Hirdetés

2005-ben érkeznek a K9 első példányai

Fred Weber, az AMD technológiai fejlesztésekért felelős vezetője, a 2003-as Microprocessor Forum rendezvényen megerősítette a korábbi híreket, melyek szerint az AMD K9 architektúrára épülő első mintachipek 2005-ben tűnnek fel. Ez 3 és fél évvel az első K8 minták (ClawHammer és SledgeHammer – Operon és Athlon 64) után lesz, hiszen az AMD első 64 bites processzorainak első példányait 2002 elején mutatták be. Weber úr nem árult el sokat a készülő K9 technikai specifikációiból, olyan érzést keltve, mintha egyelőre az AMD-nél sem tűzték volna ki pontosan az elérendő célt.

A K9-et 2003 márciusában kezdték tervezni, rögtön az Opteron tömeggyártásba kerülése után. Hagyományosan egy új processzorarchitektúra kifejlesztése 3-4 évig tart. Az AMD mindenesetre elég szoros határidőket tűzött ki maga elé.

A cég vizsgálja a többszálú utasításvégrehajtás lehetőségeit, ahogy Weber úr említette, ám cége sokkal nagyobb teljesítménynövekedést vár a több processzormagos megoldásoktól. Az IBM, a Sun, s az Intel ennek ellenére azért fejleszt egy magos, ám több szálat kezelni képes processzorokat, mert azok az alacsony többletköltségekhez képest jó teljesítménynövekedést érnek el. A gazdasági törvényszerűségek alól pedig az AMD sem bújhat ki, így – megerősítés nélkül – valószínűleg a K9 is képes lesz többszálú végrehajtásra.

Ezen kívül az is lehetséges, hogy a K9 már „szériafelszereltségben” több magot hordoz egy chipen. Megerősítést nyert, hogy már a K8 architektúrájú processzorokból is készül kétmagos véltozat. Az első ilyenek 2005-ben jelennek meg, 90 nm-es gyártástechnológiájú Opteron processzorokon. Ezzel egyidőben kezdi meg az áttérést a cég a 65 nm-es csíkszélességre.

Egy új architektúrától azt várhatjuk, hogy az előző generációt minden téren megelőzi. Ha a K9-estől azt várjuk, hogy legyőzze a kétmagos Opteron processzorokat, akkor szinte biztos, hogy két, áttervezett processzormagnak kell lennie a tokban, sőt könnyen elképzelhető, hogy mindkét mag képes lesz egyidejűleg több (kettő) programszállal is foglalkozni. Ez az utolsó bekezdés azonban csak elmélkedés, senki se vegye készpénznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés