üzenetek

hozzászólások


JasL
(senior tag)
Blog

Duracellm: kérnék egy leírást arról, amire utaltál, hogy -12V-os ág mire való egy PSU-n és a terheléslimittel kapcsolatos leírást! Nem találtam sehol a neten.

[ Szerkesztve ]


Duracellm...
(veterán)
Blog

Modern ATX tápokon kompatibilitási okokból a PCI-port (nem PCI-ex!) és RS232 tápfeszültség igényei miatt maradt meg a -12V szolgáltatása. Gyakorlatban a PCI-portba helyezhető A/D D/A-t végző mérő-adatgyújtó kártyák, lakosságnál hangkártyák, és műveleti erősítővel bufferelt kimenetű "prémium" alaplapi hangkártyák analóg része igényli ennek a meglétét.

Szóval ha szerencséd van, az ATX csatlakozó 14-es lábánál lévő pad-ból, nem vezet sehova tovább trace a Main PCB belvilágába. :) De meg kell nézni!

A tápegységben az a -12V-hoz általad letett piros karika mellett lévő SO8 tokozású IC állítja elő, stabilizálja és látja el a túl áram védelemmel egyszerre. Elsőre érdemes ennek megnézni az adatlapját ezekért az információkért.
Teherrelés mérést elkövetni egy szabályozható áramgenerátorral lehet, ami 0-tól egészen az IC adatlapban közölt áramhatár 2x-ét tudja produkálni fokozatmentesen állítható módon.
Ezt lehet használni szabályozható terhelésnek, indikáció az áramhatárolásra az lesz, hogy melyik beállított áramértéknél kezd a kimeneti feszültség határozottan esni. Illetve azt kell még ellenőrizni, hogy az áramlimit aktív állapota után, limit alá csökkenő terhelésre vissza-áll-e az alap állapot, tehát a teljes kimeneti feszültség vagy igényli a teljes tápegység ki-bekapcsolását. Ez fontos dolog, mert ha elmegy és nem jön vissza a -12V és közben üzemel a tápegység, nem lesz hűtés!

A ventilátornak az áramfölvétele indulásnál, illetve lehetőleg blokkolt rotornál se lépje túl a kimért áramlimitet.
Forgásnál pedig az IC-re adatlapban megadott tartós terhelhetőség alatt maradjon. Idővel sűrűbb lesz az olaj a folyadék csapágyban, és poros lesz a rotor így az új állapotban mért áramfölvételekhez +20%-ot hozzá kellene számolni.

[ Szerkesztve ]


JasL
(senior tag)
Blog

Bocs, de felét sem értem sajnos annak, amit írsz :( Tanultam elektrotechnikát, de te messze többet tudsz, mint egy átlagember. Sajnos fel sem fogom, amit írsz. Sokkal egyszerűbben kellene fogalmaznod. Feszültségeket tudok mérni, de áramgenerátorom sincs. Van egy változtatható tápom, egy feszmérőm, pár csavarhúzó.

[ Szerkesztve ]


rankesz
(addikt)

Azt hiszem átirányítom a kérdésemet hozzád... :B Tudsz segíteni egy razer core 2 elcsendesítésében...?


Kiki18
(őstag)
Blog

Egy Toshiba Tecra X40E(i5-8250U,16GB,256GB,2db Thunderbolt 3 csatival)-240K (laptopsystemtől)
egy Sonnet eGFX Thunderbolt 3 külső dokkoló-45k (hardverapro)
GTX 1050Ti 4GB- 30K(ismerőstől, de lehetne hardverapro is)

Ez egy Basic felszerelés.-315K összesen

Ezt egészíti ki nálam egy Toshiba thunderbolt 3 dokkoló-25k(gyári eredeti, ebayről)- 340K így teljes mértékben

+monitor+egér+bill a jobb teljesítmény és játékélmény érdekében


JasL
(senior tag)
Blog

Használt cucc árát ne keverjük már ide... az a Sonnet eGFX doboz például 139.900 Ft.. nem 45 ahogy mondod, és ha más nem talál használtan? Akkor az neki rohadtul nem 340ezer... csak mondom.

[ Szerkesztve ]


Kiki18
(őstag)
Blog

Ezért írtam az induló hszben is ,hogy figyelni kell a piac alakulására.
Ez nyilván nem azt jelentette, hogy majd a Razer honlapját nézegetem minden nap, hogy mikor adnak 5% kedvezményt az amúgyis többszörös áron kapható cuccaikból. :P

üzenetek