Hirdetés

2014 az átnevezések éve lesz?

A gyártók készülnek a következő héten kezdődő CES-re, így a legfrissebb gépeket már elkezdték kicsomagolni. Bár a rendezvény csak kedden kezdődik, a titkos sajtótájékoztatók egy része már a hétvégén lezajlik.

A VGA-k esetében sajnos megtudtuk, hogy sok újdonsággal nem kecsegtetnek majd a gyártók. Mondhatni az év első fele leginkább az átnevezésekről fog szólni. Legyen szó mobil, asztali vagy OEM megoldásról tulajdonképpen ugyanazokat a GPU-kat kapjuk meg, amelyek 1-2 éve elérhetők, csak éppen új névvel, esetlegesen apróbb frissítéssel, ami az órajel emelésében ki is merül. A mobil és az OEM piacon már januárban megtörténik az átnevezés, míg az asztali, úgymond dobozos megoldásoknál még vár az NVIDIA, míg az AMD ezt már az elmúlt év őszén meglépte az új nevezéktan bevezetésével.

A mobil eszközök között az NVIDIA csúcsmodellje a GeForce GTX 880M lesz, ami gyakorlatilag megegyezik a GeForce GTX 780M-mel. Picit magasabb magórajelre lehet számítani, de semmi több. Az AMD a mobil megoldásokhoz is bevezeti az új elnevezéseket, így ezek az asztali társaktól annyiban különböznek majd, hogy a számok előtt egy M betű kap helyet jelezvén, hogy mobil megoldásról van szó. Az új csúcsmodell a Radeon R9 M290X lesz, ami gyakorlatilag azonos a Radeon HD 8970M-mel, némileg magasabb mag- és memória-órajellel fűszerezve. Annyi biztos, hogy a termék az asztali piacon kapható Radeon R9 270 hozzávetőleges tempóját tartja.

Az OEM megoldásoknál a helyzet gyakorlatilag követhetetlen, de ezt már az elmúlt évek során megszokhattuk, így most is lesznek nagyon butított megoldások, de nagy átlagban a dobozos piacon fellelhető termékek köszönnek majd vissza alig eltérő órajelekkel.

Információnk szerint az egyetlen új termék a GM107 lesz, ami az NVIDIA Maxwell architektúrára épülő, leginkább a belépő szint és a középkategória közé sorolható grafikus processzora. Arról nincs adat, hogy ezt a fejlesztést a vállalat hol veti be, de valószínűleg valamelyik asztali VGA-n kap helyet, illetve pletyka szinten sok az arra vonatkozó adat, hogy a vállalat az androidos egybegépeket is felszerelné vele. Ez a kategória ugyanis viszonylag nagy figyelmet kap majd a CES-en, illetve a zöldek is nagyon építenének erre a jövőképre. Az egész koncepció nem elvetendő ötlet, mivel már számos kiadó jelezte, hogy az Android a jövőben a PC-nél is nagyobb fókuszt kaphat, de minimum megegyezőt.

Persze az átnevezések várhatók voltak, hiszen a 20 nm-es node-ok még nem állnak készen a tömegtermelésre. Ténylegesen új GPU-kat mindkét cégtől csak az év vége felé lehet várni, de nem kizárt, hogy a termékek megjelenése 2015-re csúszik, annak függvényében, hogy TSMC és a GlobalFoundries mennyire gördülékenyen vezeti be a 20 nm-es eljárást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés