AMD Athlon XP „Dublin”

Az Interneten elterjedt hírek szerint jövőre az AMD egy újabb, Socket 754 foglalatba illszkedő processzort jelentet meg. A CPU 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül, és főleg mobil számítógépekbe szánják.

Korábban hírt adtunk az AMD két másik, csökkentett képességű, Socket 754 foglalatú processzoráról, melyek fedőneve „Paris” és „Victoria”. A Paris 0,13 mikronos, a Victoria pedig 90 nanométeres technológiával készül jövőre. Más, jelentős különbség nincs is közöttük, mindkettő a K8 architektúrára épül, vagyis beépített PC3200-as memóriavezérlővel rendelkeznek, ismerik az SSE2 utasításokat, és magas órajelen futnak. Az Athlon 64-es sorozattal szemben egyetlen nagy hátrányuk lesz: nem támogatják az AMD64 utasításokat, így csak 32 bites üzemmódban képesek működni. Valószínűsíthető, hogy az AMD ezeket a processzorokat is Athlon XP néven hozza majd forgalomba. Ebbe a sorba érkezik 2004 közepén egy újabb CPU, mely a Dublin kódnevet kapta.

A Dublin magos processzorok tehát 32 bitesek lesznek, Socket 754 foglalatba illeszthetők, 0,13 mikronos SOI technológiával készülnek, s 256 KB L2 gyorsítótárat tartalmaznak. A források szerint az AMD az első mintákat 2004 első negyedévében szállítja partnereinek, a tömeggyártás a második negyedév végén, vagy a harmadik negyedév elején indulhat be.

Úgy tűnik, hogy ezt a processzort a mobil szegmensbe szánja a cég, ugyanis támogatja a PowerNow! technológiát. Ami ennek kicsit ellentmond, az a chip 62 Wattos fogyasztása, ami mobil processzorhoz képest kicsit magas. Talán az olcsóbb, asztali gépeket helyettesítő notebookokban kaphat helyet az újdonság. Mindenesetre a 62 W még mindig alacsonyabb, mint a jelenlegi, 1 MB L2 gyorsítótárral rendelekező Mobile Athlon 64 81 Wattja.

Az AMD Athlon XP „Dublin” kezdetben 3000+ és 3200+ jelöléssel kerül forgalomba, árakról egyelőre nincsenek hírek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés