Már Windows RT-re is elérhető a 3DMark

Az új 3DMark már megjelent Windows 8-ra, Androidra, és iOS-re, ám a Windows RT verzió nem akart megérkezni. A várakozásnak azonban a végleg vége, ugyanis utóbbi változat is elérhetővé vált.

A tesztprogram az androidos és iOS-es opciókhoz hasonlóan csak az Ice Storm tesztsort tartalmazza, bár ez most mesterséges korlátozás, ugyanis a Windows RT operációs rendszer elég fejlett ahhoz, hogy a másik két grafikai teszttel megbirkózzon, viszont a piacon még nincs olyan Windows RT-s tablet, ami rendelkezik az ehhez szükséges hardverrel.

Funkcionálisan az Ice Storm tesztsor egyébként részben ugyanazt kínálja, mint az androidos és az iOS-es verzió. A fő különbség, hogy nem az OpenGL ES 2.0-s, hanem a DirectX 11-es API úgynevezett D3D_FEATURE_LEVEL_9_1 szintjén fut. Mivel a cég korábban már gondolt az API oldalán keletkező eltérésekre, így az Ice Storm tesztet eleve úgy alakították ki, hogy ebből semmilyen probléma ne legyen. Gyakorlatilag az androidos és az iOS verzióban is megjelenik minden olyan effekt ami a windowsos változatokban, csak egy másik grafikus API-n keresztül.

A Futuremark betartotta azt az ígéretét is, hogy a windowsos, az androidos és az iOS-es Ice Storm tesztsor eredménye összemérhető, így meg lehet nézni, hogy a különböző platformok és hardverek nagyjából hogyan viszonyulnak egymáshoz. Az összehasonlítás abból a szempontból lehetséges, hogy az eszköz kijelzőjétől függetlenül képzi le a grafikát a szoftver. Alapon ez 1280x720 képpontos felbontást és normál minőséget jelent, míg Extreme szint mellett 1920x1080 pixeles felbontásra és magas részletességre kell számítani. Utóbbi természetesen nagyobb terheléssel jár.

Az új 3DMark Windows RT-s verziója letölthető a Windows Store áruházból. Használata ingyenes, de Windows RT operációs rendszer szükséges hozzá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés