssel oldja meg.
A kérdés: Ki lesz gyorsabb a következő gen-ben??

Mert azt az AMD is érzékelte, hogy kell a gyorsaság a számításokban és nem csak a single pontosságnál. A mem nagyon is rendben van - szinte előre mutató az 1 TB/s a RT-ra!! De a rugalmasságot sem akarja feladni.
Jóslatom, hogy a NAVI, a RTX 2000-es Single értékének a dupláját hozza majd, míg a kisebb pontosságnál a felét. A RT-nél meg 4x-es( 2 TB/s!!) mem gyorsasággal fog kompenzálni.

Szerintetek?


Vitamincsiga
(tag)

Szerintem 499$-ért lesz 16 mag-os processzor asztali gépbe a jövő év első felében.

Szerintetek?


Vitamincsiga
(tag)

Apropó, Abu85!
Van valami információ morzsád 5xx-es chip készletről?


bteebi
(addikt)

Pont romra kell nagyban építeni??? :U

Amúgy brutális kártya lesz, tranzisztorszám, memória és sávszél terén is. Ha mindezt ráadásul értelmezhető fogyasztás mellett tudná... akkor már csak az ára nem fog tetszeni ;].


Menthirist
(veterán)
Blog

Az olcsó kifejezést sem hallottam már egy ideje a vga piacon... :DD


Dyingsoul
(addikt)
Blog

De ez most akkor hogy lesz? A Zen2-es Ryzen CPU-kban megint nem lesz IGP? :F A legfelső ryzenre gondolok elsősorban a 2700x helyett.


Lacc
(aktív tag)

A DirectX11/12 es Vulkan-t osszehasonlitani, olyan mint az autot (dx) ossezhasonlitani a motorral (Vulkan).
Jatekot fejleszteni Vulkanra jelenleg nagyon sok plusz munkaval jar, mint a DirectX eseteben, amig az ember nem megy bele ebbe a temaba, ra sem jon. Vulkan csak grafikus API-t ad, a DirectX a grafikus API-n kivul szinte mindent (Audio API peldaul) egy csomagban, ergo gyorsabb jatek fejlesztes, es kevesebb koltseg.

Dyingsoul: Ez uzlet, ha kell akkor kulon megveszed az AMD kartyat. (Vagy az Nvidia-t), nekik erre van ott az APU sorozat. Plusz kevesebb penzuk is van ilyen fejlesztesre az AMD-nek, gondolj csak bele, rengeteg vezeto fejleszto hagyta ott az AMD vga reszleget, valoszinuleg kapacitasuk sincsen ra.
Plusz a Zen2-t mar 1-2 honapja lezartak (a tervezeset).

[ Szerkesztve ]

üzenetek