Külső grafikus kártya notebookhoz?!

Megnéztük, mint tud az Asus ROG XG Station 2 a Transformer 3 tablettel és egy Radeon RX 480-nal kombinálva. – írta: rudi, 1 éve

Belsőségek

Számos extra LED mellett belül is akad pár hasznos dolog. Felül három kis ventilátor hivatott szellőztetni a videokártyát, ami elsőre elég viccesen hangzik, hiszen a csúcs kártyákon amúgy is szokott lenni két-három jó nagy ventilátor. A burkolaton viszont nincs valami sok szellőzőnyílás, ami szerintünk nem épp okos húzás. Ezért kellett a három kis ventilátor, ami talán túlzás. (Akárcsak ez a rím.)

A VGA első része mellett lévő Start gomb viszont kellett, ezzel éleszthető fel a videokártya. Ha már betettük, de kivennénk, egy nyíl jelzi, hogy hol kell benyúlni a PCI Express foglalatot biztosító pöcök kioldásához. A tápot a tajvani, elsősorban szervertápokra specializálódott Compuware készítette. A grafikus kártyának legfontosabb 12 voltos feszültség mellett a szokásos 3,3, illetve 5 voltot is leadja a többi áramkör működtetéséhez. Külső formáját tekintve a szerveres megoldásokra hasonlít, hátsó részében egy kis ventilátor is van.

Jelenleg hivatalosan csak az Asus Transformer 3 tabletekkel működik együtt az XG Station 2, de elméletben bármilyen Thunderbolt 3.0-s eszközzel illene együtt dolgoznia, bár az is világos, hogy mondjuk egy Asus ROG gamer notebook mellé nincs sok értelme, de mondjuk egy vékonyka ZenBooknak nagyszerű kiegészítője lehet. Mi a nemrégiben tesztelt, Core m3 processzoros Transformer 3 T305CA-val és egy ROG Strix RX 480-as Radeonnal kaptuk meg az XG Station 2-t.

Bekötés szempontjából két lehetőségünk van. A hardvert kevésbé terhelő mód, ha a külső dobozban lévő kártyára egy külső monitort kötünk, hiszen ilyenkor nem kell a kiszámolt képet visszaküldeni a processzort rejtő tablet vagy notebook felé. A külső monitor további előnye, hogy nagyobb, illetve ezzel a módszerrel távolabbra tehetjük magunktól a XG Station 2-t, erre pedig szükség lesz, mert három kis ventilátoráról bármit el lehet mondani, csak azt nem, hogy halkak lennének. Ha vissza szeretnénk küldeni a képet a notebook vagy tablet saját kijelzőjére, akkor drámai lassulásra, sok esetben az amúgy is lecsökkent képkockák számának felezésére kell számítani, ráadásul ilyenkor a rövidke, alig több mint arasznyi Thunderbolt 3.0 kábel miatt a zajos doboz a közelünkben marad.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények