Teszteltük az első 8K tévét!

A Samsung Q900R az első 8K tévé, amit megvehetünk itthon – de van-e értelme otthonra ekkora felbontásnak? – írta: elefant, 2 hónapja

Képminőség

Ezúttal is QLED

A Samsung természetesen ezúttal is a QLED képalkotási technológia mellett tette le a voksát, amiről már írtunk hosszabban, így most csak röviden elismételjük a lényeget: bár a névből arra lehetne következtetni, hogy itt az OLED eljárás továbbfejlesztett verziójáról van szó, erről szó sincs, a technológia a folyadékkristályos, azaz LCD technológián alapszik. A LED-ek által szolgáltatott kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokkal dúsan meghintett filmen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény jön létre.

Ez elméletben igen tiszta színárnyalatok megteremtését teszi lehetővé úgy, hogy az idő múlásával sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a fehér LED-ektől, amelyek hajlamosak enyhén besárgulni. A technológia előnye még, hogy elméletben nagyobb fényerőt és valósághűbb színmegjelenítést tesz lehetővé, ezzel párhuzamosan csökken a zavaró tükröződés mértéke.

Kontraszt, színek

Ebből viszont az is következik, hogy tökéletes, azaz 0 cd/m² fénysűrűségű, igazi fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére nincs lehetőség. A színhelyes beállításoknál például 0,0217 cd/m² feketeszintet é 5457,1:1 valós kontrasztarányt mértünk. A kontrasztossággal tehát nincs gond, nem sok értelmét láttuk bekapcsolni a Kontrasztjavító névre hallgató dinamikus kontraszt funkciót, pláne hogy ilyenkor a finomabb képrészletek, átmenetek eltűnhetnek.


[+]

A színek normális beállítások mellett szépek, természetesek. Az olyan problémásnak számító tartalmak sem hozzák zavarba a készüléket, mint a hullámzó vízfelszín, a csillogó arany vagy az emberi bőr, ezek megjelenítése során sem tapasztaltunk hibákat. A betekintési szögön sikerült javítani, e téren jobban teljesít, mint a 2018-as top 4K QLED Samsung tévék, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy tág, akár 170 fokos szögből sem érződik, hogy fakulnának vagy enyhén torzulnának a színek, invertálódástól pedig egyáltalán nem kell tartani.

A Q900R megkapta a Direct Array Full Elite névre hallgató háttérvilágítási eljárást, amelynél a LED-eket nem a kávába építik, hanem mátrixszerűen rács alakzatban helyezik el a kijelző mögött. Ezeket a fénykibocsátó diódákat ráadásul rengeteg, több száz egyénileg vezérelhető csoportba osztják, ami homogénebb háttérfényt, mélyebb feketét és nagyobb színhűséget eredményez. Ez nem számít forradalmi eljárásnak, hiszen ehhez hasonló televíziók évek óta megtalálhatóak a piacon, azonban a Samsung azt állítja, az ő megoldásuk hatékonyabban, pontosabban működik.


[+]

Műszeres méréseink viszont arról tanúskodnak, hogy a fényerő eloszlása nem tökéletes: az egyes képrészletek között akár 17 százalékos is lehet az eltérés, de ez sajnos szinte minden LED LCD és OLED tévénél megfigyelhető. Foltok és felhők szerencsére a hétköznapi használat során nem tűnnek fel, így nem zavaróak. A mozgásmegjelenítés során tapasztaltunk olykor anomáliákat, azaz enyhe akadozást vagy a képrészletek elmosódását, viszont az jó hír, hogy ezeken a hibákon lehet segíteni az Auto Motion Plus nevű interpolációs technológia használatával.

Az Elmosódáscsökkentés és a Torzításcsökkentés nevű funkció erőssége egy-egy tízfokozatú skálán szabályozható, és bár olykor akár egy negyed órát is el kell bűvészkedni ezekkel, amíg megtaláljuk a legjobb beállítást, de érdemes rászánni az időt. Az input lag kikapcsolt képmódosító funkciók mellett mindössze 17,9 ms, ami a televíziós szegmensben kiemelkedően jó értéknek számít, így játékra kifejezetten alkalmas lehet ez a modell.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Óriási fényerő és a HDR

A televízió minden korábbinál nagyobb csúcs fényerővel büszkélkedhet, hiszen a fénysűrűség elérheti a 4000 cd/m² értéket, aminek a nagy dinamikatartományú tartalmaknál van jelentősége, mert ez azt jelenti, hogy a rövid időre megnövekvő fényerőnél is igen jó marad a színhűség, és látványos a HDR effekt. Ebből következik is értelemszerűen, hogy  a készülék szavatolja a HDR videók és filmek (HDR10, HDR10+ és HLG szabványok) megjelenítését. A termék képes a hagyományos, SDR anyagokból HDR hatásút kreálni különböző trükkök révén, azonban ez a szolgáltatás még nem működik hibátlanul, a végeredmény sokszor zavaróan természetellenes még a játékoknál vagy animációs alkotásoknál is, amelyeknél azért általában több minden belefér, mint a hagyományos filmeknél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények