Hirdetés

Honnan indultak, hová jutottak? 3+1 meghatározó cég érdekes evolúciója röviden

Az informatikai, szórakoztatóelektronikai és telekommunikációs iparágban rengeteg olyan szereplő van, amelyek alapítása érdekes annak függvényében, hogy hova jutottak azóta. Négy olyan vállalat múltjának néztünk utána, amelyek megszületésének körülményeit valamilyen okból figyelemreméltónak találtuk. Nyilván nem törekedtünk a teljességre, hiszen oldalakat lehetne írni róluk egyenként is.

Örök játékos

Ha ma valaki a Nintendo cégre gondol, akkor egy olyan eszköz jut eszébe, legyen az egy Wiii,  egy DS vagy akár egy régi NES, amivel rengeteg különféle játékot lehet játszani. Ha pedig valaki 1890-ben tette ezt, akkor ugyanez volt a helyzet. Az egy évvel korábban alapított Nintendó Kabusiki-gaisa ugyanis olyan kézzel készített játékkártyák, hanafudák gyártására szakosodott, amelyekkel többféle kártyajáték űzhető.

Nintendo Wii U
Nintendo Wii U [+]

A huszadik század közepén az egyre nagyobbra növő cég beszállt a személyszállítási és taxibizniszbe is, ez azonban rossz döntésnek bizonyult. A hetvenes évek végétől viszont visszataláltak a nekik kijelölt, szórakozással kikövezett útra, hiszen ekkoriban kezdtek videojátékokat fejleszteni. Nem sokkal később előálltak egy saját, otthoni hardverrel a NES személyében, amely a csúcsra katapultálta a vállalatot. Kisebb-nagyobb megingásokkal ugyan, de azóta is sikerült az élvonalban maradniuk ebben a gyilkos üzletágban. A tavalyi évben a vállalat bevétele a 4,5 milliárd dollárt is túllépte.

A halaktól és a káposztától az okostelefonokig, tévékig, hajókig, házakig!

Az 1938-ban alapított Samsung kezdetben a Koreai-félszigetről, illetve annak környékéről származó zöldségekkel és halakkal kereskedett. Elsősorban Mandzsúriába és Pekinbe szállították termékeiket, és csak 1969-ben kezdtek elektronikai eszközökkel foglalkozni. Mára a konszern a világ vezető okostelefon- és tévégyártójává vált, emellett jelen vannak az IT iparágban is, de a cégnek van autó-, hajógyártó, sőt ingatlanberuházási, azaz ingatlanok építésére fókuszáló leányvállalata is. 2014-ben az egykor halakkal és répákkal vacakoló cég bevétele meghaladta a 178 milliárd dollárt.

Samsung SUHD tv
Samsung SUHD tv [+]

Semmi romantika, kőkemény biznisz az első perctől

Sok olyan szoftverfejlesztő cég van, amelyik romantikus múltra tekinthet vissza. Számos történet kering hóbortos egyetemistákról, akik az órák után a garázsban kódolták a programokat, amelyekkel aztán meghódították a világot. Na, a játékfejlesztés trónján üldögélő Electronic Arts pont nem egy ilyen vállalat.

Electronic Arts
Electronic Arts (forrás: Gamespot) [+]

A 200 000 dollárból alapított cég működését születésétől fogva az acélkemény profizmus jellemzi. Az első pillanattól kezdve olyan nagy cápák állnak mögötte, akik korábban az Apple Computernél, a Xeroxnál és az Atarinál töltöttek be vezető pozíciókat. Az Amazin' Software néven startoló, de azt hamarosan Electronic Artsra módosító vállalat rögtön komoly és világos célokat tűzött ki maga elé. Azonnal olyan játékokkal robbantottak (Archon, M.U.L.E, Pinball Contsruction Set), amelyek ma a játékfejlesztés mérföldköveinek számítanak, és ráadásul rögtön több platformmal számoltak.

A profizmushoz egyébként azóta is tartják magukat, és az EA-t emiatt rengeteg kritika is éri. Gond nélkül vásárolnak fel és zárnak be rivális fejlesztőstúdiókat, szüntetnek meg népszerű, de nem elég profitábilis online szolgáltatásokat. Jelenleg többek között olyan brandek tartoznak a konszernhez, mint például a FIFA, NFL, Need For Speed, Medal of Honor, Spore vagy a Battlefield, a bevételük 2014 pedig elérte a kétmilliárd dollárt.

A töltényektől kezdve a tévéken és számítógépeken át a hőkamráig

A szocializmusban a Videoton a magyar szórakoztatóelektronikai és informatikai ipar csillogó igazgyöngye volt, amelynek televíziói, rádió és később számítógépei Magyarország mellett a KGST tagállamokban is népszerűségnek örvendtek. A cég azonban csak 1955-ben fordult ebbe az irányba, az 1938-as alapítást követően ugyanis vadásztöltények, csappantyúk és gyutacsok gyártásával kezdtek foglalkozni.

Videoton TV Computer
Videoton TV-Computer (forrás: A jövő múltja) [+]

A rendszerváltást követően a konszernre nehéz napok virradtak, a piaci környezet és versenyhelyzet komoly akadályok elé állította a Videotont. A cég azonban idővel magához tért, de ehhez meg kellett változtatnia arculatát. Jelenleg nagyipari beszállítóként tevékenykednek, például hőkamrákat gyártanak, illetve kapcsolódó szolgáltatásokkal, minőségbiztosítással, logisztikával foglalkoznak. A vállalat forgalma 2014-ben meghaladta a 447 millió dollárt.

Előzmények

Hirdetés