Friss hardverek őszre

Sokmagos processzor, grafikus kártyák, gamer kiegészítők és sok más érdekesség került aktuális válogatásunkba. – írta: rudi, 9 hónapja

AMD és vetélytársai


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Újabb felvonásához érkezett az Intel-AMD vetélkedés, ami tavasszal az AMD Ryzen processzorcsaládjának érkezésével pörgött fel. A felsőkategóriás Ryzen 7, majd a középkategóriás Ryzen 5 és az alsó szegmens tetején harcba induló Ryzen 3 után most az abszolút csúcs Ryzen Threadripper széria mutatkozott be a hazai piacon. Elsőként a középső modellel találkozunk: a Ryzen Threadripper 1920X tizenkét processzormaggal büszkélkedhet, melyeknek köszönhetően huszonnégy programszálat tud párhuzamosan futtatni. Az AMD szokásosan erős fegyvere, az árazás, most is jelen van. Az 1920X nagyjából 260 000 forintos ára elég komoly összeg, de az Intel tízmagos Core i9-7900X lapkája még ennél is jó 40 000 forinttal drágább.

Az egyik legkomolyabb alaplap az AMD új csúcslapkájához az MSI X399 Gaming Pro Carbon AC. A nem éppen rövid nevű deszka meghajtásáról AMD X399 chipkészlete gondoskodik, a körítés pedig maximális. Fémmel támogatták meg mind a nyolc memóriafoglalatot és a hosszú PCI Express csatlakozókat is, melyekből nem kevesebb mint négy van. M.2 SSD foglalatból is többet kapunk a szokásosnál, három darabot tölthetünk meg, mindegyik NVMe támogatású. Talán mondani sem kell, hogy a hangkodek és az Ethernet modul elsőrangú, a kommunikációs részre két adatfolyamos, ac-s Wi-Fi, illetve Bluetooth 4.2 modul is besorakozott. Természetesen van RGB LED-es világítás, komoly hűtőbordák és rengeteg vörös színű USB csatlakozó is. A rengeteg extra mellett nem csoda, hogy az MSI csúcs alaplapja több mint 110 000 forintba kerül.

Videokártyafronton is van nagy dobása az AMD-nek, a friss Radeon RX Vega grafikus kártyák képében. Egyelőre csak a csúcs RX Vega 64 két verzióját, a léghűtéses Frontier Editiont és a folyadékhűtéses, magasabb órajelű Frontier Editiont láttuk a hazai piacon. Az előbbi ára valamivel négyszázezer forint alatt, az utóbbié hatszázezer forint fölött mozog, ami egyelőre nem éppen fényes ár/teljesítmény mutatót ad. Az alap Vega 64-hez képest technológiailag szerényebb, de a jelenlegi játékokban hasonló teljesítményt nyújtó GeForce GTX 1080 például a Gigabyte istállójából már kétszázezer forint alatt elvihető, a nagyjából 30%-kal gyorsabb Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti-ért pedig úgy 270 000 forintot kérnek.

Nincs sokkal jobb helyzetben az előző generációba tartozó Radeon RX 580 sem. Az XFX kínálatában szereplő, 4 GB memóriás, tuningos változatáért például több mint 135 000 forintot kérnek, mindeközben a játékban jobb Gigabyte GeForce GTX 1060 6 GB-os, Aorus verziója már kicsivel 110 000 forint fölött megvásárolható. Az árak ilyetén alakulásában nagy a szerepe a kriptopénz-bányászatnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények