Hirdetés

Megérkezett a DirectX Raytracinghez írt 3DMark

A Port Royal egyelőre csak GeForce RTX kártyákon fut, és ingyenes verzió sincs belőle.

A Futuremarkként ismert, de ma már UL Benchmarks néven futó cég tartotta magát az ígéretéhez, és elérhetővé tették a DirectX Raytracinghez írt 3DMarkot, amely Port Royal néven fut.

A jelenet eléggé egyszerű, a poligonszám is viszonylag kevés egy mai játékhoz képest, így nem lesz igazán megterhelő az aktuális hardvereknek sem. Emellett egyedi grafikai beállításokkal kikapcsolható a sugárkövetéssel megoldott visszatükröződés és árnyék. Utóbbi esetben nincs alternatíva, lényegében megszűnnek az árnyékok, de előbbi effektnél van egy tradicionális mód is, amely raszterizálással oldja meg a visszatükröződést. Itt azonban a fejlesztők kiemelik, hogy ezt csak azért rakták bele, hogy a felhasználó megnézhesse mekkora teljesítményt visz el maga a sugárkövetés, vagyis képminőségre vonatkozó összehasonlítást nem szabad végezni, ugyanis raszterizálással is elég jó visszatükröződést lehet kreálni, de a Port Royal teszt tervezésekor ez egyáltalán nem volt szempont.

Maga a program egyelőre csak GeForce RTX kártyákon fut, és minimum 6 GB-nyi videomemória szükséges az elindításához. Emellett kötelező telepíteni a Windows 10 októberi frissítését, legalább 4 GB rendszermemória kell, míg a processzornak támogatnia kell az SSSE3 utasításkészletet, illetve nagyon ajánlott a legfrissebb meghajtók használata. Az UL Benchmarks mérése alapján egy GeForce RTX 2080 átlagosan 26 képkocka/másodpercet tud kipréselni magából, tehát az igazán folyamatos sebességhez legalább GeForce RTX 2080 Ti szükséges.

A Port Royal néven futó teszt a 3DMark Advanced Edition része, amit 29,99 dollárért lehet megvásárolni, de 27,99 euróért elérhető a Steamen is. Ha valaki már rendelkezik Advanced vagy Professional licenccel, akkor elég lesz kérni a Port Royal frissítést, ami csupán 2,99 dollárba kerül. Az ingyenes Basic Edition verzió nem kapja meg a tesztet, tehát mindenképpen fizetni kell a futtatásáért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés