Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


nkmedve
(senior tag)
Blog

Szokásos számháború amivel próbálják új tévé vásárlására ösztönözni az embereket, teljesen értelmetlenül.
Otthonra a 4K hasznos, mivel ott még értelmes nézési távolságból és megfelelő panelméret mellet látható némi különbség, a 8K-nak viszont semmi értelme néhány különleges eseteken kívül (pl. ha valaki 100"-os tévét akar 1.5 méternél közelebbről nézni, ami azért messze nem átlagos elvárás).
Így a hardverigényt is érezhetően fenneb pumpálják anélkül, hogy erre bármilyen valódi szükség vagy igény lenne. Elég brutális GPU/DSP kell majd ahhoz, hogy egy ilyen panelt megfelelő sebességgel kiszolgáljon ami csak drágítja az előállítást, és a fogyasztást is növeli.

Még nem is beszéltem az elérhető tartalomról. A 8K behozásával elméletben már a 4K Bluray is idejemúlttá válik (a standrad 1080p BR-ről nem is beszélve), tehát már azelőtt halálra ítélik az UHD BR formátumot mielőtt az bármilyen szinten terjedni kezdene. Utód pedig nincs, így jóformán kinyírnak mindenféle fizikai médiahordozót (vagyis nem, mert a DVD valószínűleg továbbra is sikeres marad, majd lehet nézni a csodás 480p-t felskálázva 8K-ra :D ). A Streaming-ről ne is beszéljünk, a jelenlegi net infrastruktúra még a széleskörű 4K streaming-et sem teszi megfelelően lehetővé (szerencsére ilyen tartalom sem olyan sok van :) ), a 8K jóval nagyobb bitrátájához hatalmas fejlesztésekre lenne szükség, valószínűleg drágítva a szolgáltatásokat (ahogy már fennebb írtam, fölöslegesen).

üzenetek