Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


JoeYi
(őstag)
Blog

szerintem te is érzed, hogy kb sosem lesz 8K műsorszórás. De legalábbis nem ennék a tévének az életében. Ez a tévé már évek óta az óceánban fog hánykolódni mire 4K-nak hazudott felskálázott csatornák elkezdenek megjelenni. Szerintem nincs üzletileg értelme 8K studiókamerákat venni, megfelelően gyors és nagy tárhelyet, megfelelően gyors kommunikációs csatornákat kiépíteni. A megvételük fenntartásuk és a brutál felbontással járó energiafogyasztásuk simán megbukik már az üzleti terv szintjén.

Itthon meg pláne csak akkor lesz ilyen, ha foci megszállott miniszterelnök helyett technológia megszállott lesz, és azt mondja, hogy nem számít, költsünk 10-100 milliárdokat a tévécsatornák modernizálására, ha megtérül, ha nem

[ Szerkesztve ]


CanceRed
(újonc)

CTRL+C, CTRL+V bajnok vagy nagyon értelmes hozzászólás, gratulálok! :C


Interceptor
(PH! addikt)

"Talán tényleg csak egy lufi az egész 4k, és rájöttek az emberek, hogy olyan távolságból az átlagos szem alig tud különbséget tenni a felbontások között."

Dehogynem tud, baromi nagy különbség van a két felbontás között :K
Ha meglátod a fullhd meg a 4k közötti különbséget nem akarsz többet fullhd-t nézni. 8K-ban nincs tapasztalatom, de többen írták már meg olvastam több helyen, hogy az emberi szem 16K-ig látná a különbséget.

[ Szerkesztve ]


daneel_hu
(senior tag)

A 4K a HDR miatt jó igazán, legalábbis a 4K-ban kiadott anyagok nagy többsége ilyen.

Vannak filmek a neten visszabutítva fhd-re, de a HDR-t megtartva. ;)

Nem véletlenül...

[ Szerkesztve ]


ZnVjaw0K
(tag)

Nincs itt arrogancia, csak nem akarod elismerni, hogy egyenes válasz helyett félrebeszéltetek, tereltetek. (Nem állítom, hogy szándékosan...)
A kérdés az volt, hogy minőségi, élménybeli szempontból mi a HÁTRÁNYA? Nem az, hogy drágább-e, meg macerás-e. Még csak nem is az, hogy van-e előnye (mert ezt fejtegettétek művészeti szempontból), hanem mégegyszer: hogy mi a hátránya.
(Más kérdés, hogy számszerűen abban se értünk teljesen egyet, hogy az esetek mekkora hányadában van ELŐNYE.)

Merthogy ezt nem tudom megérteni (és logikus indoklás nélkül elfogadni), hogy valakinek a jobb miért rosszabb:D A többi szempont (ár, macera) nyilvánvaló, csak gondolom ti is jobban szerettek a valódi kérdés helyett inkább egy olyan szalmabábbal vitatkozni, ami könnyebben támadható. (És ez nálad ebben a thread-ben már nem az első ilyen eset)
Végül kiderült, hogy az általam feltett kérdésre (nem másra!) adott válaszotok az én nézőpontomat támasztja alá. A vita ezzel részemről lezárva. A további sértődött mellébeszélés, személyeskedő vagdalkozás nem izgat. A vita célja nem az, hogy nekem(neked, akárkinek) legyen igaza, hanem hogy kiderüljön a válasz, a valóság, az igazság. Attól függetlenül, hogy ki érvelt mellette és ellene. Ez a fenti kérdésben kiderült.
Mindemellett azt is megemlíteném, hogy azért a vita során hasznos információkkal is elláttatok. Tanultam belőle. Ezt köszönöm szépen!
További minden jót!


Raymond
(PH! félisten)
Blog

ROLF :))

"Nincs itt arrogancia"

vs.

az osszes tovabbi szoveg a hozzaszolasban.


PuMbA
(PH! félisten)

"A kérdés az volt, hogy minőségi, élménybeli szempontból mi a HÁTRÁNYA?"

Minőségi szempontból nincs hátránya. Előnye van, mert gyors mozgásoknál jobb. Élménybeli szempontból meg, ahogy már írtam, nem számít a sok fps. Pont ugyanúgy élvezik az emberek TV-ben az 50fps-es focimeccset, mint a 24p-s filmet a moziban :)

[ Szerkesztve ]


BiP
(PH! nagyúr)

"élménybeli szempontból mi a HÁTRÁNYA?"
Moziban az embereknek nem jó élmény. Ez jó válasz? Szokatlan, moziban az emberek nem akarnak szappanopera hatást,stb. Ez mind élménybeli tényező.
És hiába jobb technikailag, de ha de élményben rosszabb, akkor egyszerűen nem ül be rá.
Hiába akarod technikai paraméterek alapján megindokolni, de ha az emberek élményt vásárolnak mozijegy formájában, akkor nem sokat érnek a számok.


Celtis
(PH! addikt)

Majd veregesd meg a válladat a nevemben is.


ZnVjaw0K
(tag)

(#286) Raymond
Nézd, időnként előfordul, hogy nem az ember álláspontja jön ki egy vita győzteseként. Az úriember ilyenkor örül, hogy újat tanul. Persze az se bűn, ha valakinek ez rosszul esik, de sértődötten személyeskedni értelmetlen öngól.

(#287) PuMbA
Kinek mik az igényei ugye.

(#288) BiP
Korábban kitárgyalva, cáfolva. Ha még tízszer leírod, attól még nem lesz igaz. Pont.

Innentől ignore
Szép estét!


Raymond
(PH! félisten)
Blog

"...időnként előfordul, hogy nem az ember álláspontja jön ki egy vita győzteseként. Az úriember ilyenkor örül, hogy újat tanul."

Nem ugy nez ki hogy tanultal volna barmit is :))


Cassi
(fanatikus tag)

Az olyan tévéknél, mint a most bemutatott 98"-os Q950R, mindig felmerül, hogy bekerülhet-e 3-4 év múlva a mainstream, sőt a budget kategóriába?

Van-e rá tömeges igény? Azt hiszem, igény lenne rá, mert ez már tényleg moziélmény. Elfér-e egy átlagos nappaliban? Méretre kb. 220cm x 130cm lehet, ez elfér egy kis nappali falánál is. A szállítás/bejuttatás viszont valóban problémás, mert ez már nem fér el pl. a legtöbb liftben. Valóban szükség lehet egy kitekerhető vagy összehajtható képernyőkialakításra, de ugye erre már vannak próbálkozások.

Ilyen méretben már tényleg indokolt lenne a 8K, a felismerési távolság úgy 3-4 méternél lehet.

98" most extrémnek tűnik, de 5 éve a 65" is az volt, és a méretnövekedés nem állt le egyelőre, idén az lehet a 75", mint tavaly a 65".

[ Szerkesztve ]


lenox
(PH! addikt)
Blog

Nincs itt arrogancia

Akkor errol sem tudod, hogy mit jelent?

nem akarod elismerni, hogy egyenes válasz helyett félrebeszéltetek

Max nem ertetted. Ugye mindig az a kovetkezo hozzaszolasod, hogy ja igen, de nem ez, hanem az. Draga a hfr alapbol is. Ja igen, de az nem erdekes. Kihoz egy csomo hibat, ja igen, de nem baj, nem kell igenytelennek lenni, hanem mindent tokeletesre csinalni (meg tobb penzert). Szokatlan a nezoknek, es nem szerettek. Ja igen, de az nem erdekes, mert majd a fiatalok, akik nem szoktak hozza.

A többi szempont (ár, macera) nyilvánvaló, csak gondolom ti is jobban szerettek a valódi kérdés helyett inkább egy olyan szalmabábbal vitatkozni, ami könnyebben támadható.

Nice try, de a nyilvanvalorol nyilvan fogalmad se volt elotte, es egy szalmababbal probalsz szalmabab ervelest eloadni. Amugy 'ti is jobban szerettek' -> arrogancia. De mar a kiindulas is teves, nem akarok errol veled vitatkozni. De latom, csak az volt a cel, hogy megprobaltad tobb-kevesebb sikerrel a szalmababot elsutni, hat sajnos, inkabb kevesebb.

Persze az se bűn, ha valakinek ez rosszul esik, de sértődötten személyeskedni értelmetlen öngól.

vs
Innentől ignore

Ez tanulmanyba illo :).

[ Szerkesztve ]


Alien!
(fanatikus tag)

Érdekes, nálam a Marvel Kapitányt már pont a vetített kép barmolta szét a moziban. Annyival rosszabb mint ami itthon van, hogy egyszerűen botrány. Gyenge kontraszt, gyenge fényerő, halvány színek, pocsék mozgás. Az egyedüli normális alternatíva az Imax maradt, ott még aránylag tetszik amit látok, de valóban ideje már valami reformnak.


PuMbA
(PH! félisten)

Egy jó kis lézer projektoros Dolby Cinema kellene ide, ahol VA LCD TV szintű 1:4000 kontraszt van, de ugye nem megyünk elegen moziba, tehát nem éri meg ide telepíteni ilyet :) Allee 6-os teremben például tök jó kontrasztos a kép, majdnem mintha LCD-t néztem volna, de a 3-asban már például nem.

[ Szerkesztve ]


Raymond
(PH! félisten)
Blog

Ez eddig minden orszagban igy volt hogy aranylag nagy kulonbsegek vannak a kepminosget tekintve teremrol teremre. Volt mar olyan nem egyszer (amikor meg gyakran jartam moziba) hogy megneztem melyik teremben vetitik a filmet es volt hogy inkabb nem mentem vagy mas idopontban mentem.


Piftuka
(PH! addikt)

Tudod, az a szomorú, hogy nem kellett semmit másolnom! Saját kútfőből írtam az összes példát.

Ezek szerint neked sem jött át a lényeg... Irónia volt, gondolatébresztőként. A legtöbben megértették.

Ugyanis az összes Samsung QLED téma, OLED televízióval foglalkozó téma, sőt az összes, általánosan televízióknak szentelt téma ezekkel van tele.

És "tapsolgatás" helyett, inkább érteni kellene, és megérteni... aztán pedig annak megfelelően esetleg a hasznos hozzászólásaiddal tenni ellene.

Mert ez, amit most írtál, az a tipikus példája az értelmetlen hozzászólásnak.

Vagy van esetleg bármilyen szakmai érved is?


Piftuka
(PH! addikt)

Figyelj... játszhatod a sértődöttet, ahelyett, hogy megértenéd a lényeget, és tennél az ellen a jelenség ellen, amely miatt fentebb "virtuális tollat" ragadtam.

Tudod, én az elmúlt években ezeket már százszor "lejátszottam" itt a fórumon.

Éppen emiatt hagytam ott a "Milyen tévét vegyek?" témát is... Mert "széllel szemben lehet, csak nincsen értelme".

Azért talán nem véletlen, hogy a mai napig, időről-időre - a témát és a régi hozzászólásaimat olvasván - megkeresnek privát üzenetben, hogy segítsek nekik megfelelő televíziót választani. (Pedig én aztán még nem is vagyok olyan "hard core" user, vagy tesztelő/guru, mint pl. BBéci.)

Mert a topic-ban "nem kap megfelelő segítséget", aki aztán nekem ír... (És ott a fenti frázisok puffogtatása zajlik unásig.)

Tőlem viszont aztán senki nem olvasott és soha nem is fog olyan sommás (és valótlan) kijelentéseket hallani, mint amire fentebb utaltam.

Mindig is azon az állásponton voltam, hogy az a "tökéletes" televízió egy adott felhasználó számára, amelyet meg tud fizetni, és éppen az ő igényeinek megfelelő.

Akár plazma, akár OLED, akár QLED, akár IPS, VA paneles, akár HD Ready, akár 8K, akár kicsi, akár nagy, akár Philips, akár SHARP, vagy akár bármi más...

Ez az amit a tévés témákban hozzászólók kb. 99,99%-a előszeretettel elfelejt.


ΞΔGLΞ
(PH! nagyúr)

És azt még nem írtad meg a privátban (meg)keresőidnek, hogy emelje meg a valagát és menjen be egy áruházba, pl euronics, vagy MM-ba, vitt anyagokkal (is) usb és/vagy HDD-én, ahol a legtöbb típus kint van, kérje el a távirányítót és próbálja meg tesztelni saját maga is valamennyire a tévéket?
Ugyanis, lehetsz te akármilyen szakértő, tévét ő fog venni magának évekre és, ha egy fórum és user alapján dönt valaki, mert nagy az esélye, hogy az ajánlott tévé k...ra nem fog bejönni neki, akkor idióta, vagy olyan, akinek mindig megmondták, hogy mit csináljon és az életben nem tudott még saját és normális döntést hozni.
Persze, tanácsot lehet adni, ezzel nincs is gond, de tesztelni, akkor is muszáj!

Egyébként meg az iróniád és/vagy szarkazmusod csak amolyan okoskodásnak tűnt inkább, mint a legtöbben megértették bullshit szöveg...mert egyrészt valóban igazad van ebben, sokat eltaláltál, de másrészt ez minden tv topikban mindig le lesz írva. Ezért karaktert koptatni, minek? Jah, már írtam...okoskodásnak.
Ha jön még tévé teszt, oda is befogod vésni majd mindig? Ott is eltalálod, mert le lesz írva és egyre többször.
Hurrá, de Piftuka majd megmondja csak azért is... :DDD

[ Szerkesztve ]


sb
(PH! kedvence)

Szokás, de hülyeség.
Olyasmi ehhez az "érzéshez" ragaszkodni mint a középkorban a lószaros, földutas kocsin való zötyögéshez 12 napi járóföldre. Ma meg ahhoz képest hol tartunk... Nyilván annak is megvolt az "élménye". Ma is kétségtelenül más élményt ad és néha használják is egyesek. De nem minden nap a boltba jutáshoz. :D

Ugyanilyen az összes többi is amit itt alább is soroltak: film grain. Annak is van hangulata, de összességében nyilván nulla értelme és hányni lehet tőle. De mehetünk egészen a fekete fehér filmig meg a némáig. Természetesen annak is van hozzáadott művészi értéke ha ezek mellett sikerül valamit átadni.
Meg ott a könyv a végén és legyinthetünk az egész mozira, mint a jó történet-képzelet mellé odarakott gagyi sz*rnak. (Ami nyilván nem igaz, mert itt is lehet művészi és tartalmi értéket teremteni.).

Ettől még nem megmagyarázható dolog és furcsa is. Próbálj meg egy kosármeccset, F1-et, de akár egy Híradót végignézni 24p-ben. Nem fog menni. :)
Addig én meghagyom a low fps-t erre. :)


sb
(PH! kedvence)

Általános kijelzőként. Hiába rakunk 80k-t, ha nem sikerül még egy rohadt csatit se rátenni éveken keresztül a hw-kre amin meghajtható lenne.

Ez lehet laptop és bármi... HTPC-ként sem tudtad nagyon HDMI 2.0-án hajtani jó ideig a TV-ket.

Tehát tök független attól miről hajtod. De ha szeretnél érvet miért inkább a PC jellegű felhasználást emelném ki akkor egyszerű:

1. Állóképen nem igazán zavaróak a mintavételi problémák.
De ha mégis, elég egyszerűen megoldható skálázó, dither algoritmusokkal, felesleges a brutál felbontás brute force megoldásként.

2. Mozgóképen filmes tartalomnál sincs nagyon skálázgatási és abból fakadó mintavételi hiba. Eleve úgy készülnek az anyagok, hogy ott ne nagyon találkozz ilyennel. Persze ebben benne van az is, hogy kisebb az információtartalma/felbontása mint a natív felbontás. Szóval itt ha fordítva ülnénk a lóra akkor nagyobb felbontáshoz jöhetne jobb anyag. De ez meg így ebben a formában nem a kijelző gondja. Ha beállítasz egy 16K-s kijelzőt nem lesz jobb tőle önmagában, csak jobb anyagokkal.

Szóval összefoglalva: Az amit te írtál: minél nagyobb felbontás és jobban skálázunk/szebb lesz a kép, ezekre nem igazán releváns. Marad az egyéb, aktív tartalom: render vagy sima desktop/font render.
És visszaértünk a pc-s felületekhez/tartalmakhoz.


Raymond
(PH! félisten)
Blog

"Próbálj meg egy kosármeccset, F1-et, de akár egy Híradót végignézni 24p-ben."

Ez egyik se mozifilm es ezeknel van ertelme a magasabb FPS-nek.


Celtis
(PH! addikt)

Ne haragudj, de egy ilyen antré után másoktól szakmaiságot elvárni eléggé visszatetsző.
Ha ilyet vársz el mutass példát, és ne sértődött samsung hívőnek mutatkozva a neked nem tetsző véleményeket minősítsd lenézően, bármiféle építő észrevétel nélkül.


Piftuka
(PH! addikt)

"És azt még nem írtad meg a privátban (meg)keresőidnek, hogy emelje meg a valagát és menjen be egy áruházba, pl euronics, vagy MM-ba, vitt anyagokkal (is) usb és/vagy HDD-én, ahol a legtöbb típus kint van, kérje el a távirányítót és próbálja meg tesztelni saját maga is valamennyire a tévéket?"

Sőt... általam már összeállított tesztcsomagot is megosztottam többükkel. ;) Éppen azért, hogy saját maguk le tudják tesztelni, az általad is említett módon. :K

Ami pedig a többit illeti... gondolatébresztő volt, nem "okoskodás". És mivel irónia (vicc), ezért felesleges volna azt is "unásig" ismételgetni máshol.

Egyedül csak azt sajnálom, hogy egyesek esetében éppen a gondolkodás az, amit nem sikerült elérni vele.

Pedig a cél ugye ez volna, hogy a szerencsétlen, kérdező, és éppen tévé vásárlás dillemmájával szembenéző felhasználókat ne bombázzák a jövőben az említett dolgokkal!


Piftuka
(PH! addikt)

"Ne haragudj, de egy ilyen antré után másoktól szakmaiságot elvárni eléggé visszatetsző."

Az elmúlt években mást sem csináltam, csak példát mutattam az ominózus tévés témákban. Azon kevés PH! felhasználók egyike vagyok, aki maximálisan reálisan látja az egyes tévé típusok előnyeit, hátrányait, vagy mondjuk csak úgy... "sajátosságait". Soha nem kampányoltam egyetlen technológia, vagy márka mellett, és nem is beszéltem ellenük sem. Mindig azt kommunikáltam, hogy "nincsen tökéletes televízió" (és valószínűleg nem is lesz soha).

Ilyen elvek mentén igyekeztem mindig segíteni, amely vélemény alapján aztán érdemes lehetett döntenie annak, aki tévét vásárol. Én pedig arra törekszem mindig, hogy olyat ajánljak, ami a kérdező igényeinek a legmegfelelőbb lehet. (De még így sem gondoltam soha, hogy az én véleményem szent, és általános érvényű... már ami egy, vagy több konkrét típussal kapcsolatos ajánlást illeti.)

Itt, eben a témában pedig már 271. hozzászólásban leírtam a véleményemet az egyetlen "tipikus érv" kapcsán, amivel érdemes volt egyáltalán foglalkozni.

A többi ugyanis akár szakmailag, akár nem szakmailag értelmetlen, és nem igaz. De ha eddig nem volt egyértelmű, akkor íme, most leírtam. ;)

[ Szerkesztve ]


Celtis
(PH! addikt)

Nagyra becsülöm, ha időt és energiát nem sajnálva segítesz másokat. Magam módján én is igyekszem.
Viszont aki nem ismer, az az itteni tevékenységed alapján másként fog megítéln, úgyhogy nem lazíthatsz,


sb
(PH! kedvence)

És minél nincs? Akciófilm jó szaggatva?
Mihez kell grain? Fekete-fehér kép, stb...?

Ezek tök egyedi igények akárcsak a lovaskocsizás. :)

üzenetek