Kipróbáltuk a Samsung új 8K tévéjét, okos otthonát és hangrendszerét

A vállalat főhadiszállásán informálódtunk az újdonságokról, stratégiáról, irányvonalról. – írta: elefant, 3 hónapja

Okosságok, Dolby Atmos hangrendszer

Okostévé, okosotthon

A vállalat továbbra is kitart Tizen-alapú, saját fejlesztésű okostévérendszere mellett, amit, illetve aminek grafikus kezelőfelületét a közelmúltban sokat kritizálták. Mostani tapasztalataink szerint az új verziónál a sebességgel és stabilitással nincs gond, legalábbis a Q950R tévénél nem futottunk bele sem lassulásba, sem akadásba, sem fagyásba. Viszont a rendszer struktúrája változatlan maradt: azaz továbbra is kicsit átláthatatlan, túlzsúfolt, és egyes fontos paraméterek, menüpontok elérése még mindig viszonylag sokáig tart. Szerintünk már itt lenne az ideje egy komolyabb ráncfelvarrásnak, de erre biztosan várni kell legalább 2020-ig.


[+]

Távirányítófronton sem történt lényeges változás, hiszen ezúttal is a dizájnos, ám mindössze néhány gombot tartalmazó, így nem annyira funkcionális koncepció mellett tette le a voksát a cég. Természetesen a tévék mobil eszköz segítségével is vezérelhetőek, amelyhez a SmartThings nevű, ingyenesen elérhető alkalmazásra van szükség.

Samsung okos otthon eszközök
Samsung okosotthon eszközök [+]

Ez a SmartThings egyébként egy komplex szoftver, amely a Samsung által kifejlesztett okosotthonrendszer vezérlésére, kezelésére szolgál. E téren a Samsung is nyitott megoldásban gondolkodik, azaz más gyártók termékei is integrálhatóak a szisztémába. A vállalattól kapott információk értelmében ma már 16 különféle termékcsoport illeszthető be a rendszerbe, így például tévék, AV eszközök, okosizzók, nagy háztartási gépek, porszívók, mozgásérzékelők, kamerák stb.

Amellett, hogy a készülékek távolról is vezérelhetőek, illetve működésük ellenőrizhető (például bekukkanthatunk a hűtőbe, vagy megnézhetjük, hogy áll a sütőben az étel), létrehozhatóak különféle előre programozott "események is, amelyek során az okosotthon részét képező berendezések teljesen automatikusan teszik a dolgukat. Például ha a felhasználó elmegy otthonról, akkor kihuny az égők fénye, a porszívó pedig útra kél, hogy kitakarítsa a szobát. Ezt ki is próbálhattuk élőben, és tapasztalataink alapján teljesen jól működött a dolog. A magyarul is kommunikáló szoftver felépítése logikus, a párosítás egyszerű, és a kezelés is adja magát. Nagyjából egy negyed óra kellett ahhoz, hogy belerázódjunk, és innentől kezdve már viszonylag egyszerűen ment minden: működött a mobilról történő irányítás, és az automatizált folyamatok beállítása, elindítása is sikerült.

Soundbar-alapú hangrendszer

A Samsung központban tett látogatásunk során kipróbálhattuk a cég legújabb, objektumalapú hangszabványok megszólaltatását támogató hangrendszerét is. A Harman Kardon mérnökeivel közösen kifejlesztett HW-Q90R egy soundbarból, különálló mélynyomóból és két, hátsó szatellit hangszóróból áll. Az egyes komponensek vezeték nélküli úton csatlakoznak egymáshoz, ami nagyon elegáns és kényelmes megoldás, hiszen így nem kell a szobán átfutó vezetékekkel vacakolni.

Samsung HW-Q90R
Samsung HW-Q90R [+]

A rendszer központi eleme a hangprojektor, amely a médialejátszóhoz, tévéhez csatlakozik. A készülék támogatja a Bluetooth technológia használatát, viszont integrált médialejátszó alkalmazással nem rendelkezik, különféle netes alkalmazások közvetlen elérésére sem ad módot. A hangprojektor és a szatellit hangfalak is rendelkeznek felfelé állított hangszórókkal, amelyek a plafon felé sugározzák a hangokat, ezek pedig onnan visszaverődve teremtik meg az objektumalapú hangszabványok jellegzetességének számító 3D hangzást. Sikerült meghallgatnunk működés közben, és a végeredmény egész jó volt, tényleg mindenhonnan jöttek a hangok. A hatás nem annyira letaglózó, mint egy olyan rendszernél, ahol valóban a magasban találhatóak a hangfalak, de egyértelműen kijönnek az objektumalapú technológiák által kínált előnyök.

elefant

Előzmények