Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


pusszycat
(PH! kedvence)

Pipa vagyok,behalt tegnap a 4TB külső HDD-m. Nem,nem ejtettem el,egy kopott USB port végzet vele. :(((


atike
(PH! nagyúr)

A kék led állapotot megelőzően parkolja is gyorsan a fejeket....? :U Vagy kap egy ütést, bekékül és máris van egy pár lyuk a lemezen..., :DDD :DDD


arn
(PH! nagyúr)

en barmilyen vinyoval kiekelem az autot.


Bici
(PH! félisten)

Tok jo ez a kulso HDD haz, de milyen winyo van benne?
Ez eleg fontos tenyezo azert. :U


arn
(PH! nagyúr)

olyan sok vinyogyarto nincs mar, en igy nagy meglepetest nem varnek :)


Bici
(PH! félisten)

Ez azert ennek egy fokkal bonyolultabb. :U
Mondjuk nem mindegy, hogy egy WD Green/Blue van benne, vagy egy WD Gold. :U

[ Szerkesztve ]


tibaimp
(őstag)

Gold-ra nem is számíts, legjobb esetben is valami Seagate Ironwolf NAS (ami nem rossz!)


Bici
(PH! félisten)

Sejtettem, hogy a lehetö legolcsóbbt rakják bele, de sosem értettem, hogy miért nem része a specifikációnak.


King Unique
(PH! félisten)
Blog

Ez 2,5"-os külső merevlemez és 3,5"-os WD Gold, meg Seagate IronWolf nyilván nem lehet benne... Egyébként meg egyszerű, könnyen kikövetkeztethető, hogy mit rejt a belseje. Az 5 TB-osban biztosan Seagate van, mivel jelenleg csak ők gyártanak akkorát 2,5"-os méretben. A 4 TB-osnál is ezen a sorozat modellje (ST4000LM024), vagy a szintén Seagate Laptop HDD sorozat (ST4000LM016) esélyes. A 2 TB-osoknál pedig rendszerint a Mobile HDD sorozat ST2000LM007 modelljét szokták manapság használni az olyan gyártók, akik saját belső merevlemezt nem gyártanak.

Tehát átlagos merevlemezek szoktak lenni az ilyenekben, nem speciális, extra tartós modellek. Illetve ezeknél a külső az, ami extra strapabíró, nem pedig a belső (HDD). Az utóbbi típusát pedig azért sem adják meg a specifikációban, mert eleve több tárolókapacitású modell van egy adott sorozaton belül. Plusz a gyártók fenntartják a jogot, hogy időnként akár a belső HDD típusán is változtathatnak.

[ Szerkesztve ]


Bici
(PH! félisten)

Ertem.

Hopsz, annak nem neztem utana, hogy mekkora a lemez belul. Mondjuk ezt sem reklamozzak nagyon (sehol?), de gondolom a meretekbol lehet kovetkeztetni, vagy a kulso tapellatas hianyabol.

[ Szerkesztve ]


King Unique
(PH! félisten)
Blog

Mármint minek? Az ránézésre látszik, hogy 2,5"-os külső merevlemez, a gyártó termékkínálatában is eleve azok között szerepel, vagyis akkor értelemszerűen a belső merevlemez típusa is olyan. Plusz ilyen ütésálló, vízálló stb. modelleket is rendszerint 2,5"-os fizikai méretben szoktak gyártani.


Bici
(PH! félisten)

Annak, hogy mekkora winyo van benne. :)
Nekem ez nem megy ranezesre. :N
Es valoban, a gyarto oldalan sem neztem meg, hogy hova soroljak. :B

[ Szerkesztve ]


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Ezért lenne jobb ha csak a házat árulnák.

Velociraptorral jó lenne. Már ha gyártanának még olyat.

[ Szerkesztve ]


King Unique
(PH! félisten)
Blog

Mondjuk a mostani cikkben írják a 140 x 96,2 x 33 milliméteres külső méreteket, amiből következtetni lehet rá. De azért elfért volna a cikkben a mobil, vagy 2,5"-os utalás is, ahogyan egy link sem ártott volna a termékről, hogy még egyértelműbb legyen.

(#13) Dr. Akula:
Ha nem is pont ezt, de árulnak strapabíró külső házakat is. Viszont a HDD-t illetően nagy választási lehetőség nincsen, mert 4-5 TB-osban jelenleg csak az előbb említett Seagate-ek jöhetnek szóba, mivel a 3-4 TB-os WD-k csak külső merevlemez formájában érhetők el. 3 TB-nál szintén csak a Seagate és max. még a Toshiba opció. A 2 TB-osoknál van igazán választási lehetőség, ott a Seagate mellett a WD és a Toshiba is játszik. A Hitachi meg max. 1 TB 2,5"-os méretben... Egyébként a 10K-s Raptor pont nem lenne jó választás, mert az vsz megfőne aktív hűtés nélkül egy ilyen passzív hűtéses külső házban, plusz csak USB-ről a tápellátása sem nagyon menne.

[ Szerkesztve ]


troviko
(senior tag)

Biztos drága lesz, de veszek egy ilyet.


arn
(PH! nagyúr)

Hogy atmegy rajta az auto, szerintem total mindegy, hogy blue vagy gold.


King Unique
(PH! félisten)
Blog

Normál személyautónál még pont nem, mert a HD830 3 tonnás (!) terhelést (nyomást) bír ki, ehhez már teherautó kell, vagy kamion... :DD


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

A Velociraptornak alapból csak egy k. nagy bordájva van, nincs aktív hűtése és bírja a kiképzést. Nálam is. Itt meg lehetne a ház maga a borda. Mondjuk ez az egész külső vinyósdni nem sokáig lesz érdekes, a 2.5"-eseket megeszik az SSD-k, a 3.5"-esek is csak addig vannak biztonságban amíg olcsóak. Relatíve. Mert hát vagy 10 éve ezeknek se csökken az ára, csak jön egy újabb, nagyobb, és beáll a korábbi fölé árban. Nagyjából mindegyik vinyónak 10k/TB a fajlagos költsége a kicsitől a nagyig. Voltak itt jóslatok hogy jövőre harmadolódnak az SSD árak, amit én nem hiszek, főleg nem nálunk, de még azzal se lennének vinyó szinten. Úgyhogy a 3.5"-esek még jóideig húzni fogják. Jelenleg nincs más opció az olcsó adattárolásra.


bbaro
(újonc)

Értem én, hogy kibírja a külső ház az atomvillanást is.
Most jön a DE:
Ahogy sokan írtátok a HDD ami benne van, az is bírja a strapát?
Hány, de hány 2,5" hurcibálós vinyóm ment már tönkre a rázkódástól.
Mert attól, hogy leejted és meg sem karcolódik a külseje, azért a vinyót rendesen éri erőhatás.
Nincs a világon rezgéscsillapító anyag ami megakadályozná ezt.


King Unique
(PH! félisten)
Blog

Egy asztali PC-n belül nyilván kaphat aktív hűtést a Raptor is, ami azért egy 10K-s fordulatszámú merevlemeznek nem árthat. Ellenben egy passzív hűtéses USB-s külső házban vsz melegedne, mint állat. Pláne egy ilyen ütésállóban, aminél eleve többrétegű burkolat van a merevlemezen és az sem mindenhol fém, mert egy része műanyag / gumi / szilikon. Aztán a tápellátás megint off, mert a Raptornak 12 V kell, az USB meg általában csak 5 V-ot tud. Max. egy 3,5"-os, külső tápos megoldásnál lehetne esetleg opció. Aztán ott van még a tárolókapacitása is, ami talán max. 1 TB volt, ami manapság kb. semmi. Szóval nem, annyira azért mégsem lenne jó választás külső használatra... :N

Ha megnézzük azt, hogy jelenleg mennyibe kerül egy 2,5"-os külső HDD 1 TB-os kivitelben, meg mennyibe egy ugyanekkora külső SSD, akkor az előbbieknek nagyon is van és lesz még egy darabig létjogosultsága. Sőt, az előbbiből még egy 5 TB-os is olcsóbb, mint az utóbbiból 1 TB, ami megint nem mindegy. Majd akkor lesz más a helyzet, akkor fognak a HDD-k veszélybe kerülni, ha a belső és külső SSD-knél is megfizethetőbb áron lesznek a több TB-os modellek.

[ Szerkesztve ]


macilaci78
(Korrektor)

+1 sokkal hamar szenved el sérülést az adat annál, hogy az szemrevételezéssel látszódjon.


King Unique
(PH! félisten)
Blog

Egy ilyen külső HDD-nek pont az a lényege, hogy teszteli a gyártó a különféle igénybevételekkel és külső hatásokkal szemben, amibe nyilván az is beletartozik, hogy belül a HDD túlélje ezeket. Például a Transcend weboldalán lévő videó is jól szemlélteti ezt a tesztelést rázkódás, leejtés stb. igénybevételeknél. De ha megnézed a HD830-nál a gyártó weboldalát, akkor ott van pl. a MIL-STD-810G 516.6 katonai ejtésteszt max. 122 cm-es magasságból. Vagyis annyit nyilván kibír egy ilyen eszköz és nem fog belül megnyekkenni a merevlemez pár lejtéstől, ellenben egy normál külső HDD esetében már igen. Viszont itt értelemszerűen véletlenszerű lejtésekről van szó és azokat sem feltétlen korlátlan számban. Egy korábbi tesztben szemléltetve van ez, de ott is csak néhány leejtés után jelentek meg a merevlemezen szektorhibák, viszont végleg nem ment tönkre. Ellenben egy normál típusnál a HDD akár már 1 ilyen leejtéstől megnyekkent volna. Egyébként ütésállóság tekintetében is lehetnek különbségek egyik-másik ütésálló külső HDD között, van amelyik többet kibír. Sőt, a konkurens gyártónál pl. az Armor A80 megint elég strapabíró darab, amit EZ és EZ a videó is jól szemléltet, ahol az utóbbinál egy háztetőről dobták le... :Y

[ Szerkesztve ]


ledgeri
(PH! kedvence)


Hmm.. SOS szituációban azért ilyencsatis kábelt találni nehezebb..

De azért ez a szilikon azért puha lehet a vinyónak.

Csak kérdés: eséskor az elektronika csatlakozó része is mozdul?


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Kaphat, de nálam speciel nem kap, és azért elvan itt 0-24-ben ilyen kánikulában is. :) Táp az persze hogy kell külső, de az minden 3.5"-nek kell (bordával együtt ez is az). De nem azt mondtam hogy ez lenne a legjobb külső vinyó, hanem hogy lassan külső vinyó se kell, mert ott az egyre olcsóbb SSD (előrejelzés, így már versenyképes lesz, főleg a sebességet is beleszámolva, mert azért az se árt ha a sok terát nem egész napig kell megtölteni), vinyóból meg csak a 3.5" marad, mert az meg annyira olcsó (viszonylag, SSD-hez képest), hogy nincs mivel kiváltani, de azt meg leginkább hotswap rackben csatlakoztatjuk a géphez.


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Nekem van beszart 2.5" WD Passportom, és mivel fixen USB-s, még csak simán SATA kábellel se tudom csatlakoztatni. Azoknak az adatoknak annyi.

A leejtéses tesztekkel mindig szkeptikus vagyok, egyik telefonom tokkal együtt esett derékmagasságból, és hiába a szilikontok + rendes tok, szanaszét tört a gorilla glass.


King Unique
(PH! félisten)
Blog

Nálad lehet nem, de más már panaszkodott a melegedésre. Plusz egy ilyen merevlemeznek azért a működési zaja sem éppen a legkisebb, ellenben egy 2,5"-os küldő HDD abból a szempontból pont előnyös lehet, hogy rendszerint halkan teszi a dolgát.

Ezek az előrejelzések az egyre olcsóbbá váló SSD-kről meg megint olyanok, hogy a gyakorlatban nem nagyon, vagy csak lassan tapasztalni a kedvezőbb árakat. Ha majd egy több TB-os belső / külső SSD-t tudok venni kb. annyiért, mint ugyanekkorát HDD alapon, akkor majd lesz miről beszélni.


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

A 2 GTX1080-as turbinát se hallom a szobaventillátoromtól, amire ilyen kánikulában feltétlen szükség van. :D


bbaro
(újonc)

Este utána olvasgattam, és megnéztem a linkeket, termékről meg a hasonló tesztekről tisztábban látom a helyzetet.
Már látom a fák között az erdőt.
A vízállóság tetszik, Mondjuk én beérném egy cseppállósággal is. De ha már lúd legyen kövér.
A strapabírósága a külsejére vonatkozóan: ha netán rálépek nem nyekken meg mint egy egyszerű HDD keret.
Egyszer történt meg, hogy háát Őőő... ráléptem na. De túlélte, csak kicsit behorpadt a ház.
A belső: Ha kibírja a kisebb rázkódásokat például, beteszem a táskámba betekerek a munkahelyre, és ebbe huzamosabb ideig nem megy tönkre (évek) már meg is győztek. Persze ha nem szállnak el az árazással!


pusszycat
(PH! kedvence)

A rázkódástól használat közben szokott tönkremenni,nem biciklizés közben a leparkolt fejekkel,de mint mindig lehet,h tévedek. :D


tibaimp
(őstag)

Lehet, hogy olcsó az Seagate Ironwolf NAS, de jó is, már több haveromnak is ajánlottam, nekem egy 8TB-s van, csendes, gyors mint a fene, 3 év gar.


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Héliummentes?


tibaimp
(őstag)

Szerintem az, de nem tudom pontosan.


pusszycat
(PH! kedvence)

A héliumos a jobb,elvileg.


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Már amíg benne van a hélium, én inkább nem kockáztatnék, a hélium szeret szökni.


tibaimp
(őstag)

Annyit találtam róla, hogy 6 tányéros 12 fejes. Ha jól tudom, 6 lemezt még el tudnak egy 3,5 colos házban helyezni He nélkül is. Az feltűnt, mikor kézben fogtam, hogy nagyon "tömör", úgy értem, nincs az a tipikus kimélyítés a nyák oldali részen, mint a "normál" vinyóknál, hanem egy nagy tömb az egész fémház, és ahhoz képes marha nehéz.

A 14TB-s már 8 tányéros, az már tuti He-s!


Balika911
(PH! nagyúr)

Sima IronWolfot nem tudom, a Pro verzióból a 10-es és afölöttiek a héliumosak. (A 10-es a tesztek/beszámolók szerint jelentősen halkabb is a 8-asnál.)

[ Szerkesztve ]


Szab02
(fanatikus tag)
Blog

Igazából én a 3 év garanciát keveslem az ilyen "cél" eszközöknél. :U


Akula
(senior tag)

Egy "átlagos" HDD még egy tower ház oldalra borulásától is kimúlik.
Sajnos tapasztalat...


pusszycat
(PH! kedvence)

Hirtelen felindulásból rendeltem (talán a cikk hatására) egy ADATA 2TB HD720 HDD-t.

Ez itt az,ez is ütés és vízálló amúgy.


tibaimp
(őstag)

A sima Ironwolf-ból a 10-es már He-s. A pro verzió annyiban tér el a simától, hogy jár hozzá 2 év ingyen Rescue szolgáltatás.


Stanbacsi
(tag)
Blog

Pont keresgélek egy hasonlót, de már megvárom ennek az árazását... :K


bbaro
(újonc)

Szia. Nem tudom. Nem ejtettem el soha. Figyeltem rá, hogy leválasztás után álljon egy kicsit nem egyből be a táskába és indulás. Volt még egy rendszeresített statikus zacsi is a hordáshoz. Mégis megadta magát hamarabb mint szerettem volna. Egy 320-as meg egy 500-as is. Fene tudja.


pusszycat
(PH! kedvence)

Az én 4TB WD külső HDD ami csak 8 hónapos volt és csak párszor vettem elő,h mentsek rá,és sehova sem volt hurcolászva, másolás közben érte a hirtelen halál,most megy vissza remélem kicserélik és nem rázna le valami mesével. (kíváncsi vagyok)

Közben megjött az Adata is amiben Toshiba HDD van,és meglepetésemre gyorsabb mint a WD. :)


Akula
(senior tag)

ezen nem csodálkozok

üzenetek