100 dollár alatt a Radeon HD 4850

Nemrég számoltunk be arról, hogy a HD 4770-et viszik, mint a cukrot, pontosabban vinnék, ha elérhető lenne. A TSMC azonban az igényekhez képest kevés 40 nm-es gyártósorral dolgozik, így az RV740 chipből is kevés készül. A problémát nehezíti, hogy a startra felhalmozott készletek gyakorlatilag napok alatt kiürültek, ami a kártya brutálisan jó ár/érték arányát figyelembe véve nem meglepő. Természetesen a Radeon HD 4770 híre már a világ minden pontjára eljutott, így az igények egyre csak nőnek, ezzel szemben a TSMC a gyártókapacitást csak kis mértékben tudja növelni.

Az AMD a problémát már felismerte, és egy igen egyszerű megoldást választott: a Radeon HD 4850 ajánlott fogyasztói árát 99 dollárra csökkentette. A partnerek a Radeon HD 4770 nehézkes gyártását figyelembe véve egyetértenek a vörös oldal döntésével. Ennek megfelelően az AMD a Radeon HD 4770 árszintjére egy nagyobb teljesítményű kártyát helyezett, ami nagyszerű hír a vásárlók számára, ám érdemes megjegyezni, hogy ez az állapot csak addig lesz érvényes, amíg a Radeon HD 4770 gyártási problémái meg nem oldódnak.


Hihetelen de igaz: 100 dollár alatt a Radeon HD 4850

A kiszivárgott információk szerint az UMC is hamarosan elkezdi a 40 nm-es gyártósorok bérbeadását, így jó esély van rá, hogy a nyár közepére az AMD már több RV740 kódnevű grafikus processzort tud majd gyártani. A TSMC-től még mindig nem érkezett biztató nyilatkozat. A mérnökök továbbra is dolgoznak a problémák megoldásán, de egyelőre csak kis lépésekben haladnak előre. Az RV740 gyártása a becslések alapján július végére normalizálódhat, ám a jövőben megjelenő nagyobb méretű chipek esetében további gyártási nehézségekre lehet számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés